BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.439,53
HABER /  POLİTİKA

DTP, ille de Öcalan diyor

Hükümetin Kürt açılımına Ahmet Türk destek verdi. Amacımız barış dedi ama Öcalan'la ilgili sözleri tepki çekecek gibi...

Abone ol

Bugün hükümet Kürt açılımının üslubunu açıkladı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay "geçmişe saplanmayalım" dedi. Dmokratik bir barış sürecine girileceğini işaret etti.

Hükümetin bu açıklamasına DTP'nin ne diyeceği merak ediliyordu. Ahmet Türk de Atalay'ın görüşlerini destekledi ve "amacımız demokratik barış" dedi.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Tüsiad heyetiyle yaptığı görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hükümetin Kürt açılımıyla ilgili şunları söyledi:

OPERASYONLAR DERHAL DURMALI

"Sayın İçişleri Bakanı çok dikkatli ve duyarlı bir dil kullandı. Herkesten katkı istedi. Bizler zaten bugüne kadar her türlü görevimizi yerine getirdik, katkı yaptık. Hepimizi derinden üzen bu çatışmalı sürecin ortadan kalkması gerekmektedir. Bunun için de mutlaka operasyonlar durdurulmalıdır. Operasyonlar durdurulmadan bu açılımlar güvenilir olmaz. Türkiye'nin bütün hassasiyetlerini göz önünde tutarak bu açılımları gerçekleştirmeliyiz. Sayın Bakan'ın açıklamasında bir proje yok, bir niyet açıklaması var. Bu niyet beyanı da haklkımızda olumlu olarak yankı bulacaktır.

PROVOKASYONLAR GERÇEKLEŞEBİLİR

Bunu zamana yaymadan projelendirmek gerekir. Biz, bize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. Hassas bir konu. Provakosyonlar gerçekleşebilir. Bu nedenle hızlı davranmakta ve projeleri hayata geçirmekte fayda var. Zamana yayılması toplumda hayal kırıklığı yaratabilir.

AMACIMIZ BAŞBAKANIN ELİNİ SIKMAK DEĞİL BARIŞA KATKI

Başbakandan yenien görüşme talep edip etmeyeceği sorusuna da "Kimseyle görüşme merakında değiliz. Başından beri söyledik. Eğer barışa katkısı olacaksa herkese kapımız açık. Görüşürüz, görüşme de talep ederiz. Amacımız Başbakanın elini sıkmak değildir." dedi.

DTP'NİN BARIŞTA ÖNEMİ OLACAK

DTP'nin Kürtleri iyi tanıdığını söyleyen Ahmet Türk "DTP'nin barışta önemli bir rolü olacak." dedi.

Ardından Türk'e Öcalan'ın 15 Ağustos'ta açıklayacağını söylediği "yol haritası" soruldu.

ÖCALAN'IN YOL HARİTASI ÖNEMLİ

Türk "Öcalan'ın açıklayacağı yol haritası toplumun her kesiminde bekleniyor. Ne söyleyeceği merak ediliyor. Bu kadar merak edilen Öcalan'ın rolü de olacak, önemi de olacak. Ortaya koyacağı formüler önemlidir." dedi.