BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,96
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Nobel ödüllü Prof.Dr. Aziz Sancar Türkiye'ye geliyor

Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, yarın Türkiye'ye gelecek. Sancar, ilk durağı İzmir'in ardından Ankara ve İstanbul'da öğrenci ve akademisyenler ile buluşacak.

Abone ol

Kimya alanında Nobel ödülünü, hücreleri hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları nedeniyle alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Sancar, İsveç'in başkenti Stockholm'deki Nobel ödül töreninin ardından aralık 2015'te Türkiye'ye gelmişti.

Sancar, 15 Aralık 2015'de Ankara'da Nobel madalyasını ve sertifikasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a teslim etmişti. Prof. Dr. Sancar'ın, sertifika ve madalyasını sergilenmek üzere Anıtkabir'e teslimi için 19 Mayıs'ta tören planlandı.

ÜNİVERSİTELERİ ZİYARET EDECEK

Türkiye ziyaretinde İzmir, Ankara ve İstanbul'da çeşitli üniversiteleri ziyaret edecek Prof. Dr. Sancar'ın ilk durağı İzmir olacak. İzmir'de, yarın akşam saatlerinde olması beklenen Sancar, Dokuz Eylül Üniversitesine bağlı İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsünü (İBG-İzmir) ziyaret edecek.

Bakanlar Kurulu'nun 9 Mart 2015 tarihinde yayımlanan kararıyla kurulan, 9 Eylül 2015'te hizmete açılan enstitüde Sancar, Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak yer alıyor.

İBG-İzmir'in ev sahipliğinde 14 Mayıs'ta Prof. Dr. Aziz Sancar adına Onur Günü düzenlenecek. Etkinlikte, İBG-İzmir binasında yer alan "Aziz Sancar Oditoryumu", Sancar'ın katılacağı törenle açılacak.

Prof. Dr. Sancar'ın, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Konferans Salonu'nda Nobel ödülü konulu konuşma yapacağı programda, İBG'nin Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk'ün de Sancar hakkında sunumu olacak.

HACETTEPE'DE ARAŞTIRMACILARLA BULUŞACAK

Sancar, İzmir'deki programının ardından Ankara'ya geçecek. 17 Mayıs Salı günü Hacettepe Üniversitesini ziyaret etmesi planlanan Sancar, burada araştırmacı ve akademisyenlere konferans verecek. Sancar, ayrıca, Hacettepe Üniversitesinde yaptırılan büstünün açılması dolayısıyla düzenlenecek törene de katılacak.

Sancar'ın büstünün, tıp fakültesinin girişindeki, tıp dünyasına önemli hizmetlerde bulunan 8 Türk bilim insanının büstünün bulunduğu mekana yerleştirilmesi planlanıyor.

LİSE VE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SORULARINI YANITLAYACAK

Sancar'ın Ankara'daki bir başka durağı Bilkent Üniversitesi olacak. Üniversitede, 18 Mayıs Çarşamba günü düzenlenecek "Nobel Konferansı"na yaklaşık bin kişinin katılması bekleniyor. Türkiye'nin dört bir yanından lise ve üniversite öğrencilerinin davet edildiği konferansta Sancar, soruları da yanıtlayacak.

Prof. Dr. Sancar, 19 Mayıs Perşembe günü de sertifika ve madalyasının sergilenmesi dolayısıyla Anıtkabir'de düzenlenecek törene katılacak.

İSTANBUL'DA PROGRAMA KATILACAK

Prof. Dr. Sancar, İstanbul'da da Tüm Üstün Zekalılar Derneğince (TÜZDER), "Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü" dolayısıyla 22 Mayıs Pazar günü düzenlenecek "Dahiler Dahildir Sempozyumu"nda çocuklar ile bir araya gelecek.

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi'nde düzenlenecek sempozyuma onur konuğu ve konuşmacı olarak katılacak Sancar, "Üstün Zekalılarda Motivasyon" konulu sunum yapacak.

Prof. Dr. Sancar'ın İstanbul, Koç ve Sabancı üniversitelerini de ziyaret etmesi bekleniyor.