BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,13
ALTIN 2.303,58
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Nur Serter'den orta öğretimde baş örtüsüne tepki!

Başörtüsü ortaöğretimde serbest oldu, CHP'den ilk tepki geldi. Nur Serter İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının E bendinde yer alan 'başı açık' ibaresi ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır." dedi.

Dün, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası bir açıklama yapan Bülent Arınç  gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyleyerek; "4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı benden son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır" dedi.

'BAŞ AÇIK' İBARESİ YÜRÜRLÜLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyleyerek; "4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı benden son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bununlar orta öğretim kurumlarında baş örtülü olarak eğitime devam etmek isteyen kız öğrenciler için bir zaruret, 30 Eylül'den sonraki demokratikleşme paketimizde bazı hususlar yerine getirildiği için, bugün böyle bir yönetmelik değişikliğinin de yapılması zaruret görülmüştür" diye konuştu. 

İŞTE DEĞİŞEN MADDE

"Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'in 4. maddesinin "e" bendi şöyle; "Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3'üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır."

Liselerde baş örtüsünün serbest bırakılmasını İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a değerlendiren Nur Serter, "Eğitim, laik, çağdaş ve Atatürkçü çehresini bitirdi. İşte Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yeni Türkiye"si böyle bir Türkiye." diyerek tepkisini dile getirdi.

Hiçbir İslam toplumunda kadının erkekle eşit olmadığını dile getiren Serter, "AKP'li vekillerin, bakanların ve cumhurbaşkanının ailesindeki eğitimli kadınlara bakarsanız bunu görürsünüz, hepsi evde oturuyor ve çocuk doğuruyor" dedi.

LAİK EĞİTİMİN ÇEHRESİ TAMAMEN KAYBOLMUŞTUR

Bu süreç üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasıyla başladı. Ben o zaman da söylemiştim, "Eğer bir noktada bunu serbest bırakırsanız bu bütün eğitim kurumlarına ve devlet kurumlarına girecektir" diye... Bu gerçekleşmiştir, daha önce bu yapmış olduğumuz uyarıları görmek ve duymak istemeyenlere söylüyorum; şu anda eğitimin laik olan çehresi tamamen kaybolmuştur, zaten bu uygulama fiilen başlatılmıştı, iki yıldır ilkokullar dahil olmak üzere, hatta ana okullarda bile 3 yaşındaki bebeklerin başlarının bağlı olduğu da bilinmekteydi. Şimdi bunu sanki bugüne kadar hiç yapılmamış da ilk defa serbest bırakılıyormuş gibi, bir yönetmelikle yasal bir zemine oturtmaya çalıştılar.

KARMA EĞİTİM AŞAMALI OLARAK SONLANDIRILIYOR

Okullarımızda zaten mescitler de açıldı, karma eğitim aşamalı olarak sonlandırılıyor. Bu yaptığım çok önemli bir uyarı; bazı okullarda, kantinler ve derslikler, öğretmenler ayrıldı. Kız öğrencilerin desrlerine kadın öğretmenler giriyor. Dolayısıyla eğitim, laik, çağdaş ve Atatürkçü çehresini bitirdi. İşte Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yeni Türkiye"si böyle bir Türkiye.

AİLELERİNDEN BASKI GÖRDÜKLERİ İÇİN BAŞLARINI ÖRTÜYORLAR

Kızlar, büyük bir baskı ve zorlamayla karşı karşıya bırakılıyor. İster başı örtülü olsun ister açık olsun. Başı örtülü olanlar ailelerinden  bu baskıyı gördükleri için başlarını örtüyorlar. Ama bir sınıf içinde başı açık ve başı örtülü çocukların bir arada eğitim görmesi, hiç kuşkuzun dindar-dinsiz ayrımını da beraberinde getirecek ve bir ayrıştıma, bir farklılaştırma ortaya konulacak.

HİÇBİR İSLAM TOPLUMUNDA KADIN VE ERKEK EŞİT OLMADI

Kadının toplumdaki yeri sadece bir başörtüsüyle bile aslında ayrıştırılmıştır. Kadın ve erkeğin birinin saçının görünmesinin günah sayıldığı bir anlayış zaten kadını otomatik olarak ikinci plana itmekte ve günah simgesi haline dönüştürmektedir. Hiçbir İslam toplumunda kadının rolü erkekle eşit olmamıştı bugüne kadar. Bu uygulamayla, bundan böyle Türkiye'de de ne yazık ki kadın geri plana itilmektedir.

AKP'LİLERİN AİLELERİNE BAKARSANIZ

Zaten AKP'nin milletvekillerinin, bakanlarının, Cumhurbaşkanı'nın ailesine bakarsanız görürsünüz. Eğitim görmüş kadınların hepsi evlerinde oturuyor, hepsi ev kadını ve çocuk doğuruyor. İşte böyle bir rol biçilmiş kadına. Ve, başına sarılan örtüyle de bu görüş mühürlenmiştir.