BIST 9.056
DOLAR 32,32
EURO 35,12
ALTIN 2.301,84
HABER /  GÜNCEL

Düelloda ortalık fena karıştı

Bu düelloda fırtına kopar denmişti öyle oldu. Gökçek öyle bir coştu ki susturabilene aşkolsun. İşte yaşananlar;

Abone ol

İNTERNETHABER/ÖZEL

CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Uğur Dündar'ın yönettiği açık oturumda karşı karşıya geldi. Düelloda Gökçek sürekli Kılııçdaroğlu'nun sözünü kesti. Dündar ise sürekli uyardı. Yani kısacası iddialar görültüye gitti.

KILIÇDAROĞLU'NUN İDDİALARI NEYDİ?

Kılıçdaroğlu, Ankara’da vatandaşın kullandığı doğalgaz sayaçlarının alımında büyük yolsuzluk olduğunu iddia ediyordu. "Aynı marka ve model doğalgaz sayaçları Ankara’da, İstanbul’da olduğundan beş kat daha pahalıya verildi" demişti.

KARAYALÇIN'A ALINMAMIŞ SAYAÇLAR ÜZERİNDEN SUÇLAMA
Söz sırası Gökçek'e geldiğinde sayaçlar Karayalçın zamanında kaç liraya alınmışsa ona yolsuzluk yaptı dersiniz? 10 Euro, 20 Euro... Hayır tamı tamına 50 Euro'ya almıştır. Ben ise 18 Euro'ya aldım" dedi.

224 Euroluk sayacı ise göreve geldikleri ilk günlerde aldıklarını teknoloji ilerledikçe fiyatın düştüğünü söyledi.

Bunun üzerine Dündar "O zaman Karayalçın zamanındaki yüksek fiyat da o yüzdendir" diye Gökçek'i uyardı. 

Kılıçdaroğlu bunun üzerine "Karayalçın zamanında ön ödemeli sayaç var mıydı?" diye sorunca Gökçek ekran karşısındaki seyirciyi şok eden sözleri söyledi. "Yoktu ama almak üzere etüd yaptığı kağıdı gösteriyorum" Durumu açıklayan cümleyi ise Kılıçdaroğlu şöyle anlattı. "Yani alınmamış sayaçlar üzerine konuşuyorsunuz..."

Bu kez de Gökçek'i "Karayalçın zamanını konuşmayın" diye uyaran Dündar Başkanın hedefi haline geldi.
Başkan Dündar'a tuhaf bir tavır gösterdi: "Burada neden Karayalçın'ın avukatlığını yapıyorsunuz"

BİRİMİZİN ŞEREFİ KURTULACAK

Gökçek konuşmasına "burada bugün birimizin şerefi kurtulacak" diye başladı. Kılıçdaroğlu "Ankaralı'ya 300 dolara sayaç satıyorsunuz. Bu dünyanın neresinde var?" diye iddialarını dile getirince Gökçek programın sonuna kadar Kılıçdaroğlu'nun iddialarına yanıt vermek yerine "168 Euro'nun faturasını göster diyerek" bağırmakla geçirdi.

İŞTE O TARTIŞMA

Uğur Dündar açılış konuşmasını yaptı. Kılıçdaroğlu'nun iddialarını yineledi. Tartışmanın konusu dışına çıkılmamasını ve üsluba özen gösterilmesini istedi. Ve ilk sözü Gökçek aldı.

GÖKÇEK: Kılıçdaroğlu hangi konuyu tartışacaksa onunla ilgili dosyaları getirdim. Lütfen sayılan 9 konu üzerine çıkılmasın.

Bir insanın hayatta itham edileceği en büyük şerefsizlik yolsuzluktur. Bunu Gökçek de yaparsa şerefsizdir. Ama birine iftira atıp ispatlamamak da şerefsizdir. Bugün burada birimizin şerefi kurtulacak. Lütfen bana o belgeleri göstersin.

 

DÜELLOYU ÖZETLEYEN KARE BU OLDU. DÜELLO BOYUNCA UĞUR DÜNDAR GÖKÇEK'İ UYARMAK ZORUNDA KALDI.
MELİH GÖKÇEK'İN UĞUR DÜNDAR'I ÇILDIRTTIĞI O ANLAR İÇİN TIKLAYINIZ...
KONUŞTURTMAM CEVAP VERMEM

KILIÇDAROĞLU: Ben Ankara halkının nasıl soyulduğunu belgelerle ispat edeceğim. Beni bilboardlara asacak mıydınız? Çünkü sadece Ankara'da 600'ün üzerinde bilboard var. Kirası 2 milyonunu üzerinde..

GÖKÇEK: Konuşturtmam, cevap vermem!

DÜNDAR: Siz mi ben mi yönetiyorum


DÜNYANIN EN PAHALI SAYACI

150 DOLAR FAZLADAN ALINIYOR

Kılıçdaroğlu açıkoturumun başından itibaren Ankara'daki doğalgaz sayaçlarının dünyanın en pahalı sayaçlar olduğunu iddia etti. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun aldığı bir kararı da gösterdi. "Buna göre Ankara Büyükşehir Belediyesi 800 bin aboneden sayaç bedelinin yanı sıra 150 dolar + KDV tahsil etmiş. Halbuki sadece sayaç bedeli tahsil edilmeliydi." dedi. Bu paraları ne yaptınız diye sordu?

150 DOLARLA ANKARAYA YATIRIM YAPTIM

Gökçek bu soruya o anda cevap vermedi ama laf arasında "O 150 dolarla Ankara'ya yatırım yaptım" diyerek EPDK'nın kararını doğruladı. Halktan fazladan aldığı 150 doların bahanesi ise gazın yüzde 7 karla satılması ve belediyeye para girmemesi olarak açıkladı. Yine Karayalçın dönemine gönderme yaptı ve "onun döneminde gaz yüzde 117 karla satılıyordu. Karayalçın da o parayla yatırım yapıyordu" dedi.

KILIÇDAROĞLU: Dünyada bu sayacı 224 dolara alan herhangi bir belediye söyleyin.

224 dolara alıyorsunuz 300 dolara satıyorsunuz. Dünyanın hangi yerinde bu fiyata satılıyor?

Ön ödemeli doğalgaz sayacına neden geçilmiş? bir şey olması lazım. Ben baktım herhalde tahsilatta problem çekiliyor diye düşündüm. ankara'da Tahsilat oranı yüzde 99... İstanbul'da yüzde 98, İzmir'de yüzde 99,9... Amaç ne olabilir de ön ödemeli doğalgaz sayacı alınır? Bu sayacların alımında bir tasarruf var mı diye baktım, böyle bir şey bulamadım. Sayın Gökçek açıklarsa memnun olacağım.

168 EURO'LUK SAYACIN FATURASINI GÖSTER

GÖKÇEK: 168 Euroluk sayacın faturasını göster.

KILIÇDAROĞLU: 224 Dolardan aldınız mı almadınız mı?

 G ÖKÇEK: Ben bir soru soruyorum.

 

FAZLADAN ALINAN 150 DOLARI GERİ VERECEK Mİ?

Kılıçdaroğlu EPDK'nın sayaçlar için fazladan alınan 150 doları halka geri verilmesi yönünde bir kararı olduğunu hatırlattı. Ama Gökçek'in "mahkeme kararı getirenlere" bu parayı vereceğini açıkladığını söyledi.

"Herkes 150 dolar için avukat mı tutacak? Yani vermek diyorsunuz"dedi.

Gökçek bu soruya cevap vermedi. Sürekli konunun saptırıldığından bahsetti.

KILIÇDAROĞLU: Ben soruyorum... Biz bu tartışmayı niye yapıyoruz. Ben Ankara halkının nasıl soyulduğunu anlatmazsam neye yarar?

GÖKÇEK: Ben konuyu saptırtmam...

40 YILLIK GAZETECİYİM

UĞUR DÜNDAR: Ben 40 yıllık gazeteciyim. Lütfen izin verin. Siz hem büyükşehir başkanı, hem de açık oturum yöneticisisiniz şu anda... Siz "doğalgaz konusunda cevap vereceğim bir şey yok" demediniz mi? Kılıçda roğlu var mı 168 Euro'luk belge...

 KILIÇDAROĞLU: 168 Euro değil, 168 dolar

YALAN BİR

GÖKÇEK: Yalan bir

KILIÇDAROĞLU: Bu firmaya sayaçları satan firmaya ön ödeme yapılmış. 2 yıl içinde 4 milyon 638 YTL para ödeniyor.

DÜNDAR: Bakım onarım için olamaz mı?

14 TRİLYON FAZLA ALINMIŞ

Gökçek düello boyunca sürekli "konu dışına çıkıyoruz" dedi. Dündar da "sayaçlar haricinde bir şey konuşulmuyor" diye açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu bu arada iddialarını saymaya devam etti. CHP'li vekil  yine EPDK'nın kararına dayanarak Ankara'daki kurumlardan 17 lira fazla gaz ücreti alındığını söyledi. Bu kurumlar arasında Atatürk Yurdu, GATA, ODTÜ'nün olduğunu söyledi. Fazladan alınan paranın 14 trilyonu bulduğunu ve fimaların bu paraları geri ödenmesi için EPDK'dan karar çıkardığını da sözlerine ekledi.

Sayaçların içindeki pilleri de firmanın değiştirmek zorunda olduğu halde parayla satıldığını ve 10 tirilyon da oradan alındığını yine EPDK'ya dayanarak açıkladı.

KILIÇDAROĞLU: Niçin aynı firmaya? Dünyanın en pahalı sayacını satıyor. Ön ödemeli sayaca neden geçilmiş, bunun yanıtını istiyorum.

GÖKÇEK: 9 konunun 9'unda yalan söylüyor. Ben birazdan kendi el yazınızla CHP'li belediyelerin neler yaptığını söyleyeceğim....

TERBİYESİZLİĞİN BU KADARI

DÜNDAR: Siz aldınız konuyu nerelere getiriyorsunuz. Konuyu bambaşka bir yere taşıdınız. Lütfen istirham ediyorum. Kılıçdorğulu 2 dakika

KILIÇDAROĞLU: 2 Nisan'dan sonra sayaç aldı mı almadı mı? Eğer bu sayaçlar ön ödemeli değil, mekanik olsaydı Ankara halkı 138 dolar daha az para ödeyecekti. Bu hortumu enerji piyasası da tescilledi.

DÜNDAR: Hortum demeyin

GÖKÇEK: Böyle terbiyesizlik olmaz

KILIÇDAROĞLU: Beyefendinin terbiyesine hayranız. Türkiye'de sadece Ankara'da 300 dolara satılıyor doğalgaz sayacı. Hep aynı firmadan...

KARAYALÇIN KAÇ LİRAYA ALDI

GÖKÇEK: Birinci yalanı çıktı. Euroyu dolara çevirdi. 168 Euro'ya aldı dedi. İstanbul 23 Euro'ya alıyor dedi. Kılıçdaroğlu'nun dünyadan

63 DOLARA ALIYOR 300 DOLARA SATIYOR

Sayaçların halka 300 dolara mal olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu sürekli olarak "dünyadan bu kadar pahalı sayaç kullanan başka bir ülke var mı?" diye sordu. Gökçek bir ara "tüm dünya artık bu sayaçlara (ön ödemeli sayaçlar) geçtiğini ve Türkiye'nin bu konuda öncülük yaptığını söyledi. Ama başka bir ülke ismi zikretmedi.

Gökçek sayaçları şimdi 63 dolara aldığını söyleyince Kılıçdaroğlu'ndan "Ankara halkına 300 dolara mal oluyor. İstanbul bunu 190 dolara mal ediyor." cevabını aldı.

Gökçek bu konu hakkında bir şey söylemedi.

haberi yok. Kılıçdaroğlu'nun dünyadan haberi yok. Bakın bu elektronik sayaç. Bu da kartlı sayaç. Tüm dünya artık elektronik sayaca geçiyor. Türkiye önderlik yapıyor. Biz bu sayacı 63 Euro'ya aldık.

İstanbul'un 23,5 Euro'ya alınan sayacı Melih Gökçek 18 Euro'ya almıştır. CHP'nin şu an adayı olan Karayalçın peki sizce kaç Euro'ya almıştır? Tamı tamına 109 YTL'ye almıştır. Yani benim 18 Euro'ya aldığımı 50 Euro'ya almıştır. Bizde yamyam yok. Yamyam sizde. CHP ile Ak Parti'yi karıştırmayın...

224 Euro'ya aldı dediği sayaç bizim ilk aldığımız zamanlardı. Teknoloji ilerledikçe fiyat düşer.

ALINMAMIŞ SAYAÇLAR ÜZERİNDEN SUÇLAMA

DÜNDAR- Karayalçın'ın dönemindekiler de o yüzden pahalı o zaman

KILIÇDAROĞLU: Onun zamanında ön ödemeli sayaç var mıydı?

GÖKÇEK: Al

DÜELLO'DAN ÖNCE ÇEKİLEN FOTOĞRAFTA UĞUR DÜNDAR ÇOK MEMNUN GÖZÜKÜYOR.
mak üzere etüd yaptığı kağıdı gösteriyorum

KILIÇDAROĞLU: Yani alınmamış sayaçlar üzerinden suçlama yapılıyor.

GÖKÇEK: Ama etüd yapılmış..

DÜNDAR: Karayalçın dönemini konuşmayın

DÜNDAR'A AVUKATLIK SUÇLAMASI

GÖKÇEK: Siz niye Karayalçın'ın avukatlığını yapıyorsunuz? Kılıçdaroğlu hesap bilmiyor. SSK'yı da böyle batırdı.

DÜNDAR: Dündar, bunun üzerine ben adaleti sağlamaya çalışıyorum. burada olmayan kişinin hakkını koruyorum cevabını verdi. Konunun dışına çıkmamama hassasiyetini kendinizde de gösterim.

GÖKÇEK: Ben toplam 14 soruşturma geçirmişim. Ego çalışa

"KONU DIŞINA ÇIKILIRSA KONUŞTURMAM" DİYEN MELİH GÖKÇEK DÜELLOYA BİRÇOK DOSYAYLA GELMİŞTİ. O DOSYALARDA DA ÇOĞUNLUKLA KONU DIŞINDA BİLGİLER BULUNUYORDU.
nlarım iki sefer mahkemeye gitmiş. ikisinden de beraat etmiş. Sayıştayın deneyiminden geçmediğimiz hiçbir yıl yok. Bu da öbür yalanı. Bir de sayın cumhurbaşkanının kardeşinden elektrik direği aldığımıza ait faturayı göstersin.

ŞİMDİ 63 DOLARA ALIYORUZ

DÜNDAR: Bitti mi konuşmanız. Bir daha düşünün. Size süre tanıyorum. Lütfen Kılıçdaroğlu'nu sessizlikle dinleyeyim.

KILIÇDAROĞLU: Belediye kanununun 18. maddesi söyle der: Bir belediyenin temel görevi belde halkını korumaktır.

224 dolarlık sayacı neden aldılar. neden 300 dolara sattılar cevap versin?

GÖKÇEK: Türkiye'de fiyatlar hep ucuz olmuştur. Yurtışında ihaleye gelenler fiyatları ucuz bulmuştur. 224 dolarlık sayaçlar sayaçların ilk ortaya çıktığı zamanlardaydı. Şimdi 63 dolara alıyoruz.

150 DOLARLA ANKARA'YA YATIRIM YAPTIM

KILIÇDAROĞLU: İzmir daha geçen hafta 50 dolarlık ön ödemeli sayaç ihalesi teklifi aldı. Önümüzdeki günlerde sayıştay raporunu açıklayacaığım.... 300 dolara hangi ülke satıyor, cevap ver?

GÖKÇEK: Ben 300 dolara sattığımda bunun 150 dolarıyla ankara'ya yatırım yapılıyor. Karayalçın döneminde gaz yüzde 117  ile satıtıloydu. gelen parayla yatırım yapılıyordu. ama biz yüzde 7 karla satıyoruz. o yüzden 300 dolara satıp aradaki farkla ankaraya yatırım yapıyorum. Anladınız mı?

KILIÇDAROĞLU: Hayır anlamadım. Siz cevap vermiyorsunuz ama ben Ankaralılara soruyorum. Sayın Ankaralılar sizin belediye başkanınıza neden 300 dolara sayaç sattığını sordum. Ama cevap alamadım.

5 DAKİKA TAHAMMÜL EDEMEZ MİSİNİZ?

DÜNDAR: Kılıçdaroğlu hiç kesmeden dinledi. 5 dakika tahammül edemez misiniz?

KILIÇDAROĞLU: Bir sorumun yanıtını alamadım. 2.4.2008 tarihinden sonra hangi firmadan kaça ne kadar doğalgaz sayacı aldı? Şunun için soruyorum. Nisan ayında bana verdiği yanıtta 834 bin sayaç görünüyor. Oysa bakıyoruz sayaç 934 bin sayaç görünüyor. Bir milletvekilinin sorusuna sağlıklı cevap vermeyen biri Ankaralılara nasıl cevap verecek?

GÖKÇEK: Ordan oraya ordan oraya geçiyor. 168 Euro'yu açıklasın. Yalan söyledi mi söylemedi mi açıklasın

DÜNDAR: Gerçekten üzgünüm. Sesinizi kıstırmak zorunda kalabilirim.

BEYEFENDİ TERLİYOR, MENDİL VERİN!

GÖKÇEK: Taraf tutuyorsunuz. Sorumun cevabını versin.

KILIÇDAROĞLU: Beyefendi terliyor, mendil verin!

GÖKÇEK: O zaman şu kendi el yazınızla yazdığınız kağıda gelelim.

DÜNDAR: Bu açıkoturumu yaptığıma beni pişman etmeyin. O zaman bitirmek zorunda kalabilirim. Lütfen... Gökçek ben 40 yıllık televizyoncuyum. Size şunu hatırlatıyorum. Eğer bir kişi yüksek sesle sürekli agresif sesle konuşursa seyirci o kişiyi mahkum eder.

HASTANELERDEN 17 LİRA FAZLA PARA ALINMIŞ

GÖKÇEK: 145 doların hesabını vereceksin. İsterseniz kesebilirsiniz. 23 Euro ile 168 Euro diye beni yolsuzlukla suçladın.

KILIÇDAROĞLU: Bu doğalgaz sayacı nedeniyle hastanelerden GATA'dan 17 lira fazla para alınmış. EPDK'nın kararına göre burada yer alan firmalar haksız yere doğalgaz bedeli alınan firmalar tek tek sayılmış. EPDK büyükşehiri suçluyor. 14 trilyon lira... 800 bin ankaralıdan para alınıyor. bu doğalgaz sayaçlarından

GÖKÇEK: Bu konuları mı görüşecektik?

DÜNDAR: Doğalgaz haricinde bir şey konuşulmuyor. Ben taraf değilim.

GÖKÇEK: Kılıçdaroğlu iki uyuşturucu kaçakçısıyla yakalanmış mı?

DÜNDAR: Lütfen siz Ankara büyükşehir belediye başkanısısınız. Lütfen!

GÖKÇEK tek tek iddialarını saydı ve bunları tartışalım dedi.

DÜNDAR: Lütfen artık susup dinler misiniz?

800 BİN ABONEDEN FAZLA PARA ALINMIŞ

KILIÇDAROĞLU: 1 milyon metreküp üzerinde doğalgaz tüketenler. Bunlar arasında kim var. Atatürk yurdu, ODTÜ var, GATA var. Bunlardan fazla para alınmış. Bu para nerede? 17 trilyon lirayı siz hortumlayacaksınız, götüreceksiniz. Bu paralar alınıyor. Enerji piyasası haksız yere aldın diyor. Şimdi paaları iade edeceksiniz.

800 bin aboneden fazla para alınmış. Size parayı ödeyeceğiz diyorlar. EPDK ödeyeceksin demiş. Neden biliyor musun? O çok övündüğü doğalgaz sayacındaki yazılım hatası yüzünden...

EPDK'da EGO'ya bakan hukuk müşavirinin yazısı: Sayaç bedelinin yanı sıra 150 dolar + kDv tahsil edilmiştir. Halbuki sadece sayaç bedeli tahsil edilmeliydi. Şimdi soruyorum bu kaç kişi? Büyükşehir diyor ki sadece mahkeme kararı getirene geri ödeyeceğim demişsiniz. Yani 150 dolar fazla para aldığınız kişilere ödemem mahkemeye git diyorsunuz. Herkes avukat mı tutsun?

GÖKÇEK: 63 dolara aldım

KILIÇDAROĞLU: Siz Ankaralılara 300 dolara fatura ediyorsunuz, İstanbul 190 dolara fatura ediyor. Ankaralılar Gökçek'in istediği sayacı alıyor.

Bu sayacın içinde pil var. bu pili firmanın ücretsiz değiştirmesi lazım. Ama bunlar pil parası alıyor. 10 tirilyon...  EPDK yine müdalahe ediyor. Bir büyükşehir belediye başkanı kendi halkını soymaz...

KILIÇDAROĞLU: Gelelim öbür konuğa (Tutanağı gösterek) Bu tutanağa göre bize ceza yazılmış. Bunların ikisi de PKK'lıymış. Benim İstanbul'a gidişim 19:45 uçağı ile... Ceza saati ile benim olduğum yer imkansız tutmuyor. Ben o saatte Ankara'dayım... Benim Almanya'ya uçuş saatim 19:30... Yani orada değilim. Uçaktayım... Bu iddiayı ortaya atan kim? 
Büyükşehir belediye başkanı bu iddiayı buraya getirse bunlar olur...

DÜNDAR:
Efendim canlı yayını kesmek zorundayım...

ŞEREFİNİZİ KURTARAMADINIZ!

GÖKÇEK: Siz bir iftiracısınız... Bunları ispat edemediniz ve şerefinizi burada kurtaramadınız. Siz demogog ve iftiracısınız... 
Sayın Uğur Dündar siz de tarafsız davranmadınız... CHP'liler kendilerini bizimle karıştırmasınlar...
CHP'nin İzmir belediye başkanı, il başkanına ne diyor?
İzmir belediye başkanı, İzmir il başkanının rant peşinde olduğunu söylüyor... Kendi belediye başkanlarınızla bizi karıştırıyorsunuz...
Neden Çankaya belediye başkanını atamıyorsunuz? O kadar yolsuzluk konuşmasından sonra?
AKP'li belediyelerle CHP'li belediyeleri birbirine karıştırmayın. Biz şerefimizle hareket ederiz. Aksini şerefsizlik sayarız... Siz o ihaleleri anlatın. Nasıl yaptınız? Nasıl becerdiniz? Bunların hepsinin hesabının verilmesi lazım.

ÜZÜLÜYORUM AĞLANACAK HALİNİZE

KILIÇDAROĞLU: Üzülüyorum aslında.... Ağlanacak halinize...

GÖKÇEK:
Bu olayları nasıl kapattınız? İzmir belediye başkanı İzmir il başkanını rantla suçladığında nasıl kapattınız?

KILIÇDAROĞLU:
Ben hayatımda ilk kez rant peşinde olan birini böyle görüyorum...
Hayatımda ilk kez, bir belediye başkanı mahkum olmasın diye özel yasa çıkardığını ilk kez gördüm.
Bana söyler misin? Dünyanın en pahalı sayacını Ankara halkına dayatıp nasıl yatırım yapıyorum dersiniz? Türkiye'nin en borçlu belediyesi hangi yüzle böyle bir programa çıkar?
Önce der ki, kusura bakmayın önce borcumu ödeyeceğim...
Nerede?
Halkı soyuyorsunuz!
Yolsuzluk yapıyorsunuz!
O fabrika Ege'de serbest bölgede...
Bu ülkede maliye bakanı adam gibi adam olsaydı, böyle olmazdı!

(YASAL UYARI: Kaynak gösterilmeden kullanıldığı taktirde yasal işlem yapılacaktır...)