BIST 9.056
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.301,95
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Sanal aleme yeni düzen

TBMM, internet ortamında işlenen suçlarla mücadeleye ilişkin kanun tasarısı kabul edildi. Peki yeni yasa neler getiriyor?

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, internet ortamında işlenen suçlarla mücadeleyi öngören, Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi Kanunu Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

* Kanuna göre, internet ortamında Atatürk'e hakaret içeren yayınlar, Telekomünikasyon Kurumu tarafından engellenecek.

* Telekomünikasyon İletişim Başkanına, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik içeren sitelerin yayınını engellemek için yetki verilecek.

* İçerik, yer ve erişim sağlayıcıları, tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında güncel olarak bulundurmakla yükümlü olacaklar.

* Kendilerine ait bilgileri internet ortamında bulundurmayanlara, 2 bin YTL ile 10 bin YTL arasında para cezası verilecek.

* İnternet ortamında kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten içerik sağlayıcıları, internet ortamında yayınladıkları her türlü yayından sorumlu olacaklar.

* İçerik sağlayıcı, bir başkasına ait internet sitesinden sağladığı içerikten, kural olarak sorumlu tutulmayacak.

* Ancak bağlantı sağladığı, içeriği benimsediği ve kullanıcının ulaşmasını amaçladığının anlaşılması halinde, aynı içerikten dolayı sorumlu olacak.

* Bağlantı sağlanan içeriğin suç oluşturması halinde, bu içeriğe bağlantı sağlayan içerik sağlayıcısı, işlenen suça katılmaktan dolayı sorumlu tutulacak.

* İnternet ortamında hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten yer sağlayıcıları, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü tutulmayacaklar.

* Yer sağlayıcı, hukuka aykırı içerikte suç unsuru bulunduğundan haberdar edilmesi ve engelleme yeteneği bulunması durumunda, hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlü olacak.

İNTERNET KURULU

Genel Kurulda verilen bir önergeyle, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir İnternet Kurulu oluşturulması kabul edildi.