BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,84
ALTIN 2.430,61
HABER /  POLİTİKA

Baykaldan Uğur Mumcuya vefa

CHP lideri ölümünün 17'inci yılında Mumcu'yu unutmadı. Anma törenlerine katılan Baykal'ın önemli mesajları var

Abone ol

Gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 17. yılında, evinin karşısında bulunan Uğur Mumcu Parkı'nda düzenlenen etkinlikle anıldı. Törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''(Uğur Mumcu cinayeti) Olayın bağlantıları, doğrudan sorumluları ortaya çıkar. Bu umudumuzu, bu bekleyişimizi sürdürüyoruz'' dedi.

Baykal ve beraberindekiler, Mumcu'nun evine giderek eşi Güldal Mumcu ile görüştüler. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, ''Olayın bağlantıları, doğrudan sorumluları ortaya çıkar. Bu umudumuzu, bu bekleyişimizi sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Baykal, cinayetin üzerinden 17 yıl geçtiğini hatırlatarak hala somut bir sonucun ortaya çıkmadığını söyledi. Kendilerine herhangi bir resmi yetkili tarafından olayla ilgili resmi bir bilgi de verilmediğini anlatan Baykal, şöyle devam etti:

''Biz, Uğur Mumcu'nun niçin öldürüldüğünü çok iyi biliyoruz. Önemli olan bu bilincin toplum tarafından sahiplenilmesi ve paylaşılmasıdır. Yani bugün önümüze bir isim koymasalar da çete koymasalar da Mumcu'nun, temsil ettiği değerlere karşı bir tertibin kurbanı olduğunu bilmeliyiz. Kim yaptıysa yaptı, onu temsil ettiği temel ilkeler için ortadan kaldırmak istediler. Neydi o temel ilkeler? Türkiye'nin ulusal bütünlüğü, laik, demokratik cumhuriyet, inançların siyasi amaçlarla istismar edilmemesi, terörün, ticaret, din ve siyaset bağlantılarının ortaya çıkartılması, bu konudaki gerçeklerin yılmadan cesaretle kararlılıkla topluma anlatılması. Bu anlayışa tahammül edemediler. Bu anlayışı göze alamadılar. Onların temsil ettiği anlayışı çok ciddi tehdit ettiğini gördüler. Bunun için ortadan kaldırdılar.

Biz, Uğur'un aydınlık düşüncesi, çağdaş, ilerici anlayışı, bağımsızlık duygusu, Mustafa Kemal sevgisi, laik, demokratik, bağımsız Türkiye özlemi doğrultusunda verdiği mücadeleye karşı, bu mücadeleyi etkisiz kılmak için iç, dış bazı çevrelerin dayanışması sonucunda bu cinayetin ve suikastın işlendiğini düşünüyoruz. Bu konuda bir tereddütümüz yok.''

Bir gazetecinin ''Hala umudunuz var mı?'' sorusu üzerine CHP Genel Başkanı Baykal, şunları söyledi:

''Umudumuzu hiç kaybetmedik ama umudumuz bir ifşaattan çok Mumcu'nun temsil ettiği değerlerin gittikçe daha çok sahiplenilmesi. Uğur Mumcu'nun anlattıklarının, aradan bunca yıl geçtikten sonra, 17 yıl oldu onu kaybedeli, belki 20 yıl önce yazdığı yazılarda dile getirdiği bağlantılar, ortaya koyduğu tespitlerin, teşhislerin günümüz için ne kadar önemli, değerli ve yapıcı olduğunu çok açıkça görüyoruz. Şunu inançla söylüyorum; Mumcu, bugün yaşadığı dönemden daha günceldir. Bu herkes için söylenir bir söz değildir ama Uğur Mumcu için bunu söyleyebiliriz. Mumcu, bugünün Türkiye'sine yönelik güncel değerlendirmeler yapmıştır, güncel anlayış sergilemiştir, o bakımdan yaşıyor.

Uğur Mumcu'nun değeri, önemi, her geçen gün hepimizin gönlünde, zihninde çok saygın bir yer tutuyor. Artık olay nitelik değiştirdi. Cinayetin ifşaatı olmaktan çıktı. Büyük bir simgedir Uğur. O simge kimliği daha da belirginleşiyor ve netleşiyor. Değeri, önemi her geçen gün daha çok farkediliyor.''