BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  POLİTİKA

Ah o bir oy yok mu!

AK parti bir oya yanacak. Anayasa paketi referanduma sunulmak üzere başbakanlıkta...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketini halkoyuna sunulmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Cumhurbaşkanı Sezer, ayrıca Anayasa Mahkemesi'nde dava açacağını bildirdi.
Mahkeme raportörü iptal sinyali verdi...

5678 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun", Anayasa'nın 175'inci maddesi uyarınca, halkoyuna sunulacak.
 
Cumhurbaşkanının halk tarafından, 5 yıllık süreyle en fazla 2 defa seçilebilmesini öngören yasa, genel seçimlerin de 4 yılda bir yapılmasını, ayrıca TBMM'nin yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanmasını hükme bağlıyor.

Gözler Anayasa Mahkemesi'nde
 
Cumhurbaşkanı Sezer'in referandum kararının ardından, gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Anayasa Mahkemesi, paketin tek tek maddelerinin ve tümünün en az 367 oy alması gerektiğine karar verirse, Anayasa değişikliği hükümsüz kalacak. Çünkü paketteki ilk madde oylamada 367'nin altında kalmış, 366 oy almıştı.
 
Eğer Anayasa Mahkemesi'nden bir iptal kararı çıkmaz ve mevcut şartlarda referanduma gidilirse halk oylaması ekim ayında yapılacak.
 
Ama, Cumhurbaşkanı Sezer'in önünde, 120 günlük referandum süresini 45 güne indiren bir yasa daha var. Sezer yasayı veto etmez onaylarsa referandum temmuz ayının sonunda yani seçimle birlikte yapılabilecek.
 
Referandum süresini 120 günden 45 güne indiren yasa değişikliği ile ilgili olarak ise Cumhurbaşkanı Sezer'in inceleme süresi 18 Haziran'da sona eriyor.

RAPORTÖR'DEN İPTAL SİNYALİ

Anayasa Mahkemesi raportörü ise, "Her madde için 367 oy gerekir, Anayasa değişikliği paketi esastan iptal edilmeli" dedi.

AK PARTİLİLER NE DİYOR?
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:
Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer'in anayasa değişikliği paketini referanduma götürme kararını "Hayırlı olsun" sözleriyle değerlendirdi.
 
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan:
"Biz de ne olacak diye bekliyorduk. Madem referandum, milletin dediği olacak. Millet ne derse o olacak. Hayırlı olsun"
 
AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz:
"Sayın cumhurbaşkanına yeni bir görev ve sorumluluk daha düşmektedir. Bu da referandum kanununu bekletmeden onaylayıp, milletimizi iki kezyormamak üzere, iki sandığı bir arada bu seçimlerde buluşturma görevidir. İnanıyorum ki cumhurbaşkanının o yasayı onaylaması halinde Yüksek Seçim Kurulu, bu yasanın gereği olarak cumhurbaşkanın iradesi ve tercihi olan referandum konusunu bu seçimlerde uygulayacak ve bu seçimler de halkımızın nihai kararıyla sonuçlanacaktır"