BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,76
ALTIN 2.492,75
HABER /  GÜNCEL

Başsavcı AK Partiye acımadı

Yalçınkaya sözlü ifadesinde, AK Parti'ye ağır ithamlarda bulundu. İşte Başsavcı Yalçınkaya'nın sözlü savunması;

Abone ol

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, önceki gün Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti hakkında açtığı kapatma davasıyla ilgili son sözlü açıklamasını yaptı.

AK Parti'nin kapatılması ve 71 isim hakkında siyasi yasak talebini tekrarlayan Yalçınkaya'nın gerekçelerini tuhaf değerlendirmelere dayandırdığı ortaya çıktı. 16 sayfalık açıklamada Başsavcı, yüz öğrenciden sadece birinin sorunu olduğunu öne sürdüğü başörtüsüyle ilgili ağır bir ithamda bulundu: "AK Parti'nin türban için bu kadar mücadeleyi göze almasının nedeni, türbanın siyasi simge, Cumhuriyet'e karşı açılmış karşı devrimin (yeşil devrimin) sancağı olmasıdır."

Yalçınkaya, Ergenekon terör örgütüyle ilişkisi ortaya çıkan Danıştay saldırısı hakkında da ilginç bir değerlendirme yaptı. Çelişkili ifadelerde bulunan saldırgan Alparslan Arslan'ın sözlerini delil göstererek kanlı eylemi AK Parti'ye fatura etti: "Danıştay saldırısı, davalı partinin yarattığı gerginlik, nefret ve şiddet ortamının ürünüdür." Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın, "Ölüm en büyük gerçek. Hepimiz faniyiz. Bunu Başsavcı da, tüm siyasetçiler de görmeli." sözlerine atıfta bulunan Başsavcı, "Danıştay saldırısı gözetildiğinde davalı partinin şiddet çağrısı niteliğindeki beyanlarını sürdürdüğünü göstermektedir." dedi.

Başsavcı, başörtüsü takan insanlarla ilgili ağır benzetme ve yakıştırmalar yaptı. Bu konudaki sözleri şöyle: "İşsizlik, ekonomik kriz, kuraklık, çevre sorunları, katlanan dış borçlar ve büyüyen cari açık, tıkanan AB süreci, etnik ve bölücü terör gibi çözüm bekleyen onlarca temel sorun artarak büyürken, üniversiteye gidemeyen yüz öğrenciden sadece birisinin sorunu olduğu bilimsel araştırma ve istatistiklerle kanıtlanmış olan türban, son altı yılın en önemli sorunu olarak sunulabilmiş, bu uğurda Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddeleri bütün sağduyulu çağrılara karşın değiştirilmiştir. Ülkenin bu kadar temel sorunu varken, zihniyetleri ve birikimleri Humeyni sevgisi ve Atatürk düşmanlığından öte gidemeyen, dünyevi kurtuluşu Kanada hükümetine ilticada, ilahi kurtuluşu İngiliz mandasına teslimiyette bulmuş, depremde ölen on binlerin acısı bütün insanlarımızın kalbinde çok taze iken açtıkları, '7,4 yetmedi mi?' gibi pankartlarla havsalaya sığmayacak acımasızlık örnekleri sergileyebilen, bu uğurda üç-beş yaşındaki kız çocuklarını bile kara çarşaflara büründürüp meydanlara sürmekten çekinmeyen, kendilerini ezen ailelerine, babalarına, tarikat baskısına direnemeyen, ancak onları birey haline getirip özgürleştiren Cumhuriyet devrimlerine karşı çıkmayı akıl ve mantığa sığmayacak bir özgürlük zanneden, kadını eve kapatmaktan, köleleştirmekten başka bir zihniyeti olmayan bir siyasetin aracı olarak kullanılan kişilerin (mütedeyyin şahıslar hariç olmak üzere) sorunları nasıl bu kadar önemli olabilir?"

Başsavcı'nın iddianamesine, hakkında siyasi yasak istenen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'la ilgili ilginç bir ayrıntı yansımıştı. Yıldırım'ın bir konuşmasında aslında kullanmadığı 'kanlı' kelimesi bir internet sitesinde yer aldığı için iddianameye girmişti. Oysa söz konusu site hatasını düzelterek 'kanlı' ifadesini çıkarmıştı. Buna rağmen Başsavcı, açıklamasında bu ifadeye yine yer verdi. Bakan Yıldırım'ın, "Reformlar sancılı olur. Güle oynaya yapılmaz. Tarihte de reformlar gerçekleştirilirken birçoğu kanlı oldu." diyerek şiddet çağrısı yaptığı iddiasında bulundu.

Yalçınkaya, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın bir süre önce dile getirdiği, "Türkiye'de Müslümanların da sıkıntısı var." şeklindeki sözlerini kapatma gerekçesi saydı. Bunu açıklamasında şöyle dile getirdi: "Dışişleri Bakanı, laik bir Cumhuriyet'in bakanı olduğunu unutup, 'Türkiye'de azınlıklar gibi Müslümanlar da dini özgürlüklerini yaşayamıyor' diyerek ülkesini dışarıda şikayet etmektedir. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, 'Dini her alandan kovan bir felsefi laikçi anlayışın temsilcisi değiliz' diyerek dini kuralları yaşamın her alanına yaymakta ısrarlı ve kararlı olduklarını göstermektedir."