BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,84
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Porsche, Volkswageni Alacak

Alman lüks otomobil üreticisi Porsche, Volkswagen'deki hissesini yüzde 31'e çıkarmayı planlıyor.

Abone ol

Alman yasalarına göre bir şirketin hisselerini yüzde 30'una sahip olmak şirketin tümü için teklif vermeyi zorunlu kıldığından, şu an Volkswagen'in yüzde 27,3 hissesine sahip olan Porsche'nin bu hareketi ünlü markayı bünyesine katmak için harekete geçtiği anlamına geliyor.

Porsche de hisse artırımı planıyla ilgi açıklamasına bu hususu da dile getirerek, yüzde 30 eşiği aşıldıktan sonra, tüm VW hissedarlarına hisse başına asgari fiyat olan 100,92 avro teklif edileceğini bildirdi.

Açıklamada, “borsada işlem gören VW hisselerinin şu anda zatençok değerlenmiş bulunduğundan hissedarlara asgari fiyattan teklif yapılacağı, bir satın alma primi ödenmeyeceği” belirtildi.

Porsche, VW'nin satın alınması tamamlandığında yeni şirketin Frankfurt Borsasında değil Avrupa Borsasına kote edilen bir şirkete dönüştürüleceğini ve yeni şirketin merkezinin Volsburg'dan Stuttgart'a taşınacağını açıkladı.

TARİHİ BAĞLAR

Hali hazırda zaten VW'nin en büyük hissedarı olan Porsche'nin VW ile tarihi bağları bulunuyor.

VW'nin bir otomobil şirketi olarak temelini atan ve şirketin dünya çapında tanınmasını sağlayan ünlü (klasik) “kaplumbağa” modelinin tasarımcısı mühendis Ferdinand Porsche, kendi soyadını verdiği Porsche şirketinin de kurucusu. VW'nin eski üst yöneticisi ve şu anki Yönetim Kurulu Başkanı Ferdinand Piech de kurucu Fernidand Porsche'nin torunu oluyor. Piech'in satın alma girişimi başarılı olduğu takdirde, Porsche ve VW'nin oluşturacağı birleşik şirketin de yönetimini alacağı kaydediliyor.

Porsche'nin hamlesinin başarısı büyük ölçüde VW'nin ikinci büyük ortağı olan Saksonya eyaletinin hükümetinin tavrına bağlı olacak.