BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,12
ALTIN 2.326,21
HABER /  POLİTİKA

DTPli Sakık ihanetle suçladı

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, partisinin Çanakkale il kongresinde çok tartışılacak sözlere imza attı.

Abone ol

DTP'nin Çanakkale il kongresi şok sözlere sahne oldu... Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ''Cumhuriyeti kuranlar ve yönetenler, Çanakkale'de şehit düşenlere ihanet etti'' dedi.. Saygı duruşuyla başlayan kongrede İstiklal Marşı okunmadı.

Muş Milletvekili Sırrı Sakık kongrede şok sözlere imza attı... Sakık, Türkiye Cumhuriyeti temellerinin Çanakkale'de atıldığını hatırlatarak şöyle dedi:
“Burası emperyalizme karşı Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle herkesin omuz omuza mücadele edip toprağa gömüldüğü yerdir. İşte burası Çanakkale'dir. Türkiye'nin harcı böyle atıldı.

ÇANAKKALE'YE İHANET ETTİLER

1921'lerde Cumhuriyet kurulurken Cumhuriyet'in temel hedefi; Kürtler ve Türkler bu Cumhuriyet'in asıl sahipleridir. Çünkü, Çanakkale'de ölenler ortak vatan için mücadele ettiler. Ama ne yazık ki, 1921'de Anayasa'da ‘Bu vatan Kürtler'in ve Türkler'in ortak vatanıdır’ diyen Mustafa Kemal ve arkadaşları, 1924'te ret ve inkar politikalarıyla, (aslında ne oldu) Cumhuriyeti yönetenler Çanakkale'de toprağa gömülenlere ihanet ettiler. 1924'te tek ırk, tek dil yarattılar. O gün, bugündür. Kürtler ve Türkiye demokrasi güçleri bu tekçiliğe, ırkçılığa karşı bedenini önüne yatırıyor, kimliğine sahip çıkıyor, özgür bir kimlik için bedel ödüyor.”

“ORTAK VATAN TALEBİMİZ VAR”

Sırrı Sakık, 20 yıldan bu yana aktif siyasetin içinde olduğunu, ilk günden itibaren bu ülkede ayrı devlet ve ayrı bayrak talepleri olmadığını ileri sürdü. Sakık, şöyle konuştu:

“Ama ortak vatan talebimiz var. Yani sayın Tayyip Erdoğan, Sayın Gül, Sayın Baykal, Sayın Bahçeli Türk kimliği için ne istiyorsa DTP ve Kürt halkı da Kürt kimliği için onu istiyor. Ve etnik politikalarını ret ediyoruz. Bu ülkede birlikte yaşamak istiyoruz. Bu ülkede burada yatan şehitlerin ruhuna uygun bir Cumhuriyet oluşturmak istiyoruz. Eminim ki onların ruhu bizi izliyor. Burada şehit düşen Muşlusu, Şırnaklısı, Vanlısı, Gazianteplisi, İstanbullusu, Trabzonlusu hepsinin ruhu bizi izliyor. Şimdi hepsi diyor ki; ‘bizim ruhumuzun şad olması için barışı ve kardeşliği savunun.' Bu yüzden şimdi hepimize görevler düşüyor. Hepinize şimdi ortak bir vatan için ortak sorumluluklar düşüyor. Ama ne yazık ki Cumhuriyetin oluşumundan bugüne kadar hiçbir dönem bir barış iklimi egemen olmadı bu coğrafyada.”

“BAŞBAKAN İKİ RUHLU”


DTP’li Sakık, son siyasi gelişmelere değinirken “Şimdi yeni bir iklim başladı” dedikten sonra, “Küçük de olsa umutluyuz. Umutlarımızı kırmak istemiyoruz. Çünkü barışı biz sağlayacağız. Cumhurbaşkanının seslendirdiği iyi şeyler olacak” diye konuştu. Sırrı Sakık şunları söyledi:

“Arkasından sayın Başbakanın çıkıp bir özür dilemesi vardı, 1915'lerde, 1954'lerde, yani gayrimüslümlere karşı uygulanan politikalardan dolayı. 1915'deki Ermeni olayı ve Varlık Vergisi 6- 7 Eylül olaylarından dolayı ‘Türkiye evet geçmişiyle yüzleşmelidir, bu bir faşizan duruştur’ diyor. Bu doğruydu. Doğru sözün önünde eğiliriz. Başbakan bu doğruya işaret etti. Kendisini kutluyoruz. Ama başbakan iki ruhlu. Bir taraftan bunu söylüyor, bir taraftan da 2007 seçimlerinde çıkıp, Hakkari'den başladı, ‘Ya sev ya terk et’ dedi. Kürtler dedi ki; ‘Bu coğrafya bizim. Atalarımızın, babalarımızın, dedelerimizin coğrafyasıdır. Bu coğrafyayı terk etmek için değil, bu coğrafyada özgür yaşamak için varız. Biz ölürsek de bu topraklara gömülerek öleceğiz ve burada yaşayacağız’ dediler. Başbakanı mahkum ettiler. Biz diliyorduk, umuyorduk ki Başbakan bu söylemden ders çıkarır, ırkçı politikalarından vazgeçer. Ama iki gün önce tekrar Başbakan bir ‘gel- git' dönemi yaşıyor.”