BIST 9.503
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.485,55
HABER /  POLİTİKA

DTP sarı kartı gördü

DTP'liler de oturup düşünmeli. Seçimi nasıl okuyacakları çok önemli..

Abone ol Oktay Sağlam-İnternethaber

Seçimden dersler çıkarması gereken partilerden biri de DTP olmalı. Başlarını öne eğip 'nerede hata yaptık' demenin vakti geldi geçiyor bile. Irka dayalı siyasetin acı faturasını tattılar.

Evdeki hesapları seçime uymadı.. 30'ün üstünde bekliyorlardı, 23 vekil çıkarabildiler. Bırakın batıyı, güneyi, kuzeyi, doğulu seçmen bile sarı kartı gösterdi. AK Parti Doğu ve Güneydoğu'dan 60'ın üstünde milletvekili çıkardı

DTP'li bağımsızların toplam oyu yüzde 3.8 oldu. Oysa 2002 seçimlerinde DEHAP yüzde 6.14 oy almıştı. Oy veren kişi sayısında da ciddi düşüş var. 1 milyon 933 bin 980 kişiden alınan oy 2007'de eridi. 400 bin oy kaybı yaşadılar..

En kuvvetli oldukları yer Diyarbakır'da bile AK Parti yüzde 41.2 oy aldı. Bu illerde oy bandı ortalama yüzde 40-50'larda gezindi..

DTP 22 Temmuz sonuçlarını nasıl okuyacak? Bu okuma doğru olursa terör sorunu da büyük oranda çözülecek.. Yok eğer DTP yine bildik söylemlerini devam ettirirse ele geçirilen fırsat heba edilmiş olacak..

Etnik siyasete dayalı politikanın iflasıdır aslında. Doğuda bazı illerde AK Parti bağımsızlara fark attı.. CHP ve MHP hepten silindiler. Seçmen sağduyulu politikalar istiyor. Halk ayrılık isteseydi AK Parti bu kadar oy alır mıydı? Oy verenleri DTP penceresinden bakarak Kürt kabul edersek tablo daha çarpıcı..

Vatandaşın huzur, iş ve aş istediğinin açık bir resmidir.. AK Parti sistem adına bir şanstır.. Doğu ile düzenin arasında bir sigorta işlevini üstlendi.. Terör ve acı ile yoğrulan batılısı ve doğulusu herkesin ortak isteğiydi..

Terörün bitirilmesi adına önemli bir fırsat verildi. AK Parti'nin uzattığı ele DTP'liler geri çevirmemeli.. Sadece bir bölgeye dayalı belli bir zümreyi hedef alan anlayışın 21. yüzyılda yerinin olmadığı açıkça görülmüştür..Evrensel temaları işleyen, kimliği, etniği, kurumları değil de insanı ön plana alan anlayış değer kazandı..