BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

72. Koğuş Londrada görücüye çıktı

Ünlü Türk romancısı Orhan Kemal'in ölümsüz eseri '72'nci Koğuş', Londra'da sahnelendi.

Abone ol

DİVAA Organizasyon' tarafından İngiltere’ye taşınan Orhan Kemal’in ölümsüz eseri Avrupa turnesinin ilk ayağı olarak Londra’da bir geceliğine tiyatroseverlere sahnelendi. Gösterime başladığı ilk günden itibaren kapalı gişe oynayan ve seyirciler tarafından ayakta alkışlanan oyun, Londra’daki Hackney Empire'da saat 19.30'da sahnelendi.

Aralarında Türkiye adına 2002 yılında ‘Dünya Güzeli' seçilen Azra Akın, Yavuz Bingöl, Kerem Alışık’ın da bulunduğu geniş kadrolu ‘72'nci Koğuş' adlı oyunda, sinema ve televizyon dizilerinden tanınan birçok ünlü sima biraraya geldi.

Gösteri öncesi Edmonton’daki ‘Kervan Restorant'ta onurlarına düzenlenen yemeğe katılan ‘72'nci Koğuş' oyuncuları, burada kendilerini bekleyen hayranlarıyla buluştu. Yemekte ‘Dünya Güzeli' seçilen Azra Akın'a büyük ilgi gösterildi. Hayranlarıyla hatıra fotoğrafı çektiren Akın, daha önce Londra’da yaşadığını, tekrar burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu ve Orhan Kemal’in ‘72'nci Koğuş' adlı eserini sahneledikleri için çok heyecanlı olduğunu söyledi.

Tiyatroculuğun kendisi için profesyonel olarak yeni bir iş olduğunu belirten Akın, çocukluğu ve okul yıllarından bu yana tiyatro ve oyunculuğa meraklı olduğunu anlattı. Akın, “Avrupa turnesine çıkacağız. Hatta doğduğum şehre gideceğiz ve o nedenle çok heyecanlıyım. Bundan sonra Londra’ya daha çok Türk oyunlarının gelmesini diliyorum” dedi.

‘72'nci Koğuş'a gösterilen yoğun ilgiden memnun olduğunu belirten oyuncu Kerem Alışık da, “İngiltere bir sanat şehri. Tiyatronun doğduğu bir kent ve bu yüzden dünya prömiyerini Londra’da başlatmayı uygun gördük. Ondan sonra Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre'de turnelerimiz olacak. Bir de bir şey öğrendik; 20 senedir ilk defa özel bir tiyatro Londra’ya geliyormuş. Böyle bir organizasyon içinde olmak ve bunu gerçekleştirmek çok güzel” diye konuştu.

Londra’da bulunan sinema ve tiyatro oyuncusu Haluk Bilginer ile sanatçı eşi Aşkın Nur Yengi de, ‘72'nci Koğuş'u izlerken “Burada Adrenalin seviyesi çok yüksektir diye düşünüyorum” dedi. Londra'da daha kapsamlı organizasyonlar yapılabileceğini anlatan Bilginer, “Londra ya da başka Avrupa ülkesine gidemiyoruz çünkü dekoru götürmüyorlar. Dekoru götüremeyeceksek neden gidelim? Oradaki seyirciyi neden aldatalım biz. Türkiye’deki seyirci dekorunu seyrediyor da oradaki seyirciye ‘1 masa, 2 sandalye ver ağabey' olmaz. Allah’tan 72'nci Koğuş’un buraya gelebilecek bir dekoru varmış” dedi.

Aşkın Nur Yengi de, Londra'nın tiyatrolara aç olmadığını ancak Türkler'in burada böyle Türk oyunlar izlemesinin çok hoş olduğunu, müzik camiasının da sürekli gelmesini istediklerini söyledi.
Başrollerini Yavuz Bingöl, Azra Akın, Kerem Alışık gibi isimlerin paylaştığı 72. Koğuş, başladığı günden bu yana binlerce kişi tarafından izlendi. Kemal Başar’ın usta yönetiminde sahnelenen oyun komik ve duygusal sahneleriyle izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.

Orhan Kemal’in 1952’de yazdığı roman, 1987’de Erdoğan Tokatlı tarafından beyazperdeye taşınmış, eserin tiyatro uygulaması, AST, Ulvi Uraz Tiyatrosu, Şehir Tiyatroları, Mithat Paşa Tiyatrosu gibi topluluklarca 1967 yılından beri sahnelenmiş ve Sadri Alışık Tiyatrosu’ndan önce Sivas Devlet Tiyatrosu tarafından 2007’de yorumlanmıştı.