BIST 8.894
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,87
HABER /  GÜNCEL

45 yıldır elleriyle şifa dağıtıyor

Türkiye'de büyüklerinden öğrendikleri bazı teknikleri uygulayarak insanlara şifa dağıtan masörler hâlâ rağbet görüyor.

Abone ol

Bursa'nın Organhazi ilçesine 17 kilometre mesafede olan Yenisölüz beldesi sakinlerinden 76 yaşındaki masör Şevket Başol, 45 yıldır, boyun-belfıtığı, kırık-çıkık ve eklem kireçlenmesi şikayeti ile kendisine gelen hastalara şifa dağıtıyor.

Ankara protokolünün, doktorların, askeri ve mülki erkanının başvurduğu bir kaynak konumundaki Şevket Başol'un hastaları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, doktor, vali, bürokrat ve çok sayıda paşa bulunuyor.

76 yaşındaki Şevket Başol, modern tıbba rağmen çözüm üretilemeyen ve başta iş kaybı ve hareket yetersizliğine sebep olan baş ve boyun ağrılarında kendisine başvuranlara eliyle şifa dağıtıyor.

Şevket Başol, belfıtığı hastalarını tedavi ederken önce hastanın sinirlerine baskı yapan damarları tespit ediyor. Daha sonra uyguladığı hareketlerle omurların arasına sıkışan damarları baskıdan kurtarılıyor.

Başol, tedavi edemeyeceğine inandığı hastalara hiç müdahale etmeyerek, doğrudan hekime görünmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Şevket Başol her insanın 221 kemiği olduğunu ve ellerini kullanarak rahatsızlığın kaynağını ve sebebini saptayıp çözebildiğini söylüyor.

Bel ve boyun fıtığı, burkulma, eklem kireçlenmeleri ise uzmanlık alanına giriyor. Türkiye'nin dört bir köşesindeki doktorlar ve profesörler de Şevket Başol'u destekleyerek ona fikir danışıyorlar ve tedavi için bu kişilerce çağrılıyor.

Şimdiye kadar tedavi ettiği kişilerden hayır dua harici hiçbir tepki almadığını, bu işi para için yapmadığını belirten Başol, "Ben üfürükçü değilim. Ben hastalarımdan normal bir doktorun aldığının çok ama çok daha azını aldığını birçoğundan da almıyorum, özellikle de öğretmen, öğrenci, asker, ve şehit ailelerinden para almıyorum." dedi.

1986'da oğlu Metin'i, 1989'da da Turan'ı yetiştirmeye başlayan Başol, oğullarına da bu mesleğin sırlarını öğretiyor. Önemli müşterilerinden ilk akla gelenlerini saymasını istediğimizde milletvekillerinden tutun da bir İsviçre ilaç firması olan Nutra Sweet AG'nin müdürü Tibor von Mérey'i ilk aklına gelenler arasında sayıyor.

YENİ SÖLÖZ'DE KIRIK ÇIKIK GELENEĞİ

Yeni Sölöz'de çok yaygın olan bir alanda kırık ve çıkık konusundaki geleneksel halk hekimliği dalıdır. Günümüzde masör olarak hizmet veren bu kesim oldukça köklü bir geleneğe sahiptir. Bu alandaki ünü çok yaygın olan masörler; kendi alanında oldukça uzmanlaşmış konumdadırlar. Aynı geleneği ailenin yeni kuşaktan gelen gençleri sürdürmektedir.

Bu konuda uzmanlığı ile tanınan Şevket Başol; Drama göçmeni bir aileden gelmektedir. Ailenin bu alandaki geleneğini sürdürmektedir. Özellikle bel ve boyun fıtığı, burkulma, eklem kireçlenmesi alanlarında oldukça deneyimli bir uzman olarak hizmet vermektedir.