BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.512,46
HABER /  GÜNCEL

Davaya ateşkes yorumu!

Dünyanın gözü kulağı da Ak Parti davasındaydı. Bugünkü analizlerinde bakın davayla ilgili neler yazdılar?

Abone ol

AK Parti'nin kapatılma davası dünya basınında da geniş yankı buldu. Dün haberi anında flaş olarak duyuran gazeteler bugün de geniş analizlere yer verdi.

LE FİGARO: AK PARTİ KIL PAYI KURTULDU

Sonuçta hukuki darbe gerçekleşmedi. Dün Anayasa Mahkemesi iktidardaki AK Parti hakkında açılan davada kararını verdi. AK Parti bir oyla kapatılmaktan kurtuldu. Kapatılmaktan kurtulan AK Parti, bir uyarıyla ucuz kurtuldu ve çok sayıda gözlemciye göre, dava, laiklik ilkesine dönülmesi konusunda bir hatırlatma niteliği taşıdı.

LE MONDE: TÜRK ADALETİ İKTİDAR PARTİSİNİ YASAKLAMADI

"Türk adaleti iktidar partisini yasaklamadı" başlığıyla verilen Le Monde'daki haberde, Başbakan Erdoğan'ın, "Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bu kararla Türkiye'nin önündeki belirsizlik ortadan kalktı. Hiçbir zaman laikliğe karşı eylemlerin odağı olmayan AK Parti bundan sonra da Cumhuriyetimizin temel niteliklerine sahip çıkmaya devam edecektir" şeklindeki sözleri de yer aldı.

WASHİNGTON POST: LAİKÇİLERİN MEYDAN OKUMASI ATLATILDI

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, Ak Parti'nin kapatılmaması yönünde Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı, "Türkiye'yi yönetenler, laikçilerin meydan okumasını atlattı" başlığıyla verdi. Gazetenin İstanbul çıkışlı haberinde, "İslami kökleri olan partinin hayatta kalmayı sürdüreceği ancak kararın ciddi bir uyarı niteliği taşıdığı" belirtildi.

Washington Post kararın, "hükümetin laik karakterinin korunması niyetini taşıyan Türkler'i üzdüğünü" iddia ederek şöyle devam etti: "Parti'nin destekçileri davayı, yargı darbesi girişimi olarak niteliyor ve laik liderleri, sandıkta kazanamadıkları siyasi gücü yargı manevralarıyla ele geçirmekle suçluyordu."

GUARDİAN: LAİKLER VE İSLAMCILAR ARASINDA ATEŞKES

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian "iktidardaki AK Parti'nin, mahkeme üyelerinin bir oy farkıyla kapatılmaktan kurtulduğunu ve Türkiye'nin içine girdiği belirsizliği ve siyasi krizi atlattığını" ifade etti.

Bu sonucun, "Türkiye'nin laikler ile İslam yanlıları arasında olası bir ateşkes yolunu açtığı" yorumu yapıldı. Guardian sonucun ayrıca "Beş yıl siyaset yasağıyla karşı karşıya bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da rahatlattığını" belirtti.

DAILY TELEGRAPH: CİDDİ BİR UYARI

Daily Telegraph gazetesi şimdilik uzlaşmanın sağlandığını, iktidarda kalmaya devam edecek AK Parti'ye, yaklaşımını yumuşatması için "ciddi bir uyarı" gönderilmiş olduğunu yazdı.

TİMES: TÜRKİYE EŞİKTEN DÖNDÜ

Times gazetesi de, kararı, Türkiye'nin "eşikten döndüğü" şeklinde değerlendirdi.

Mahkemenin kararının, aylardır süren belirsizliği sona erdirdiği ve Türkiye'nin bir kez daha uluslararası çıkarlarının peşine düşmesine giden yolu açtığı belirtilen haberde, "Ortadoğu barış görüşmelerinde kilit bir rol üstlenen parti kapatılsaydı Türkiye'nin AB üyeliği isteği de tehlikeye girecekti" denildi.