BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,85
ALTIN 2.513,68
HABER /  EKONOMİ

Yakıtta yüzde 30 tasarruf

Yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlıyor. Mucidi bir Türk... Tüpgazın papucunu dama atan cihaz, şimdi THY uçaklarına takılıyor. Fiyatı da makul görünüyor.

Abone ol Mucidi Yozgatlı Talat Mollaoğlu... Cihazın adı EKO 66... Takıldığı araçlarda yüzde 30'lara varan tasarruf sağlıyor. Türk Hava Yolları bile cihaza tav oldu. Şimdi bu cihaz uçaklarda denenecek.

Yozgatlı Talat Mollaoğlu 35 yıl emek verdi ve benzin fiyatlarından dertli olan halkın derdine derman cihazı üretti. Cihazın ismi Eko 66...
Benzin ve dizelle çalışan tüm motorlara takılabiliyor.
Araçta yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlıyor.

EKO 66 cihazı arabaların yanı
sıra deniz taşıtları ve uçaklara
da takılabiliyor... Fiyatlar ise
500 YTL'den başlıyor...

Ülke genelinde hızla yayılan bir sistem... Bugüne kadar onbinlerce araca bu elektromanyetik yakıt tasarruf cihazı takıldı.

Cihazın mucidi Mollaoğlu, ''Vatandaşların cihazıma yoğun ilgisi var. Çünkü egzoz gazında yanmayan çiğ yakıtın tamamen yanmasını sağlayarak yakıtın daha verimli kullanılması prensibine dayalı cihaz, hem yakıtta yüzde 30'lara varan oranlarda tasarruf sağlıyor hem de çevre kirliliğini en aza indiriyor'' dedi.
Patenti alınan cihaz bir çok üniversite, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü gibi birçok kurum tarafından onaylandı. Avusturya'daki Teknik Denetim Kurumu'ndan da cihaza tam not geldi.

THY DE TASARRUF YAPACAK

Türk mucidin cihazı sadece kara taşıtlarında değil... Deniz ve hava taşıtlarında da kullanılabiliyor. İlk adımı da Türk Hava Yolları atıyor. THY uçaklarına yakın zamanda bu cihaz takılacak ve denemeler başlayacak.

ASKERİ UÇAKLAR SIRADA

Mollaoğlu'nun cihazına Genelkurmay Başkanlığı da ilgi gösterdi. Yapılan görüşmeler sonunda bu yıl sonuna doğru asekir uçaklarda

Cihazın mucidi Talat Mollaoğlu
35 yıl boyuncu bu sistemi
geliştirmek için uğraştığını
sölylüyor. Cihaz, araçlarda
yüzde 30 tasarruf sağlıyor.
ilk deneme yapılacak.

Türk mucit Mollaoğlu, ''Bu denemelerde başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Eğer iyi sonuçlar alırsak, görüşmelerimiz de olumlu sonlanırsa Türk askeri uçakları çevre dostu olacak, tasarruflu uçacak diyebiliriz. Helikopterlere bile takabileceğiz. THY'nin uçakları da tasarruf yapabilecek'' dedi.

CİHAZIN FİYATI

EKO-66 yakıt tasarruf cihazının fiyatı motor hacimine göre 500 YTL KDV ile 2 bin YTL KDV arasında değişiyor. Uçaklara takılacak cihazın fiyatı ise henüz belirlenmedi.

Otomobillere takılan cihazın motor hacmine göre değişen fiyatları, KDV hariç şöyle:

''1600 CC'ye kadar 500 YTL
1900 CC'ye kadar 750 YTL
2000 CC'ye kadar 1000 YTL
2500 CC'ye kadar 1500 YTL
3000 CC'ye kadar 2000 YTL
3000 ve üzeri için özel fiyat belirleniyor.''