BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Dış basın Obamaya ne dedi?

Obama'nın seçilmesi dünya basınında geniş yer buldu. Siyah bir adayın değişim iddiası dünya kamuoyunda ilgiyle izleniyor.

Abone ol THE GUARDİAN

Demokratların adayı Barack Obama'nın Amerikan başkanı olarak seçilmesini değerlendiren The Guardian gazetesi, Amerika'nın kölelik geçmişini ve toplumu bölen bazı düşüncelerini bir kenara bırakarak Obama'da birleştiğini ve böylece tarihin ilk siyahi liderini seçtiğine dikkat çekti. Tarihi bir seçim olduğunu hatırlatan Guardian, ırkçılığın Amerika'da bu seçimlerle birlikte problem olmadığının bir göstergesi olduğunu yazdı.

THE INDEPENDENT:

Obama'nın seçilmesine ilişkin yorumunda Independent, siyahi liderin Amerikan eski başkanı Jimmy Carter'dan sonra bir seçimde yüzde 50'den fazla oy alan ilk lider olduğunu yazdı. Obama'nın yeryüzündeki en saygın ofise çıkmaya hak kazandığını yazan Independent, "Obama, ekonomik sıkıntıların kuşattığı ülkeyi ve Afganistan ile Irak'ta çamura batan bir ülkenin başkanlığını devralacak." yorumunu yaptı.

THE TİMES:

Obama'nın zaferini değerlendiren bir diğer İngiliz gazetesi The Times, Obama'nın seçimleri kazanmasıyla omuzlarına aldığı büyük sorumluluğa dikkat çekti. Obama'nın Cumhuriyetçi Parti'nin kalesi olarak bilinen bazı yerleri de uzun yıllardan bu yana ilk kez ele geçirdiğini yazan Times, ekonomiyi birinci öncelik olarak gören seçmenler arasında da Obama'nın büyük bir oy çoğunluğuyla McCain'in önüne geçtiğine dikkat çekti. Times gazetesi ayrıca, "Dünkü tarihi seçimler sadece bir Amerika'nın enerjisinin, heyecanının ve beklentilerinin değil, aynı zamanda tarihin yol ayrımında bekleyen bir ülkenin korkularının da bir göstergesiydi." yorumunu yaptı.

DAİLY TELEGRAPH:

Obama'nın zaferini bir dönüm noktası olarak değerlendiren Daily Telegraph gazetesi ise, seçim kampanyasına iki yıl önce başlayan Obama'nın ırk eşitliği için mücadelenin olduğu bir ülkede başkan seçilmesinin bir dönüm noktası olduğunu yazdı. Telegraph ayrıca, "Obama'nın Kenyalı bir baba ve Amerikalı bir annenin çocuğu olarak 1961 yılında doğduğunda birçok Amerikan eyaletinin farklı ırklar arası evliliği yasakladığını ve 4 yıl sonra ise siyahilerin vatandaşlıktan çıkarıldığı bir dönemde dünyaya geldiği" ifadelerini kullandı.

BBC:

47 yaşındaki Barack Obama, ABD tarihinin ilk siyah başkanı seçildi ve kampanyasında vaadettiği değişim şansını artık yakaladıklarını söyledi. Demokrat Senatör Obama, Chicago'daki Grant Park'ta düzenlenen büyük kutlamaya katılan 125 bin destekçisi önünde bir zafer konuşması yaptı. Kampanyaları süresince vaadettikleri hedefe ulaşacaklarını belirten Obama, ABD'yi tüm farklılıklarıyla bir araya getireceğini söyledi.

LİBERATİON

Liberation gazetesi, "ABD'de değişim zamanı" başlığıyla verdiği haberde, seçimlere tarihi bir katılım oranı yaşandığını yazdı ve yeni başkanın göreve başlar başlamaz çok ciddi sorunlarla boğuşmak zorunda kalacağını bildirdi.
Gazete, Barack Obama'yı özellikle içeride ekonomi, konut, sağlık ve göç sorunları, dışarıda ise Afganistan, Irak, İran gibi dosyaların beklediğini yazdı.

NEW YORK TİMES

Obama'nın Bush yönetiminin bankaları kurtarma planının kontrollü, şeffaf ve adil yürütülmesini sağlamak için hemen harekete geçmesi gerektiğini de ifade eden gazete, ''iklim değişikliğini yıllardır reddeden ABD'nin artık bu konuda başı çekmesi gerektiğini ve ülkenin yeni, temiz enerji üretme, sera gazlarını ve yabancı petrol kaynaklarına olan bağımlılığını azaltması'' gerektiğini yazdı.

''Annesi beyaz, babası siyahi olan ve zengin olmayan büyükanne ve büyükbabası tarafından büyütülen Barack Hussein (Hüseyin) Obama isimli bir Amerikalının 44. ABD başkanı olarak seçilmesinin'' tarihi önemi olduğunu belirten gazete, Obama'nın tahminlerin aksine önce ''başkanlığı çok fazla isteyip yolunu şaşıran Hillary Clinton'u'' ardından da '' kızgınlık ve korkuya dayalı bir kampanya izleyip ilkelerini terk eden John McCain'i'' yendiğini kaydetti.