BIST 9.056
DOLAR 32,33
EURO 35,14
ALTIN 2.297,79
HABER /  GÜNCEL

Nokai'dan 41MP kameralı cep telefonu

Nokia, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Teknolojiler Kongresi'nde 41 megapiksellik bir kameraya sahip yeni telefonunu tanıttı.

Abone ol

Nokia, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Dünya Mobil Teknolojiler Kongresi'nde 41 megapiksellik bir kameraya sahip yeni telefonunu tanıttı.

Pureview 808 adlı cihaz, düşük ışık seviyesinde bile görüntü kalitesini korumayı sağlayan teknolojiye ve kullanıcıların çektikleri fotoğrafları sosyal medyada kolaylıkla paylaşmalarını sağlayan bir dosya sıkıştırma sistemine sahip.

Nokia, yeni ürünleriyle, cep telefonu pazarında Google ve Apple'a kaptırdığı payını geri kazanma arzusunda.

Ancak Dünya Mobil Teknolojiler Kongresi'nin açılışında tanıtılan Pureview 808'de, Nokia'nın, Windows işletim sistemi kullanan diğer akıllı telefonlarının aksine kendi işletim sistemi Symbian'ın kullanılması eleştirilere de neden oldu.

'90'lı yılların teknolojisi'

Symbian işletim sistemi, 1990'lı yıllarda üretilen Nokia telefonlarda kullanılıyordu. Akıllı telefonların ihtiyaç duyduğu programlar ve sosyal medya uygulamalarına kolay destek sağlayan Windows işletim sistemi, Symbian'dan çok daha üstün bir sistem olarak görülüyor.

Teknoloji sektörünün uzmanları, tüm diğer özelliklerine rağmen, Nokia'nın seçtiği işletim sistemi yüzünden, yeni akıllı telefonun kullanıcılardan yeterli ilgiyi görmeyebileceği uyarısında bulunuyor.

Teknoloji sektöründeki eğilimleri inceleyen Ovum şirketinden Tony Cripps, "Nokia'nın, Pureview 808'in fotoğraf gücünü Windows işletim sistemi kullanan Lumia 900'ün stiliyle birleştirememiş olması büyük kayıp. Bu cihaz, belki de 'süper telefon' sıfatını kazanmaya aday tek akıllı telefondu." dedi.

Nokia, Pureview 808'in görüntü kalitesinin, bu sektörde standartları yükselttiğini savunuyor.

Nokia'nın Akıllı Cihazlar Birimi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jo Harlow, "Elbette herkes öncelikle 41 megapiksellik işlemciye odaklanacak. Ancak asıl önemli olan, nefes kesen kalitede fotoğraflar yaratmak için bu piksellerin nasıl kullanıldığı" dedi.

Fotoğraflar muhteşem ama...

Dünya Mobil Teknolojiler Kongresi'ndeki BBC muhabiri Rory Cellan-Jones, yeni ürünün tüm diğer özelliklerinin, seçilen işletim sisteminin gölgesinde kaldığını bildiriyor. Cellan-Jones, "Pureview 808 muhteşem fotoğraflar çekiyor, ancak oldukça ağır ve oldukça kaba. Ancak herkes, Nokia'nın bu harika fotoğraf makinesini neden bir Symbian işletim sitemi kullanan telefona taktığını anlamaya çalışıyor" diyor.

Barselona’daki Dünya Mobil Teknolojiler Kongresi'nde Nokia, Lumia serisinde üretilen yeni modellerini de tanıttı.

Bunlardan, görece daha ucuz bir model olan Lumia 610'un genç kullanıcı kitlesini hedef aldığı belirtildi.

Öte yandan Nokia, Lumia serisindeki modellerin önümüzdeki aylarda Çin'de de satışa sunulacağını açıkladı.

Nokia Yönetim Kurulu Başkanı Stephen Elop, 'üstün bir kameraya sahip yeni bir cep telefonuyla ve daha ucuz yeni bir modelle' piyasaya açılma kararının Nokia'nın sektördeki başarısını arttırma stratejisi olduğunu söyledi.

Bir dönem cep telefonu piyasasının önde gelen oyuncularından olan Nokia, Google ve Apple'ın ürettiği cihazlara gösterilen ilginin artmasıyla piyasadaki payını önemli ölçüde yitirmişti.

Nokia, geçen ay, Avrupa'daki üretime son vererek fabrikalarını Asya'ya taşıyacağını açıklamıştı. Bu karar yaklaşık dört bin kişinin işini kaybetmesi anlamına geliyor.