BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kiracıları bayram ettiren karar

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kiracıları sevindirdi. Ev sahipleri TEFE oranındaki artışı bile mumla arayacaklar.

Abone ol

Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi ekonomik nedenlerden dolayı kira bedellerine zam yapılamayacağına karar verdi.

Kararda kiraların genel fiyat artışı kadar yükselmediği, kiraların düştüğü dönemlerde de ev sahiplerinin zam taleplerinin reddedilmesi gerektiği belirtildi 

GEREKÇE KİRALARIN DÜŞMESİ

Ankara 6'ncı Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay, kira tutarlarının genel fiyat artışları kadar yükselmediğine karar verdi. Kararda ayrıca kiraların düştüğü dönemde kira ücretinin enflasyon oranında arttırılmasına karşı çıkıldı. Mahkemelerin de bu yöndeki talepleri reddetmesi istendi. Yargıtay daha önce verdiği kararlarda kiralara enflasyon oranında zam yapılması gerektiğini hükmediyordu. Yargıtay'ın bu kararından sonra ev kiralarına zam yapılan kiracılar, kirası düşük konut ya da işyerlerini emsal göstererek indirim talebinde bulunabilecek.

KARAR DEĞİL DERS VERİLDİ

Konuyla ilgili Yeni Şafak gazetesinin sorularını yanıtlayan Kiracılar Derneği Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararın 'tarihi' nitelikte olduğunu belirterek, “Karar doğrudur ve yaygın bir şekilde toplumsal kabul görmesi için biz dernek olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.

KARAR ÖRNEK GÖSTERİLMELİ

Kiracılara da önerilerde bulunan Büyüknohutçu, “Yargıtay tarafından verilen bu kararın yaygın olarak kullanılması gerekir. Kira artış taleplerine karşı, mutlaka Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin kararı örnek gösterilerek karşı konulmalıdır. Bu anlamda, derneğimize telefonla veya web sayfamız aracılığı ile ulaşıldığı takdirde, kendilerine hukuki yardım sağlanacaktır” dedi.

ÖDENEBİLİR KİRA TALEP EDİN

Son zamanlarda derneklerine yapılan başvuruların yüzde 90'ının kira artışlarıyla ilgili şikayetler olduğunu belirten Büyüknohutçu evsahiplerine şu önerilerde bulundu: Ödenemeyen değil ödenebilen para sizindir. Onun için ödenemeyecek kiralar talep edip daha sonra kira tahsili için aylarca uğraşacağınıza ve hatta tahsil edemeyeceğinize, ödenebilir kiralar talep edin veya kiralarınızı ödenebilir seviyelere çekin. Barınma hakkını kullanamayan insanların diğer haklarından bahsetmek mümkün değildir” dedi.