BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,73
ALTIN 2.486,63
HABER /  GÜNCEL

Doğalgaz zammına tepki

Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı, doğazlgaza yapılan zamma tepki gösterdi.

Abone ol

Türkiye Seramik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, seramik sektörünün doğal gaza yapılan yüzde 18,7 zam ile birlikte önemli bir darbe aldığını kaydetti.

Okyay, yaptığı yazılı açıklamada, doğal gaza bugünden geçerli olmak üzere konutlara yüzde 16,88, sanayiye yüzde 18,77 oranında yansıyacak şekilde zam yapıldığını hatırlatarak, BOTAŞ'ın son olarak 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 7,4 ve sanayide yüzde 8,3 zam yaptığını, doğal gaza yılbaşından bu yana yapılan toplam zam oranının yüzde 35'e ulaştığını kaydetti.

Türk seramik sektörünün doğrudan istihdam ve sektöre hizmet veren yan sektörler ile birlikte sağladığı toplam istihdamın 220 bin kişiden fazla olduğuna işaret eden Okyay, tamamına yakını yerli girdilerle üretilen ürünlerin ihracatta Türkiye'ye yüzde 84 oranında net katkı sağladığını vurguladı.

Seramik sektöründe maliyet kalemleri arasında en yüksek payı enerji bedelinin oluşturduğuna dikkati çeken Okyay, zam öncesinde maliyetlerin yüzde 30'unu doğal gaz ve yüzde 22'sini motorin giderleri olmak üzere toplam yüzde 52'sini enerjinin oluşturduğunu, yeni zam ile birlikte toplam enerjinin payının yüzde 58'e çıktığını belirtti.


-"ÜRETİCİLER MÜŞTERİLERİNİ BAŞKA ÜLKELER LEHİNE KAYBEDECEK"-


Zeynep Bodur Okyay, açıklamada, şu görüşleri aktardı:

"Zor şartlar altında küresel ortamda rekabet eden sektörümüz, 1 Ağustos 2008 tarihi itibariyle geçerli olarak doğal gaza yapılan yüzde 18,7 zam ile birlikte önemli bir darbe almıştır. Bu zam, sektördeki maliyetleri ve satış fiyatlarını artırarak sektörün ihracatını olumsuz yönde etkileyecektir. Sektörün 2008 yılında hedeflediği 1,8 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmasını imkansızlaştıracaktır. Yeni fiyatlandırma uygulaması ile birlikte enerji fiyatlarına yansıyacak her artış ülkemizde daha fazla döviz kaybına, daha fazla istihdam azalmasına ve sektörün sonuna yol açacaktır.

Türk seramik üreticileri, yıllarca büyük gayretler göstererek kazandıkları müşterilerini başka ülke üreticileri lehine kaybedeceklerdir. Doğal gaza yapılan bu zam ile birlikte etkilenecek olan sadece seramik sektörü değil, taş ve toprağa dayalı imalat sanayi, cam, demir-çelik, kimya ve tekstil gibi sektörler de önemli şekilde etkilenecektir."

Dolar YTL karşısında değer kaybederken Türkiye'nin dolarla satın aldığı doğal gaza yapılan zammın nedenini anlayamadıklarını belirten Okyay, "Kısa vadede kamu açıklarının kapatılması yönündeki girişimlerin, orta ve uzun vadede ülkemizde çok daha ciddi sıkıntılar doğuracağı açıktır. Doğal gaza yapılan zammın uygulanmamasını, sektörümüz ve ilgili sektörler adına talep etmekteyiz" dedi.