BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,05
ALTIN 2.324,50
HABER /  DÜNYA

Newsweek'ten IŞİD-Türkiye ittifakı iddiası!

Newsweek dergisine konuşan eski IŞİD üyesi "Türk ordusu, Suriyeli Kürtlere karşı bizimle ittifak kurdu" derken çarpıcı itiraflarda bulundu...

Abone ol

Türkiye’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Suriyeli Kürtlere yönelik politikası tartışma yaratırken, eski bir IŞİD üyesinden Türkiye’yle ‘ittifak‘ iddiası geldi. Şerko Ömer isimli eski militan sınırdan Türkiye’ye geçişleri hakkında, ”IŞİD komutanları bize korkacak bir şey olmadığını çünkü Türklerle tam işbirliği olduğunu söyledi” diye konuştu.

‘YPG’nin etrafından Türkiye sayesinde dolaşıyoruz’

AK Parti hükümetinin, Suriye’nin kuzeyindeki Rojava’da özerklik ilan eden Kürtlerin Kobani kantonu IŞİD kuşatması altında kalınca uzun bir süre izlediği koridor açmama politikası büyük tepki çekmişti. Newsweek dergisiyle bir röportaj yapan Şerko Ömer ise Türkiye’nin Kobani’de IŞİD’e destek verdiğini ima etti:

”Bize hiçbir şey olmayacağını söylediler. Kendileri de Rakka ve Halep’ten Suriye’nin daha kuzeydoğusundaki Kürt bölgelerine seyahat ederken bu yolu kullanıyor. Halk Savunma Komiteleri (YPG) Kürt bölgelerinin büyük kısmını kontrol ettiği için Suriye üzerinden seyahat etmek imkansız” dedi.

Şerko Ömer, kendisinin de şubat ayında bir IŞİD birliğini taşıyan konvoyla Rakka’dan önce Türkiye’ye girdiğini, burada güvenli evlerde kaldığını, Serekaniye kentinde Suriyeli Kürtlere saldırmak için Ceylanpınar’dan sınırı yeniden geçtiğini, bu şekilde de YPG’nin ‘etrafından dönmeyi‘ başardıklarını söyledi.

‘Ceylanpınar’da bizi gördüler ama hiçbir şey yapmadılar’

Komutanının bu yolculuk sırasında radyo telsizi üzerinden sık sık Türkçe konuşmalar yaptığını anlatan Ömer, Ceylanpınar’da ‘kendilerine göz yumulduğunu‘ söyledi:

”Ceylanpınar’ı geçmeye çalıştığımız sırada Türk askerleri üzerimize ışık tuttu. Komutanımız bize sakin olmamızı ve ışığa bakmamamızı söyledi. Radyodan yine Türkçe bir konuşma yaptı ve biz olduğumuz yerde durduk. Kontrol kulesinin ışığı 10 dakika sonra başka bir yere yöneltildi ve komutan da bize bunun sınırı güvenli bir biçimde geçecebileceğimizin sinyali olduğunu söyledi.”

‘Ortak düşmanları Kürtler’

Artık IŞİD üyesi olmayan Ömer, örgütle Türkiye’nin Kürtler konusunda ittifak içinde olduklarını savundu:

”IŞİD, konu özellikle de Suriye’deki Kürtler olunca, Türk ordusunu müttefiki olarak gördü. Kürtler ortak düşmandı. IŞİD Türkiye’nin müttefiki olmak zorundaydı çünkü savaşçılarını Kürt kentlerine konuşlandırmasının tek yolu Türkiye’den geçmek. IŞİD ve Türkiye, yok edecek ortak bir düşmanları olduğu fikriyle sahada işbirliği yapıyor.”

‘Telsizden sürekli Türkçe konuşuyorlardı’

Irak Kürdistanı’nda bir işadamının çocuğu olan Ömer, Beşar Esad’a karşı Özgür Suriye Ordusu’yla savaşmak için Suriye’ye gitse de, kendisini IŞİD’le birlikte bulmuş. Ömer, bir iletişim teknisyeni olarak IŞİD’in Rakka’daki bürosunda çalışmış. Eski militanın buradaki günlerine dair anlattıklarında da Türkiye iddiaları eksik değil:

”IŞİD’in sahadaki komutanlarıyla Türkiye’deki bazı kişiler arasında sayısız bağlantı kurdum. Arapça konuştuklarına çok az tanık oldum. Çoğunlukla Türkiye’den yetkililerle konuşuyordlardı. IŞİD üyeleri bu konuşmalar sırasında çok ciddi görünürdü.”

Ömer, Serekaniye’de Kürt güçlerine teslim olduğunu söyledi.