BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,00
HABER /  DÜNYA

ABD yönetiminden skandal harita

Ülke çapındaki nükleer tesisleri ayrıntılı haritalarla gösteren 266 sayfalık rapor "yanlışlıkla" internete konuldu.

Abone ol

Washington Post ve New York Times gazetesinin manşetten verdiği haberinde, Amerikan yönetiminin gizli nükleer bilgileri yanlışlıkla ifşa ettiği ortaya çıktı.

Habere göre ülkedeki en önemli nükleer tesislerin ve nükleer bombaların, uranyum zenginleştirme falaliyetlerinin yapıldığı alanların ayrıntılı haritalarını içeren 266 sayfalık rapor "yanlışlıkla" Amerikan hükümeti tarafından internete konuldu. Uluslarası Atom Enerji Ajansı'na sunulmak üzere hazırlanmış taslakta, sivil nükleer enerji tesislerinin yanı sıra zenginleştirilmiş uranyum ve başka nükleer materyaller barındıran tesislerin yerleri bulunuyor.

Belge internet sitesinde yaklaşık bir gün boyunca kaldı. Farkedilmesinin ardından derhal kaldırıldı. Yetkililer, söz konusu bilgilerin gizli olmadığını, başka kaynaklar aracılığıyla bu bilgilere ulaşılabileceğini olayın zarar verici olmasından ziyade utanç verici olduğunu savundu.

Amerika ayağa kalktı. Yetkililer, raporun yayınlanmasının terör saldırısı tehdidini artıracağı görüşüne katılmadıklarını, ancak internette yayınlanmasının kanunlara aykırı olduğunu da öne sürdü.