BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  EKONOMİ

ABDnin 158 yıllık devi battı

ABD’nin beşinci büyük yatırım bankası, 158 yıllık finans devi Lehman Brothers, en sonunda teslim bayrağını çekti.

Abone ol

ABD’li dev yatırım bankası Lehman Brothers, iflas başvurusunda bulunacağını açıkladı. Lehman, iflas başvurusunda iştiraklerinin yer almayacağını belirtti.

Cuma günü başlayan ve hafta sonu boyunca devam eden ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ı kurtarma çabaları başarısızlıkla sonuçlandı. ABD’nin beşinci büyük yatırım bankası, 158 yıllık finans devi Lehman Brothers, en sonunda teslim bayrağını çekti ve iflas başvurusunda bulunacağını açıkladı.

Konuya ilişkin bir açıklamada yapan Lehman, iflas başvurusunda iştiraklerinin yer almayacağını, broker-dealer işlemlerinin ise devam edeceğini bildirdi. İflas başvurusunda bulunarak varlıklarının değerini korumak ve firma değerini maksimize etmek istediğini belirten Lehman Brothers, yatırım bankacılığı birimini satma çabasının süreceğini ifade etti.

Lehman Brothers’ın 2007 yılından bu yana Türkiye’de temsilciliği bulunuyor. Lehman Brothers’ın iflasının uluslararası finans piyasaları için krizin başlangıcından sonraki en kötü haber olduğu belirtiliyor.

TSUNAMİ Mİ GELİYOR?
Dünyanın en büyük tahvil fonu Pimco’nun yöneticisi Bill Gross, Lehman Brothers’ın kredi, türev ve swap piyasalarındaki pozisyonlarını hatırlatarak, iflasın uluslararası piyasalarda tsunami benzeri büyük bir dalga yaratabileceği uyarısında bulundu.

Yatırım bankası Oppenheimer’in ünlü analisti Meredith Whitney, iflas haberiyle finans piyasalarının önümüzdeki günlerde eşi görülmedik bir baskı altında kalmasını beklediğini ifade etti. Whitney, Lehman Brothers’ın iflasının diğer varlık yönetim şirketlerinin fiyatlarını da düşüreceğini ve piyasalarda dramatik bir etki yaratacağını öngördü. Whitney, Lehman’la iş ilişkisinde bulunan diğer yatırım bankalarından da iflas haberleri gelebileceğini kaydetti.

Lehman’ın portföyünde bulunan 32.6 milyar dolarlık gayrimenkul portföyünün satışa çıkabileceği, bundan da bütün gayrimenkul piyasasının kötü etkilenebileceği tahmin ediliyor. Yatırım bankası AIG de, Lehman Brothers’ın iflasının türev ürünlerde değer kaybına yol açacağını ve AIG’nin de bu nedenle 15 milyar dolara kadar kayba uğrayabileceğini belirtti.

Lehman Brothers’ın iflası ABD finans piyasalarının istikrarıyla ilgili kuşkuları artırırken, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirebileceği yorumları yapılmaya başlandı.

ZARAR 173 MİLYAR DOLAR

Lehman Brothers’ın iflas etmesiyle geçen yıl Ağustos’tan bu yana ABD’de batan banka sayısı 13’e çıktı.

Uluslararası finans krizinin başlangıcı olarak kabul edilen Ağustos 2007 tarihinden bu yana ABD’de batan banka sayısı 13’e ulaştı. Banka iflasları 2008 yılında hızlandı. Sadece 2008 yılında 11 banka iflas bayrağını çekti.

Amerikan tasarruf mevduatı sigorta kuruluşunun hesaplamalarına göre Lehman Brothers dışında batan bankaların kamuya maliyeti 5 milyar 900 milyon ile 10 milyar dolar arasında.

Kamuya en fazla maliyet yükleyen iflas, listedeki tek halka açık banka olan Indymac oldu. Indymac’in iflasının yarattığı toplumsal maliyetin 4 ile 8 milyar dolar arasında olduğu belirtiiyor.

Batan bankaların aktif büyüklüğü toplamı ise 173 milyar 800 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.