BIST 9.532
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.490,13
HABER /  GÜNCEL

Bir toz bulutu geldi bal üretimi çöktü

Suriye üzerinden gelen toz bulutları arıcıları vurdu. Çöl rüzgarlarının yolaçtığı toz bulutları 20 kilo olan bal verimini 1 kiloya indirdi.

Abone ol

Malatya'da yılda kovan başına 20 kilogram bal alan arı üreticileri, ilkbahar yağışlarının aniden kesilmesi ve Suriye üzerinden gelen çöl rüzgarı ve rüzgarın getirdiği toz bulutu nedeniyle verimsiz bir yıl yaşadı, kovan başına bal verimi 1 kilograma düştü.

Malatya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Çolak, Malatya'da başta merkez ilçe ve Doğanşehir olmak üzere hemen hemen her ilçede arıcılık yapıldığını, etrafı dağlarla çevrili olması nedeniyle Malatya'nın arıcılık için uygun bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.

Çolak, şöyle konuştu:

''Arıcılar olarak oldukça verimsiz bir yıl yaşıyoruz. Geçen yıl kovan başına 20 kilogram bal alıyorduk. Bu yıl kovan başına 1 kilogram bal alabildik. Suriye üzerinden gelen çöl rüzgarı ve bu rüzgarın getirdiği toz bulutu nedeniyle bitkilerin zarar gördüğünü düşünüyoruz. Özellikle Malatya'da etkili olan bu toz bulutundan sonra bal alamadık.''

''TOZ BULUTU BAL ÜRETİMİNİN DÜŞMESİNİ TETİKLEDİ''


Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri de, haziran ayına kadar iklimin arıcılık için çok uygun olduğunu belirtti. Yetkililer, şu bilgiyi verdi:

''Haziran ayına kadar devam eden yağışlar nedeniyle arılar mükemmel artış gösterdi. Ne var ki; Haziran ayından sonra yağışların aniden kesilmesi nedeniyle ballı bitkilerde müthiş bir çöküş yaşadık. Suriye'den gelen toz bulutu da bunu tetikledi. Bal üretimimiz olumsuz etkilendi. Arı sağlığında bir anormallik yok. Bal veriminde hüsran var. Çiçekteki, nektarın, bal özünün tozu emmesi ile bal miktarında düşüş yaşadık. Ballı bitkiler gelişemedi. Bitkiler yaprakları ile nefes alırlar. Yapraklara yapışan tozlar bitkinin gelişmesine ve nefes almasına engel oldu. Arıcılar temmuz ayında bal alırlar. Temmuz ayında oldukça düşük verim alındı. Kuraklığın yanı sıra Suriye üzerinden gelen toz bulutu bitkilerin gelişmesine ve nefes almasına engel oldu.''