BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,82
ALTIN 2.476,59
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Noel Baba'nın kemikleri sızlıyor!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'Aziz Nicholas' namı değer 'Noel Baba' geri dönüşü için dava açmaya hazırlanıyor

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Paestum 14. Akdeniz Arkeoloji Turizmi Fuarı için bulunduğu Paestum'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Günay, Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerle ilgili, "Bugün neyin geri dönmesini isterdiniz?" sorusunu, "Ayasofya'daki türbelerden birinden kaçırılan İznik çinileri Fransa'da. Derhal hatta bugün geri gelmesini isterim" dedi. Bakanlık yetkilileride, bu konuda 5 yıldır süren bir mücadele olduğunu aktardı.

NOEL BABA'NIN KEMİKLERİ SIZLIYOR

Bakan Günay ayrıca İtalya'yla da bir Likya yazıtıyla ilgili süren yasal bir mücadele olduğunu aktararak, "Bu özel bir koleksiyonda yer alıyor. Yasal süreç sürdüğü için detaylı bilgi vermek istemem" dedi.

Özellikle Fransa, Amerika ve İngiltere"de takip ettikleri eserler olduğunu vurgulayan Ertuğrul Günay gülerek, "Yakında siz İtalyanlarla da büyük kavgalar edeceğiz" diyerek, Aziz Nicholas'ın kemiklerinin İtalya'nın Bari kentine kaçırılmasıyla ilgili yasal talepte bulunacakları sinyalini verdi. Bakan Günay sözlerine şunları ekledi:"Patara'da doğan ve Demre'de yaşamış olan Aziz Nicholas'ın (Noel Baba) kemikleri zamanında korsanlar tarafından İtalya'nın Bari kentine kaçırılmış. Bu tarihte de yazar. Şu an Demre'de kilisesi ve evi binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor ama kemikleri Bari'de. Henüz yasal olarak bir girişimde bulunmadık." Günay'ın yaptığı"Aziz Nicholas'ın da kemikleri sızlıyor" esprisi italyan gazetecileri güldürdü.

TÜRK OLSUN YABANCI OLSUN FARKETMZ YETERLİ OLMAYANA İŞ YOK

Ertuğrul Günay, Türkiye'de 46 yabancı, 120'ye yakın da kazı olduğunu bunların da 9unda İtalyanların yer aldığını vurgulayarak, "Ben bunları bizzat takip ediyorum. Türk olsun yabancı olsun ayrım yok. Bütçeleri yetiyor mu programları en iyi şekilde yerine getiriyorlar mı ona bakarım. Yeterli görürsem devam ederler, görmezsem hemen işi ellerinden alıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de Karkamış'ta bulunan mayınlı bir araziyi temizleyip, arkeolojik kazı alanı haline getirdiklerini söyleyen Günay, burada da İtalyanların çalıştığını vurguladı.