BIST 9.578
DOLAR 32,45
EURO 34,49
ALTIN 2.473,21
HABER /  GÜNCEL

DTPyi şok eden operasyon

DTP'ye yönelik şok operasyonun ayrıntıları belli oldu. Operasyonda PKK'nin koordinasyon birimi yakalandı. İşte tüm gelişmeler.

Abone ol

12 ilde Emniyet Yetkilileri bir PKK operasyonu yaptı. Eski DTP'lilerin evleri de dahil 27 yer basıldı. 46 kişi gözaltına alındı. Bu 46 kişi arasında PKK'nın koordinasyon birimine dahil 8 kişi de var...

Gözaltına alınanlar arasında DTK Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek, Selma Irmak, Bayram Altun da var.  Ayrıca terör örgütü ele başısı Abdullah Öcalan'ın avukatı Seracettin Irmak da gözaltında. Emine Ayna "operasyon siyasi nedenlerle yapıldı" dedi.

Operasyonda gözaltına alınanların sayısı 46'a yükseldi. Mardin'in Kızıltepe İlçesi Belediye Başkan Yardımcısı Selanik Öner'in de gözaltına alındı kaydedildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla başlatılan operasyon Diyarbakır'daki özel yetkili 5 savcı tarafından yürütülüyor.

PKK'NIN KOORDİNASYON BİRİMİ YAKALANDI

Terör örgütü PKK'nın Türkiye genelinde eylemleri planlayıp yönlendirmesi amacıyla yalaşık 2 yıl önce ''Türkiye Koordinasyon Birimi'' adı altında 8 kişiden oluşan bir grup oluşturduğu bildirildi. Operasyonda gözaltına alınan 46 kişi arasında bu 8 kişilik PKK birimi de var.

Grubun yaklaşık 2 yıldır mahkeme kararıyla teknik takibe alındığı, izlendiği, telefonlarının dinlendiği ve banka hesaplarındaki hareketin kontrol edildiği belirtildi. Gözaltına alınanların Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretinde esnafa baskıyla kepenk kapattırdıkları belirlendi.

GÜN TV DE BASILDI

Operasyonun en önemli noktası Diyarbakır'da yapıldı. GAP Belediyeler Birliği'ne yapılan baskında dökümanlara ve belgelere el kondu. Gün TV basıldı. Halen aramalar devam ediyor.

DEMİRTAŞ: SEÇİM SONRASI OLMASI TESADÜF DEĞİL

Gün Tv'ye gelen DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş bu operasyonunun partilerine yönelik bir baskı olduğunu söyledi. "Operasyonun seçim sonrası olması bir tesadüf değildir" dedi.

DTP'nin ilk tepkisini bugün Meclis'te yapılacak grup toplantısında vermesi bekleniyor.

KÜRT SORUNU BARIŞÇI YOLLARLA ÇÖZÜLMEK İSTENMİYOR

DTP'NİN AVUKATI NURSEL AYDOĞAN: DTP yerel seçimlerden en fazla güçlenerek çıkan parti oldu. Bu operasyonun seçimlerden alınan başarının hazmedilememesi olarak görüyoruz. Zira önümüzdeki dönemde DTP Kürt sorununun çözümü için bir çalışacaktı. Öyle sanılıyor ki Kürt sorununun barışçı yollarla çözülmesi istenmiyor. Bunun önü kesilmesi isteniyor.

EMİNE AYNA: OPERASYON SİYASİDİR

[PAGE]


EMİNE AYNA: OPERASYON SİYASİDİR

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca ''terör örgütüne yönelik soruşturma'' kapsamında gerçekleştirilen operasyonu değerlendirirken, ''Operasyonun nedeni de sonuçları da siyasidir. Ancak çok tehlikelidir. Bunun altında inanın hepimiz kalırız'' dedi.

Ayna, Balgat'taki DTP Genel Merkezi önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, söz konusu operasyonun sabaha karşı Diyarbakır, Batman, Mardin ve Tunceli'de gerçekleştiğini, DTP'nin yönetici ve üyelerinin gözaltına alındıklarını söyledi.

Gözaltılar nedeniyle kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını ifade eden Ayna, ''DTP'nin siyaset yapmasının engellendiğini ve seçimlerde elde edilen başarının daha büyük başarılara dönüşmesini engellemeye yönelik bir operasyon olduğunu düşündüklerini'' ileri sürdü. Ayna, özetle şunları söyledi:

''Şu anda gerçekleşen 30 yıllık 'Ergenekon' davasının iddianamelerinde geçen fiillerle aynıdır. Yani demokratik siyasetin önü kapatılmaya çalışılıyor. 

Yine belirtiyorum. Operasyonun nedeni de sonuçları da siyasidir. Ancak çok tehlikelidir. Bunun altında inanın hepimiz kalırız. Sonuçlarını herkes ciddi şekilde düşünmek zorundadır. İnsanları demokrasi dışında başka bir arayışa itmedir bu... Başka bir şey değildir. Hukuki anlamda mücadelemizi yürüteceğiz ama aynı zamanda siyaseten bunun mücadelesini yürüteceğiz.''

'46 KİŞİNİN GÖZALTINA ALINDIĞINI DUYDUK''

Ankara'da DTP'ye ait 2 evde arama yapıldığını belirten Ayna, ''Partimizin Ankara'da 2 evi var. Birinde erkek arkadaşlarımız, diğerinde ise gençlik çalışması yürüten arkadaşlarımız kalıyor. Gözaltı yok''  diye konuştu.

Operasyon sonucunda toplam gözaltı sayısı konusunda ellerinde net bir bilgi olmadığını bildiren Ayna, 25'i Diyarbakır'da olmak üzere toplam 46 kişinin gözaltına alındığını duyduklarını belirtti.

Bir gazetecinin ''Ergenekon' soruşturması ile aynı zamanda yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusuna Ayna, ''AK Parti'nin DTP'ye karşı yürüttüğü tahammülsüzlük olarak değerlendiriyoruz. Herkes Ergenekon ile ilgilenirken kimse DTP'ye yönelik baskıyla ilgilenmeyecek'' yanıtını verdi.

GÖZALTINA ALINANLARIN TAM LİSTESİ

[PAGE]

GÖZALTINA ALINANLAR

  • DTP Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek (Diyarbakır'da)
  • DTP Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun (Diyarbakır'da)
  • DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak (Mardin'de)
  • Terör Örgütü ele başısı Abdullah Öcalan'ın avukatı Seracettin Irmak
  • Batman Belediyesi İmar Müdürü Heval Erdemli
  • Tunceli Belediye Başkan Yardımcısı Halil Ünlü
  • Ahmet Zirek (Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in danışmanı)
  • Celal Yoldaş (DTP Diyarbakır il yöneticilerinden)
  • Mehmet Akın (DTP Diyarbakır il yöneticilerinden)
  • Musa Farisoğulları (DTP eski İl Başkan Yardımcısı)
  • Engin Kutay (Parti yöneticilerinden)
  • Kemal Aktaş
  • Arslan Özdemir (GAP Belediyeler Birliği'nden)
  • Roze Erdede
  • Ahmet Birsin (Gün TV'nin Genel Yayın Yönetmeni)
  • Mehmet Abbasoğlu (Kapatılan DEHAP eski Genel Başkanı)
  • Senanik Önen (Kızıltepe Belediye Başkan Yardımcısı)
  • Hasan Üner (DTP Gaziantep İl Yönetim Kurulu üyesi)