BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.430,01
HABER /  GÜNCEL

Gülden Gürcistana destek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kafkas zirvesi yaptı ve güvence verdi: “Boru hatları güvende”

Abone ol İNTERNETHABER

ANKARA- Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile ilgili bir güvenlik sorunu olmadığını söyledi.

Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve bakanlık yetkilileri ile Çankaya’da bir Kafkaslar zirvesi yaptı.

Zirve sonrası basına açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattının savaş ortamında zarar görüp görmeyeceğine ilişkin bir soruya, “Bakü Tiflis Ceyhan boru hattında bir sorun yoktur. Gürcistan bölümünde bir sorun yoktur. Bunlar barışçı amaçla yapılmış boru hatlarıdır ve bunları kimsenin hedef alması söz konusu değildir” karşılığını verdi.

TÜRKLER DÖNÜYOR

Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

“Türkiye’nin insani yardım başlatmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Türkiye önümüzdeki günlerde de bu yardımlarını sürdürecektir. Türkiye barışçı amaçla her zaman bu tür yardımları gösterdi. Kafkaslarda da Gürcistan’da da gösteriyor. Bunun herkese örnek olması gerektiğine inanıyorum. Bölgede çatışmalardan etkilenen Türkler de var. Bunların bir kısmı basın mensubu. Bunların Türkiye’ye sağ salim dönmesi için Dış İşleri gerekli çalışmaları yapıyor. Yaralı olan bir Türk gazetecinin bir an önce getirilmesi için gerekli izinler alınmak üzere. Gürcistan’da ayrıca vatandaşlarımız da var. Azerbaycan üzerinden dönmek isteyenlere Azerbaycan gerekli yardımları yapmaktadır.”

BİRLİK GEREK

Türkiye’nin Gürcistan’ın bir komşusu olarak bölgede barış için gerekli çalışmaları sürüdüreceğini yineleyen Gül, “Gürcistan’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini düşünüyoruz. Başbakanın da söylediği gibi orta vadede Kafkas Birliği’nin hayata geçirilmesi gerekir. Balkanlar ve Orta Doğu ile ilgili girişimlerimiz de oldu. Aynı şekilde Kafkaslar için de bu tür girişimlerin elzem olduğunu düşünüyoruz. Umarım bu düşüncemiz desteklenecek ve bölgemizde barış ve istikrar sağlanacaktır” dedi.

HEP BİZİM ETRAFIMIZDA

Cumhurbaşkanı Gül, dünyadaki önemli olayların hep Türkiye’nin çevresinde yaşandığını da belirterek, “Önce Irak sonra Lübnan ve Filistin olayları ve şimdi de Gürcistan’daki olaylar. Tüm bunlar şunu gösteriyor ki, Türkiye bölgede her zaman güçlü olmalı istikrarlı olmalı ekonomisi ve silahlı kuvvetleri güçlü olmalı ve daima istikrarını muhafaza etmelidir. Bu amaçla herkesin duyarlı olduğunu düşünüyorum ve bundan sonra da ülkemize hepimizin çok daha fazla sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.