BIST 9.749
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,78
HABER /  EKONOMİ

Böyle ceza görülmedi

Bir sigara fabrikasına bu güne dek böyle ceza verilmedi. Bu ceza Kanada tarihinin en büyük cezası oldu.

Abone ol Kanada’nın en büyük iki sigara üretici firması Imperial Tabacco Canada ve Rothmans Benson & Hedges firmalarına, Kanada tarihinin en büyük cezalarından birisi verildi.

Sigara kaçakçılığından suçlu bulunan iki firmaya toplam 1,15 milyar Kanada Doları (1 milyar 255 milyon YTL) ceza verildi. Imperial Tabacco Canada 600, Rothmans Benson & Hedges de 550 milyon Kanada Doları ceza ödeyecek.

Kanada Hazine Bakanı Gordon O’Connor, başkent Ottawa’da düzenlediği basın toplantısında, “iki üretici firmanın, ABD’ye olan vergisiz sigara ihracatlarının ardından, sigaraların kaçak olarak Kanada’ya geri dönüş yaptığı tespit edildi. Kaçakçılığın belirlenmesinin ardından, geriye doğru 10 yıllık tüm işlemler incelendi. İki firmaya kesilen ceza, federal bütçe ile olayın geçtiği eyaletlerin bütçelerine aktarılacak" dedi.

Bakan Gordon O’Connor’ın ardından bilgi veren polis yetkilisi Mike Cabana, şirketin kanunların üzerinde olmadığını belirtti. Cabana, bir soru üzerine, kesilen cezanın rekor olduğunu hatırlatarak, “her iki şirketten de şu ana kadar herhangi bir yetkili veya görevli tutuklanmadı" dedi.

Karara tepki gösteren Kanada Sigara Karşıtları Derneği’nden bir grup, basın toplantısının yapıldığı bina önünde bir açıklama yaparak, “şirket yetkililerinden kimse hapse girmediği sürece bu işler böyle sürecek ve gelecekte de binlerce insan sigara yüzünden ölmeye devam edecek" dediler