BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09
HABER /  GÜNCEL

Kilit isim MİT Müsteşarı mı?

Albay Dursun Çiçek'in tutuklanması Ankara gündemini kızıştırdı. İşte 26 Haziran'da başlayan Başkent trafiğinin şifreleri...

Abone ol

İNTERNETHABER

Ankara'nın toz duman havasındaki şifreleri çözmek için gündemi yeniden okuyalım; kritik takvimin sayfalarını geriye doğru çevirelim... 

TARİH 26 HAZİRAN

Askeri Savcılığın 'kovuşturmaya gerek yok' açıklamasının ardından Org. İlker Başbuğ, sürpriz bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyunun karşısına geçti. Başbuğ'un çizgileri netti: TSK yıpratılma kampanyalarına kat-la-na-maz. Mağdur bırakılmasına seyirci ka-la-maz.

Dosyanın sivil yargıya sevkedildiğini belirten Org. Başbuğ, sivil yargıya Albay Çiçek'in suçlu olup olmadığını sormadıklarının altını çizdi; "Kağıt parçasının kim tarafından ve ne amaçla hazırlandığının bulunmasını istiyoruz. Bu devletin görevi" dedi.

Genelkurmay Başkanı kovuşturmaya gerek bulunmadığını, ancak bunun kesin karar olmadığını; yeni bir emare bulunması durumunda da soruşturmanın açılacağı yerin kesinlikle Askeri Savcılık olduğuna işaret etti.

Etti etmesine de... Aradan 2 gün geçmeden Meclis'ten beklenmedik bir kanun geçti...

TARİH 28 HAZİRAN

Askere sivil yargı yolunu açan geceyarısı kanunu Meclis'ten geçti. Muhalefet ayağa kalktı.

TARİH 29 HAZİRAN

Org. İlker Başbuğ yine sürpriz bir atakla Başbakan'la perşembe günleri yaptığı olağan görüşmeyi 3 gün öncesine çekmeyi talep etti. 

Sabah saatleri.... Ancak bu kritik görüşmenin öncesinde Başbakan Erdoğan'ı ziyaret eden biri daha vardı. Bu kişi MİT Müsteşarı Emre Taner'di. Gözler, MİT Müsteşarı'nın elindeki dosyalara takıldı.

Öğle saatleri... Emre Taner'den hemen sonra Org. Başbuğ ile Başbakan Erdoğan, Başbuğ'un isteği üzerine bir araya geldi. Görüşmeye Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katılmıştı.

Ve aynı gün akşam saatlerinde MİT Müsteşari Emre Taner, Başbakan'la görüşmesinin ardından bu kez Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'u ziyaret etti.

Bir gün içinde dikkat çeken bu kritik görüşme üçgeni, MİT Müsteşarlığı'nın da konuya dahil olduğunun göstergesiydi.

Bu görüşme trafiği, MİT Müsteşarı'nın elinde Albay Dursun Çiçek hakkında başka bilgi dosyalarının da olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

VE 30 HAZİRAN SAAT 13.30

MGK Zirvesi, tarihin en uzun ikinci oturumuna başladı.

Aynı gün sabah saatlerinde Albay Dursun Çiçek, ifade vermek için İstanbul Adliyesi'ne geldi.

1 TEMMUZ, SAAT 00.30

Ve artık takvim 1 Temmuz'u gösterirken, saatler 00.30'da Albay Dursun Çiçek'in tutuklandığı kararı basına duyuruldu.

Askerin kovuşturmaya gerek görmediği Albay Dursun Çiçek'in tutuklanma kararının, son basın toplantısıyla çizgilerini keskinleştiren Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'u zor duruma soktuğu görüşleri kulislerde yayılmaya başladı.

Şimdi sivil-askeri yargı karmaşasına neden olacak bu tutuklanma kararının ardında başka dosyaların yattığı konuşuluyor. Bu dosyaların da MİT kaynaklı olduğu öne sürülüyor. Başbuğ'un daha önce bilmediği bu dosyaları, MİT Müsteşarı'ndan öğrendiği tahmin ediliyor.

İstanbul Savcılarının da elinde olabileceği tahmin edilen bu dosyaların askeri savcıdan neden saklandığı sorusu ise cevap bekliyor. İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan'ın deyimiyle ortada hukuki bir bilek güreşi mi yaşanıyor, yoksa Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk'un dediği gibi bu hukuksal döngünün doğal bir süreci mi? Önümüzdeki günlerde daha da netleşecek.