BIST 9.799
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,88
HABER /  GÜNCEL

Numan Kurtulmuş'tan Arınç açıklaması

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası sınır güvenliği için alınacak tedbirleri açıkladı, Bülent Arınç'ın eleştirilerini yorumladı.

Abone ol

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Suriye sınırının güvenliği için alınacak yasal önlemleri paylaştı. Cizre ve Sur'daki operasyonlar bittikten sonra alınacak önlemleri anlatan Kurtulmuş, Bülent Arınç'ın eleştirileri için yorum yapmaktan kaçındı.

IŞİD'e yabancı savaşçı katılımı ve yasadışı göçmen geçişlerine karşı etkili tedbirler alacaklarını açıklayan Kurtulmuş, insan kaçakçılığının bir terör suçu olarak düzenleneceğini söyledi. Kurtulmuş "etkin sınır yönetiminin koordinasyonunun sağlanması için bir Bakanlar Kurulu Yönetmeliği bugün itibariyle imzalanmış ve bundan sonra da yürürlüğe girecektir." dedi.

Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları;

SURİYE SINIRI İÇİN FLAŞ KARARLAR

Türkiye, hem yasa dışı göçle mücadele etmek hem de bu yasa dışı göçün içerisinde son derece tehlikeli bir şekilde yabancı savaşçılarla mücadele etmek mecburundadır. Onun için etkin bir şekilde sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla Sınır Güvenliği Kanun tasarısı biliyorsunuz hazırlandı ve Başbakanlık'ta bekliyor. Ancak bu etkin mücadelede vakit kaybına maruz kalmamak için Başbakanlık'ta bekleyen bu yasa tasarısı, günü geldiğinde parlamentoya sevk edilmek üzere şu aşamada etkin sınır yönetiminin koordinasyonunun sağlanması için bir Bakanlar Kurulu Yönetmeliği bugün itibariyle imzalanmış ve bundan sonra da yürürlüğe girecektir.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI TERÖR SUÇU SAYILACAK

İnsan kaçakçılığının bir terör suçu olarak görülmesi, organize suç kapsamına alınması ve bu anlamda mesela insan kaçakçılığında kullanılan malzemelerin müsadere edilebilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması ve bu suçların cezalarının hem artırılması hem de katalog suçlar haline getirilmesi gibi birtakım yasal tedbirler üzerinde durulması prensip olarak kararlaştırılmıştır.

ALMANYA'DAN 5 MİLYAR EURO İSTENDİ Mİ?

(Almanya'dan Suriyeli sığınmacılar için 5 milyar Euro istendiği istendiği iddiası) Bu zengin ülkelerden biz daha zengin olduğumuz için kapımızı açarak bu insanlara ev sahipliği yapmadık. Gönlümüz zengin olduğu için bunu yaptık. Dolayısı ile biz Avrupa Birliği ile ya da başka bir yerle hiç bir şekilde herhangi bir şekilde mülteciler üzerinden bir pazarlık yapmayız. Bunu şimdiye kadar devam ettirdiğimiz tavrın bir parçası olarak sürdürürüz.

CİZRE VE SUR'DAKİ OPERASYONLAR
 
Başbakan’ın açıklaması vardı. Bölgede operasyonların sonuna gelindiğiyle ilgili. Teröristlerle ilgili çekirdek kadroya ulaşıldığı yönünde açıklaması vardı. Yeni bir güvenlik önlemleri paketinden bahsetti. Neler olacak?

Master planı açalım, terörle mücadelenin ekonomik ve sosyal boyutu. Terör örgütü tamamen etkisiz hale getirildikten sonra bütün olumsuzlukların telafi edilmesi. Maddi ve manevi zararların karşılanması, bölgede bahar havası içinde ekonomik ve sosyal kalkınma için tedbirlerin alınması. Bendenizin koordinasyonunda çalışmalarımız sürüyor. Bakan arkadaşlarımızla iki toplantı yaptık. İlgili güvenlik birimleriyle toplantı yaptık ve mesele son noktaya geldi. İnşallah bu Cuma Mardin ziyaretinde Sayın Başbakanımız bu eylem planını teferruatlı olarak halkımızla paylaşacak. Çok kısa bir sürede hem terörü bitireceğiz, yani parantezi kapatacağız, hem de halkımızın zararlarını telafi edip hızlı bir restorasyon sürecine gireceğiz. Esnaflarımızın, binaların, şehirlerin, sivil toplumun, çarşının telafi edilmesi için her türlü tedbirlerimizi alacağız. En  kısa zamanda bölge terör örgütünden kaynaklanan bu ağır tahribatın faturasını bir kenara bırakıp yoluna devam edecek.

BÜLENT ARINÇ'IN ELEŞTİRİLERİ

Bülent Arınç’ın değerlendirmeleri oldu. Bir kısım medyanın eleştirileri var. Nasıl görüyorsunuz?

Sayın Arınç tamamen kendi kişisel görüşlerini ortaya koymuştur. Bizim kişisel görüşleriyle ilgili söyleyeceklerimiz yoktur. Takdir kamuoyunundur.