BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,95
ALTIN 2.425,77
HABER /  GÜNCEL

Kart aidatlarına böyle itiraz edin

Bir müşteri iki bankanın kredi kartı aidatlarına itiraz etti ve paranın geri ödenmesine karar verdirdi. İşte itiraz etme yolu;

Abone ol

İNTERNETHABER

Kredi kartı aidatına itiraz eden banka müşterisi haklı bulundu. İki bankanın da aldıkları aidatarı geri ödemesine karar verildi.

AİDATLARA NASIL İTİRAZ EDECEKSİNİZ?
Avukat Ali Anıl Yalçınkaya kredi kartı aidatlarına itiraz etmek için avukata ihtiyaç duyulmadığını, herkesin rahatlıkla bunu yapabileceğini söyledi.
 
Yapılması gerekenleri şöyle aktardı:
 
"Her il ve ilçe merkezinde Tüketicinin korunmasına dair kanunun uygulanmasından doğan sorunların çözümü için en az bir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti bulunur.

Hakem heyetine bir dilekçe vererek aidatlara itiraz edebilirsiniz.

Eğer yaşadığınız yer bir il ise, Tüketici Hakem Heyeti, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde bulunuyor. Eğer ilçede yaşıyorsanız, Kaymakamlık bünyesinde bulunan Tüketici Hakem Heyetine başvurmalısınız.
 
Ayrıca tüketicinin korunmasına dair derneklerde tüketicilere bu tip durumlarda yardımcı olmaktadır. "

Yalçınkaya Tüketici Hakem Heyeti ile ilgili bir ayrıntının altını da çiziyor:

"Değeri 936,97 TL nin altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine başvuru zorunludur.

Bu miktar 01.01.2009 dan itibaren olan miktar olup, her yıl değişir. Yani görülecek olan uyuşmazlığın maddi değeri bu miktarın altında ise tüketici mahkemeye gidemez. Hakem Heyetine gitmek zorundadır. 
 

Bu miktarın üstündeki uyuşmazlıklarda da Hakem Heyetine gidilebilir. Ancak o zaman Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin verecekleri kararlar bağlayıcı olmaz, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir.

Yani sonuçta bu miktarın üstündekilerde karar için Mahkemeye gitmek gerekir.

ÖNCE İKİ BANKAYI ARADI

Avukat Ali Anıl Yalçınkaya, kullandığı iki bankanın kredi kartları Ocak ekstrelerinde üyelik ücreti adı altında bir kalemle karşılaştı. Bir banka aidat olarak 55,00 TL, diğeri 40,00 TL ücret kesmişti.

Bunun üzerine Yalçınkaya  önce her iki bankanın da müşteri hizmetleri ile görüştü ve  ayrıca yazılı olarak da bu istenen paraya itiraz etti. Ancak sadece tek bir bankadan cevap alabildi. Onlar da "Bankaların talep ettikleri ücret ve komisyonlar yasal düzenlemelere göre alınmaktadır. Bu doğrultuda kart ücreti itirazınız olumlu değerlendirilmemiştir." demekteydi.  

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE GİTTİ

Hakkını aramaktan vazgeçmeyen avukat bunun üzerine her iki banka aleyhinde de Kadıköy Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına şikayet dilekçesi verdi. Ve sonucu beklemeye başladı.

SONUÇ TÜKETİCİ LEHİNE

Gelen sonuç hem Yalçınkaya'yı, hem de tüm kredi kartı kullanıcılarını sevindirecek cinsten. Kadıköy Tüketici Hakem Heyeti tüketicinin tarafını haklı buldu ve her iki bankanın da aldığı üyelik aidatlarını iade etmelerini istedi.

PARALARIN İADESİNE KARAR VERİLDİ

Kararda "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkındaki Yönetmeliğin 17/4-b maddesi "Kart kullanımına bağlı olarak kart hamillerinden alınabilecek ücret, komisyon, masraf ve vergilerin neler olacağına dair açıklamalar ve bunların tutarları ve sözleşmede yer alan ücret, komisyon, masraf ve vergiler dışında kart kullanımına bağlı olarak kart hamilinden herhangi bir isim altında ödeme talep edilemeyeceği ve hesabından kesinti yapılamayacağı ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 6. maddesine göre haksız şartların oluştuğu kanaatine varıldığından, 4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 4/A maddesi uyarınca ayıplı hizmet nedeniyle tüketicinin talebi doğrultusunda ödemiş olduğu 55,00 TL'nin iadesine oy birliği ile karar verilmiştir." deniliyor