BIST 9.096
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,04
HABER /  DÜNYA

Azerilerden çok ağır tepki!

Türkiye'nin Ermenistan'la yakınlaşması Azerbaycan'da çok yoğun tepkiyle karşılandı. Ama bu son tepki çok ağır oldu.

Abone ol

Azerbaycan Türk İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Erentok, iki ülke arasındaki 'açılım' geriliminin halkların düşmanlığına yol açmaması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve uyardı: "Kardeşlikten komşuluğa diye manşetler atılıyor burada. Ciddi bir kırgınlık söz konusu"

KARDEŞLİKTEN KOMŞULUĞA!..

Azerbaycan Türk İşadamları Derneği Başkanı ve Bakü'deki Excelsior Oteli'nin sahibi Ahmet Erentok, iki ülke arasında Ermenistan açılımı sonrası yaşanan gerilimin halkların dostuğuna zarar vermemesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 20'Sİ İŞGAL ALTINDA OLSAYDI?

Azeri halkında Türkiye'ye karşı bir tepki oluşmaya başladığını vurgulayan Erentok, "Kardeşlikten komşuluğa diye manşetler atılıyor burada. Ciddi bir kırgınlık söz konusu. Ermenistan sınırı açılırsa Türk işadamlarına 'Toplanın gidin' diyorum. Türkiye'nin yüzde 20'si bir ülke tarafından işgal edilmiş olsaydı ve Azerbaycan böyle bir açılımda bulunsaydı Türkiye'nin tepkisi nasıl olurdu? Halk toplanıp elçilikler önünde gösteriler yapmaz mıydı? Bu şekilde düşünmek gerek" diye konuştu.

NEDEN SADECE AZERİ BAYRAĞI VARDI?

Bakü'de bulunan Erentok, Türk şirketlerine özel bir vergi incelemesi olmadığını vurgulayarak, Azeri bayrağı dışındaki bayrakların asılmamasına dair yasanın 1 yıl önce çıktığını ve o dönemden beri otelinin önünde sadece Azeri bayrağı asılı olduğunu anlattı. Erentok, "Şimdi bunu ısıtıp ilişkilerimizi daha da germek isteyenler var. Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin gerilmesinden fayda sağlayacak olanlar var. Bu konuda dikkatli olmak, tahriklere kapılmamak gerekiyor" açıklamasını yaptı.

SOKAKTAKİ HALK TÜRKİYE'YE TEPKİLİ

Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin ise henüz Türk şirketlerine karşı olumsuz uygulamalar konusunda kendisine iletilen bir somut olay olmadığını ancak sokaktaki halkın Türkiye'ye tepkili olduğunu söyledi. Erkin, Azerbaycan ile stratejik ticari ilişkilerimiz olduğunu vurgulayarak, Azerilerin doğalgaz satışında bundan sonra Türkiye'ye "dost fiyatı" vermemelerinin büyük bir olasılık olduğunu açıkladı. Erkin, "120 dolardan alıyorduk Azeri gazını. Şimdi 250 dolarlar telaffuz ediliyor. Bu durumda BOTAŞ aldığı pahalı gazı Azeri gazıyla paçal yapıp doğalgaz fiyatını ucuzlatamayacak. Ve alternatifimiz yok" dedi.

Erkin, "Azerbaycan'da Türkiye için nasıl 'Tek millet iki devlet' tanımı kullanılıyorsa, doğalgazla ilgili de 'Azerbaycan'daki doğalgazın nimetini Türk kardeşlerimizle paylaşmalıyız, bu gazda onların da hakkı var' düşüncesi paylaşılıyordu. Son gelişmeler bunu da sarstı" yorumunu yaptı.

AZERİLER BAYRAK OLAYINA ÇOK GÜCENDİ

Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin, Azerbaycan'ı iyi tanıyan, dinamiklerini iyi bilen bir isim. "Azeriler, Türkler'le aynı duygularla beslenen bir millet. Senelerce bağımsızlık savaşı yaptılar" diyen Erkin, "Özellikle Ermenistan maçı sırasında Azeri bayraklarının stada sokulmamasına çok gücendiler. Biz tepkilerinin bu çapta olacağını biliyorduk, gerekli yerlere uyarılar da yaptık. Ancak o zaman bize Azerbaycan tarafına bilgi verildiği belirtilmişti. Anlaşılan o ki ya o dönemde bir mutabakat alınamamış ya da toplumsal baskı ile şu anda bu geçerli değil" değerlendirmesini yaptı.

RAKAMLAR AFAKİ

Ahmet Erentok, Azerilerin hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Erentok, açıklandığı gibi Ermenistan'la sınır kapısı açılması halinde 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmanın ise imkansız olduğunu söyledi.