BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,94
HABER /  GÜNCEL

Büyükanıt gidiyor, O geliyor!

Yüksek Askeri Şura bugün toplanıyor. Bu seneki Şura çok önemli. Çünkü Genelkurmay başkanı değişecek.

Abone ol Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) bugün toplanıyor. General ve albay rütbesindeki 111 subayın terfi ve emekliliklerinin ele alınacağı şûrada, Manastırlı göçmen bir ailenin çocuğu olan Kara Kuvvetleri Komutanı Başbuğ da Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesi, bugün başlayacak Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında yeniden şekillenecek. Olağanüstü bir gelişme yaşanmaması durumunda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, teamüller gereği TSK’nın 26. Genelkurmay Başkanı olacak.
YAŞ toplantısı 1-4 Ağustos arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’ndaki Çakmak Salonu’nda yapılacak. Toplantıda general ve albay rütbesinde toplam 111 subayın terfi ve emeklilikleri ele alınacak.

Toplantı sonucu 35 general-amiralin terfi etmesi, 45 kurmay albayın general olması ve 40 general-amiralin rütbe bekleme sürelerinin bir yıl uzatılması bekleniyor. Toplantıda, terfilerin yanı sıra irticai faaliyet, disiplinsizlik ve ahlaki durumlar gibi nedenlerle TSK’dan ihraç edilecek personelin dosyaları ele alınacak.

Genelkurmay Başkanı, Anayasa gereği Bakanlar Kurulu’nun teklifiyle cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da Genelkurmay Başkanı’nın teklifi, ilgili bakanın inhası, Başbakan’ın ataması ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile göreve başlıyor. Ancak teamüllere göre, bu atamalarda YAŞ’ta ortaya çıkan ana eğilim belirleyici oluyor.

BÜYÜKANIT VEDA EDİYOR

Yaş sınırı nedeniyle görev süresi sona erecek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 30 Ağustos’tan itibaren emekliye ayrılacak. Manastırlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak Afyonkarahisar’da dünyaya gelen Başbuğ da Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Genelkurmay Başkanı olarak bu koltuğa oturacak.
Yine yaş sınırından görev süresi dolacak 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman da Büyükanıt’la birlikte emekli olan ikinci orgeneral olacak.
Böylece, TSK’nın komuta kademesindeki 14 orgeneralden sadece ikisi emekliye ayrılacak, boşalacak iki orgenerallik için de yedi korgeneral yarışacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda bir koramiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda üç korgeneral, üst kadro dolu olduğu için uzatma bekleyecek. Beş korgenerallik için de 16 tümgeneral arasından tercih yapılacak.

1. ORDUYA ORGENERAL SAYGUN

Başbuğ’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı makamına Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in getirilmesi bekleniyor.
Koçman’dan boşalan 1. Ordu Komutanlığı koltuğuna da Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un getirilmesi yüksek ihtimal olarak gösteriliyor.

HAVA, DENİZ'DE DEĞİŞİKLİK YOK

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu bir yıl daha görevlerinde kalacak. Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral Hasan Aksay da görevlerini sürdüren komutanlar olacak.