BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.496,55

Nissan X-Trail Test Sürüşü

İçerideki birçok güzel detay var bunlardan ilki direksiyon ısıtması, özellikle bu mevsimlerde aradığım neredeyse ilk özelliklerden biri olmuş durumda.

X-Trail birçok kişi için olduğu gibi benim içinde karşısına geçince hemen uzaklara gitme arzusu doğuruyor içimde. Ee 19” alaşım jantlarla üstünde raylarıyla, ileriye atılmaya hazır led bakışlarla karşımda durunca bende X-Trail’ile Kapadokya ‘da kamp yapmak üzere yola çıkmaya karar verdim. Nissan’ın yeni yüzü özellikle X-Tail ve Qashqai de çok iyi duruyor. Yükseklikten mi kaynaklı bilmiyorum ama daha bir heybetli duruyor sanki. Ee uzaklara giderken de bu heybet güven duygusunu biraz daha hissettiriyor.

İçerideki birçok güzel detay var bunlardan ilki direksiyon ısıtması, özellikle bu mevsimlerde aradığım neredeyse ilk özelliklerden biri olmuş durumda. Bunun yanında Nissan mühendislerinin özel tasarladığı gövdeyi saran koltuklar (ki saatlerce mola vermeden devam edebildim yani gerçekten çok rahatlar) hem ön taraf için hem de arkadaki yolcular için ısıtmaya sahip, keşke havalandırma da olsaydı. Koltuklar demişken arka koltuklar ileri geri hareket edebildiği gibi gerektiğinde de düz bir zemin için yatabiliyorlar. Hatta çadırım çok soğuk olunca uyku tulumumu alarak bu düz zeminde geceyi geçirdim. Şansıma dolunay vardı ve açılabilir panoramik cam tavan muhteşem manzarayı da izleme me izin vermiş oldu. Bu arada X-Trail dilenirse 7 koltukla satın alınabiliyor. Tabi bu durumda 5 koltukla 565 litre olan bagaj hacmi baya düşecektir. Dolayısıyla uzun yolculukta ya yolcuları yada eşyalarınızı tercih etmeniz gerekecek. Bagaj demişken düz zeminin altında birde daha ufak eşyalar için gizli bölme bulunuyor ayrıca bagaj kapağı hareket sensörlü yani ayak hareketinizle eliniz dolu iken de bagajı açabiliyorsunuz. Bu hareketi her deneyişimde anında olmadı ama birkaç kez ısrarla denerseniz sonuca ulaşabiliyorsunuz.

Orta konsolda 7” dokunmatik ekran var. Bu otomobile yakışan kesinlikle daha büyük bir ekran olurdu. Ama Nissan’ın bu bildik sistemi de amacına ulaşıyor yani işlev olarak. Nissan Connect akıllı telefonlarla bağlantı kurmayı mümkün kılıyor bu sayede seyahatler çok daha eğlenceli ve pratik hale geliyor. Yani Apple Car Play ve Android Auto ile bağlantı kurabiliyorsunuz. Üstelik test otomobilimde Bose müzik sistemi var. Yani kendi müzik arşivinizi dinlerken kendisini kanıtlamış Bose ses kalitesini yukarıya çekiyor. Bu ekrandan ayrıca gelişmiş park asistanının detaylarını görebiliyorsunuz. Yani asistanınızın sahip olduğu 4 farklı kamera otomobilin kuşbakışı görüntüsünü bu ekrana yansıtıyor. Sizde dilerseniz manevra yaparken kuşbakışı görüntü yanında yandan veya önden daha detaylı görüntüleyebiliyorsunuz. Bu haliyle otomobili bir yere çarpmak neredeyse imkansız.

X-Trail aynı zamanda güvenlik konusunda da detaycı bir sisteme sahip. Yine sahip olduğu sensör ve kameralarla örneğin park yerinden çıkarken hareket halinde ki nesne veya canlıya rağmen manevraya devam ediyorsanız sistem devreye girerek sesli ve görsel olarak uyarıda bulunuyor. Aynı zamanda hareket halindeyken öndeki araca tehlikeli bir şekilde yaklaşırsanız yine aynı uyarıyı hem görsel hem sesle yapıyor. Kör nokta uyarı sistemi, direksiyona müdahale etmeyen şerit takip sistemi de diğer güvenlik özellikleri arasında.

 X-Tail yalnızca 1.6 Turbo Dizel motorla satışta. Otomobili manuel ve ya otomatik şanzımanla tercih edebiliyorsunuz. X-Trail aynı zamanda 4x4 çekiş sistemine de sahip. Ama eğer 4 çeker kullanmak isterseniz şanzıman manuel olmak durumunda. Benim test otomobilim en üst donanıma sahip 1.6 Turbo Dizel ve Xtronic şanzımanla birlikte. Yani önden çekişli. Bu motor 130 beygir güç üretiyor. Bu beygir yanında düşük devirler itibariyle de 320 Nm lik bir tork değeri var. 0-100 km hızlanma süresi 10.5 saniye. Otomobille İstanbul-Kapadokya arası ara ara yoldan çıkarak keşifler yaptığım bir seyahat gerçekleştirdim yaklaşık 2000 km yol yaptım. Bu esnada bol yağmurlu ara ara güneşli bir hava vardı. Yani hem çamur hem kum buldum bolca. Bu yol süresinde yalıtım başarılı bulduğum en önemli konulardan biriydi. Süspansiyon ise Kapadokya’nın bozuk bir o kadar muhteşem yollarında keyifle keşif yapmamıza olanak sağladı. Yani öyle çok bozuk olmayan bir yolda değilseniz sarsıntı neredeyse hissetmiyorsunuz. Ayrıca ille de yola gerek yok 4 tekerlekten çekiş sistemim yoktu ama yine de yol olmayan arazide birçok yere girip çıkabildim üstelik sadece düz zemin değildi bu anlamda çekiş gücünü yabana atmamak gerekiyor. Bunca süre içerisinde ise yakıt ortalamam performans istediğim dönemlerde 6 litre civarı uzun yolda ise 5 litre civarı oldu. X-Trail konforuyla, ekonomisiyle ve güvenliği ile kalabalık seyahatler için başarılı bir seçenek X-Trail fiyatları ise (aralık 2017) 175.500 TL ile donanıma göre 205.500 arasında değişiyor.