BIST 9.058
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.297,12
HABER /  GÜNCEL

İnternet reklamcılığına yeni düzenleme

IAB, web sitelerinin trafik bilgileri ve İnternet kullanıcılarının davranışlarını izleyerek reklam verene yön çizecek.

Abone ol

Reklamverenler Derneği ve Reklamcılar Derneği'nin kurucu üyeleri arasında bulunduğu, interaktif alanda etkinlik gösteren yayıncıların, medya ve kreatif ajansların katılımıyla oluşturulan IAB Türkiye (Interactive Advertising Bureau Türkiye), İnternet mecrasının ölçümleme çalışmalarına çok yakında başlıyor.

Tüm dünyada 33 ülkede faaliyet gösteren ve Türkiye’de 2006 yılında kurulan; dijital dünyada ajans, yayıncı ve reklamverenin temsil edildiği yegane platform olan IAB Türkiye, ölçümleme araştırmasını yürütecek olan kuruluşu belirledi. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra Danimarka’da da ölçümleme araştırmasını yapan Gemius’la yakında imzalanması beklenen sözleşmenin ardından, IAB Türkiye üyesi web sitelerinin trafik bilgileri, İnternet kullanıcılarının davranışları izlenebilecek.

Internet mecrası için doğru veri üretilmesi amacıyla ölçümleme standartları ve kurallar oluşturan IAB’nin yönetiminde yapılacak ölçümleme araştırmasıyla reklamveren ve reklamcılar interaktif iletişime ilişkin stratejilerini somut ve tarafsız veriye dayanarak geliştirebilecek.

Elde edilen bu somut verilerin değerlendirilmesi sonucunda ajanslar, reklam yatırımlarını planlarken, mecralara kaynak aktarımı konusunda daha doğru kararlar verebilecek ve reklamverenler de kaynaklarını daha verimli bir şekilde değerlendirebilecek.

Yaklaşık 26 milyon İnternet kullanıcısıyla Avrupa’nın önemli ülkelerinden biri olan Türkiye’de tarafsız ve sektör standartı olarak kabul edilen verinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken IAB Türkiye Başkanı Levent Erden;

“Internetin gündelik hayatın bir parçası olması sonucu yepyeni bir iletişim kanalı oluştu. Reklamverenler, reklamcılar ve ajanslar ise ürettikleri mal ve hizmetleri pazarlayabilmek ya da seslerini duyurabilmek için bu mecraları kullanan kişilere ulaşmaya çalışıyor. Dijital dünyada ajans, yayıncı ve reklamverenin birlikte temsil edildiği tek platform olarak IAB ‘nin temel hedefi, doğru veri üretilmesini sağlamak ve standartlar oluşturmak. Bu bağlamda IAB Türkiye olarak ölçümleme işini yaptırmak üzere bağımsız bir şirketle anlaştık. Bu anlaşmanın hem bütün medya, hem de interaktif yayıncılık özelinde çok büyük gelişmelere öncülük edeceğine inanıyoruz. Amacımız IAB’yi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, dijital platformun referansı haline getirebilmek” dedi.

IAB Türkiye Hakkında:

IAB (Interactive Advertising Bureau) 1996 yılında Amerika’da kuruldu. Hedefi interaktif medyanın ya da yaygın adıyla Internet’in reklam ve pazarlama yatırımlarından daha fazla pay almasına destek vermek, mecranın gelişmesine katkı sağlamak. Bu bağlamda Internet mecrası için doğru veri üretilmesi amacıyla ölçümlenme standartları ve kurallar oluşturuyor. Internet’in ölçümlenmesi sürecinin denetimine yönelik çalışmalar yapıyor. Reklamverenlere, reklam ajanslarına ve medya planlama şirketlerine interaktif reklamın etkisini, önemini, işleyişini anlatan eğitimler veriyor. Reklamların teknik kriterlerini saptıyor. IAB Türkiye 2006’da kuruldu. Halen 87 adet üyesi var.

İNTERNET REKLAM PAZARI BÜYÜYOR

PricewaterhouseCoopers tarafından 10 Haziran 2009 günü açıklanan IAB Avrupa’ya yapılan AdEx (Reklam Harcamaları) Raporundan Avrupa İnternet Reklam Sektörü Üzerine Bilgiler:


• 19 IAB Avrupa Üyesi Ülkenin 2008 yılı Toplam Reklam Harcaması: 12.9 Milyar €

• İnternet reklam harcamları, reklam sektörünün tamamen düşüşe geçen diğer mecralarının aksine, bir önceki yıla göre % 20 arttı.

• Reklam formatları arasında % 43 ile başı search (arama) çekti.

• 14. sıradaki Türkiye, 2007’deki 98 Milyon €’luk Çevrim içi Reklam Harcamasını 131 Milyon €’ya çıkardı.

• Bununla birlikte Türkiye, yakaladığı % 33 büyüme ile 5. en hızlı büyüyen ülke oldu.

• 2008 yılında İnternet reklam harcaması en yüksek 6 ülke (İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya) Avrupa toplam reklam harcamasının % 81’ini oluşturdular.


• Arama formatında 2 Milyar 41 Milyon € ile İngiltere, display’de 956 € ile Almanya, seri ilanda 776 milyon € ile Fransa Avrupa’nın birinci ülkeleri oldular.

• 2008’de en fazla büyüyen İnternet reklam formatı, % 43’lük pay ile arama oldu.