BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,03
HABER /  GÜNCEL

Erkek doğan bebek öldürülüyor

İki köyün kadınları, 10 yıldır yeni doğan çocukları erkekse öldürüyorlar. Nedeni akıllara durgunluk veriyor...

Abone ol

İNTERNETHABER

Papua Yeni Gine'de 20 yıldır savaşan iki köyün kadınları, on yıldır doğurdukları her erkek çocuğu katlediyorlar.

Amosa ve Goroka isimli iki köy, 1986'da başlayan bir anlaşmazlık nedeniyle yirmi yılı aşkındır savaşıyorlar. Köylerinin dışına çıkan erkeklerden haber alınamıyor ve bir süre sonra cesetleri bulunuyor. 20 yıldır böyle yaşayan iki köyün kadınları bundan on yıl önce akıl almaz bir yöntem bulmuşlar. Erkekleri öldürmek...

Yeni doğan çocukları eğer erkekse hemen öldürüyorlar, çünkü her erkek çocuk geleceğin savaşçısı demek onlara göre ve savaşçılar var oldukça, köyler arasındaki savaş hiç bitmeyecek.

Amosa Köyü kadınlarından Kipiyona Belas, aileleri için yiyecek bile bulamayacak duruma geldiklerini, çünkü yetişkin erkeklerin tümünün ellerinde yayları ve oklarıyla savaşa katıldığını söylüyor.

10 yıldır kaç bebeğin öldürüldüğü bile bilinmiyor. Öldürülen binlerce erkek bebeğe rağmen savaşları da bitmiyor. Dinsel inançlar yüzünden başlayan bu anlamsız savaşın kurbanları en çok yeni doğan erkek bebekler olmuş.

Şimdi ise Kutsal Ordu ve yerel bir idareci olan Michael Hemuno, bu anlamsız savaşı bitirmek ve çocukları kurtarmak için, kabileler arasında arabuluculk yapıyorlar. Gerekirse katı önlemler de alınarak bu savaşa ve bebek katliamına son verilecek.

Bu akılları durduran olayın ortaya çıkışı ise kadın nüfusun giderek artması, her çocuğun kız olması ve erkek nüfusundaki ciddi azalma sayesinde olmuş. Şimdi kadınlar kendi caniliklerine de, savaşa da son vermek için kabile liderlerini ikna etme konusunda aracılara yardım ediyorlar.