BIST 9.771
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,85
HABER /  DÜNYA

Kerkükde kara provakasyon

Kerkük fena karıştı. 22 kişi öldü. Kürtler, Türkmenler'e saldırdı. 5 kişi kaçırıldı ve Türkmen bürosu ateşe verildi. Sıcak gelişmeler.

Abone ol Kerkük intihar saldırısı ile fena karıştı. Bir gösteri sırasında düzenlenen saldırıda 22 kişi yaşamını yitirdi. O andan sonra gelişen olaylar ise kara bir provakasyonu işaret etti. Toplanan kalabalık, Türkmenler'e saldırdı. Hedef de Türkmen lideri bulup linç etmekti.

Kanlı saldırı Kürtler'in protesto yürüyüşü için toplandıkları sırada meydana geldi. İntihar saldırısı ile ortalık kan gölüne döndü. 22 kişi yaşamını yitirirken 70'den fazla kişi de yaralandı.

Saldırıyla panik olan polis havaya ateş açtı. İlk belirlemeler patlamaya bir kadın intihar eylemcisinin yolaçtığı şeklindeydi. Ancak henüz bilgi kesin değil. Bomba olasılığı da çok kuvvetli. Patlama yerine 1 kilometre uzakta bomba yüklü bir aracın bulunması da bu ihtimali kuvvetlendirdi.
KARA PROVAKASYON

Bu kanlı saldırının ardından toplanan Kürtler, Irak Türkmen Cephesi bürosunu bastılar. Saldırıda aralarında koruma müdürünün de bulunduğu bazı görevlileri yaralandı.

ITC'ye ait bir çok araçta provakasyona alet olan grup tarafından ateşe verildi. Grup daha sonra Türkmeneli Televizyonuna saldırdı. Olay yerinde bulunan 100 kişilik polis timinin göstericilere müdahale etmemesi Türmenler'in büyük tepkisini aldı.

HEDEF LİDERİ LİNÇ ETMEKTİ

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Saddettin Ergeç, göstericilerin, kendisini öldürmek için geldiğini söyledi. Baskın sırasında Bağdat'da bulunan Ergeç, "Türkmen bürosuna saldıranlar beni öldürmek için oraya gelmiş. Yaralılar var... BM'nin Kerkük'te güvenliği sağlamasını istiyoruz. Tüm devletlere çağrıda bulunuyorum" dedi.



5 KİŞİ KAÇIRILDI

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Ankara Temsilcisi Ahmet Muratlı ise yeni gelişmeler hakkında bilgi verdi. Göstericilerin "ITC bürosunu ateşe verip, 5 kişi de kaçırdıklarını" açıkladı.

Muratlı, Kerkük'te güvenliğin vali ve peşmergeler tarafından sağlandığını hatırlatarak "Güvenlik güçleri bu yürüyüşün güvenliğini sağlayamadı ve kışkırtılmaya açık bir olaydı. Sanki birileri bunların olmasını arzu etti" diye konuştu.

Türkmenlerin bugüne kadar intihar saldırısı düzenlemediğine de dikkat çeken Muratlı, "Bu, Kerkük'ü bugün kana bulamak isteyenlerin bir oyunu ya da dış güçlerin kışkırtarak, etnik kavga çıkarmak istemesi olabilir" dedi.