BIST 9.670
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.494,38
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Halife için ağlayan Barzani

Molla Barzani; "Bizim yıllarca mücadele edip elde edemediğimiz haklara, Türkiye'deki Kürtler yıllardır sahip."

Abone ol

Kürdistan Demokratik Partisi’nin kurucusu Molla Mustafa Barzani’nin 1970 yılında gazeteci Lütfü Akdoğan’a verdiği tarihî röportaj, kitap haline getirildi. Barzani’nin 37 yıldır hiçbir yerde yayınlanmayan fotoğraflarını da içeren “Molla Mustafa Barzani anlatıyor” isimli kitap, Kürtlerin yakın tarihe ışık tutuyor.

"Bazı kişiler var... Bunlar kitap basar, harita çıkarır; Türkiye ve İran'ı içine alan muhtar bir Kürt devletinden bahseder. Ben hayatımda böyle bir teşebbüsün içine girmedim. Girmem de... Biz, hiçbir tahrike kapılmayacağız. Türkiye'ye karşı, Türk Milletine karşı sevgi ve saygımız sonsuzdur. Türk Milletine selam ve hürmetlerimi iletin!"

Bu sözler, Kürdistan Demokratik Partisi’nin kurucusu ve Mesud Barzani’nin babası Molla Mustafa Barzani’ye ait...

Molla Mustafa Barzani 1970 yılında, devrin Irak İhtilâl Komitesi Başkan Yardımcısı Saddam Hüseyin ile yaptığı tarihî ateşkes anlaşmasından birkaç gün sonra verdiği röportajda, gerek Türkiye-Irak ilişkileri, gerek “gizli ellerin” Kuzey Irak’taki girişimleri, gerekse Kürtlerin 20’nci yüzyıla damgasını vuran mücadeleleri üzerine, yakın tarihe ışık tutan çok önemli açıklamalarda bulunuyor.

“OSMANLI YIKILDIĞINDA HALİFE İÇİN AĞLADIK...”

Sürgünlerle dolu hayatının ilk 2 yılının Diyarbakır Hapishanesi’nde, çocukluğunun ise Hamidiye Birlikleri’nden kaçmakla geçtiğini anlatan Molla Mustafa Barzani, buna rağmen Osmanlı İmparatorluğu yıkıldığında, bölgenin en önemli Nakşibendî merkezi haline gelen Barzan köyünde “Halife için ağıtlar yaktıklarını” belirtiyor.

1930’lu yıllarda İngilizlerin bölgede kendilerine bağlı bir Kürt devleti kurdurmak için diğer aşiret liderlerini satın almaya çalıştığını söyleyen Barzani, bu dönemde İngilizlerden kaçarak sığındıkları Türkiye’de ise Mustafa Kemal Atatürk’ün kendilerini himaye ettirdiğini vurguluyor. Savaş yıllarında ortaya çıkan kıtlık yüzünden kedileri kesip yemek zorunda kaldıklarını anlatan Molla Mustafa Barzani, “bağımsız bir devletten önce insanca yaşamak ve iyi eğitimli çocuklar yetiştirmek istediklerini” belirtirken, “Bizim yıllarca mücadele edip elde edemediğimiz haklara, Türkiye'deki Kürtler yıllardan beri sahiptir” diyor. “Birtakım gizli güçler, bizi birbirimize düşürmektedir” diye konuşan Barzani, Türkiye’deki Kürt hareketlerine ise hiçbir şekilde müdahale etmediklerini savunuyor.

“PEŞMERGELER ARASINDA DOĞDUM, ONLARLA ÖLECEĞİM...”

Lütfü Akdoğan’ın 1970 Mart’ında Kerkük’te konuştuğu isimler arasında, Molla Mustafa Barzani’nin küçük oğlu Mesud Barzani de bulunuyor. Günümüzde Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinin başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamalar Türkiye’den ABD’ye kadar geniş bir coğrafyada tartışmalar yaratan Mesud Barzani, henüz 24 yaşındayken konuştuğu Lütfü Akdoğan’a, “Peşmergeler arasında doğdum, onlar arasında öleceğim. Esasen politikayı sevmiyorum...” diyor. Öte yandan, Lütfü Akdoğan, yazı dizisinde “Türkiye’den hemen hiçbir destek görmeyen” Kerkük Türkmenlerinin durumuyla ilgili de çarpıcı tespitlerde bulunuyor.