BIST 9.722
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.425,83
HABER /  DÜNYA

Ve Saddam idam edildi

Irak'ta ve Ortadoğu'da bir dönem kapandı. Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin idam edildi. İşte ayrıntılar...

Abone ol

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin başkent Bağdat'ta yerel saatle 06.00'dan (TSİ 05.00) az önce asılarak idam edildi. İnfazın Yeşil Bölge içinde gerçekleştirildiği ifade edildi. İnfaza, ABD'li ve Iraklı yetkililer ile bazı kurban yakınlarının katıldığı kaydedildi.

İdam esnasında eski diktarönün üvey kardeşinin de infazı izlediği bildirildi. Görgü şahitleri, infazın gerçekleştirilmesinden önce Saddam Hüseyin'e dua ettirildiğini ve son vasiyetinin sorulduğunu söyledi.

İRAN'I UNUTMADI
İnfazda hazır bulunan hakim Münir Haddad, Saddam'ın asılmadan önce, "Umarım birlik içinde kalırsınız. Sizi uyarıyorum: İran koalisyonuna güvenmeyin, bu insanlar tehlikeli" dediğini söyledi. Haddad, Saddam Hüseyin'in asılmadan önce ayrıca kimseden korkmadığını söylediğini de açıkladı. İnfazda hazır bulunan Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai de Saddam Hüseyin'in idam sehpasına sakin biçimde, cesurca ve kararlı şekilde çıktığını, direnmediğini ve hiçbir şey istemediğini kaydetti.

KORKMADI
El Rubai, elinde bir Kur'an bulunan Saddam Hüseyin'in bu Kur'an'ın birine gönderilmesini istediğini, yetkililerin bu kişinin isim ve adresini aldıklarını ve Kur'an'ı göndermeye söz verdiklerini belirtti. El Rubai, son anlarla ilgili olarak, "Korkma demek için bana dönmesi garip bir his uyandırdı" dedi ve infazın Bağdat'ta, ancak yeşil bölge dışında yapıldığını ifade etti.

Saddam Hüseyin'in naaşının defin için ailesine verilebileceğini de söyleyen El Rubai, bütün Iraklıları birlik içinde kalmaya çağırdı ve "Despotizm simgesi gitti" dedi.

BUSH UYUYORMUŞ
Bu arada, Saddam Hüseyin'in idam edildiği sırada ABD Başkanı George Bush'un uyuduğu açıklandı. 

SÜRGÜNDEKİ IRAKLILAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Amerika'da sürgünde yaşayan Iraklılar, Saddam Hüseyin'in ölüm haberi üzerine sokaklara dökülerek kutlamalar yapmaya başladı.