BIST 8.985
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,68
HABER /  EKONOMİ

İzmirde 5 bin kişiye iş imkanı

Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezleri, İzmir’de 250 milyon dolarlık yatırıma imza atıyor

Abone ol

Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezleri’nin, İzmir’in ticaret ve sosyal hayatını canlandıracak 250 milyon dolarlık bir yatırım için güçlerini birleştirdi.

Tekfen-OZ ve Rönesans ortak imzasını taşıyacak proje, İzmir’de bugüne kadar tek çatı altında yapılan en büyük çok fonksiyonlu (mixed-used) emlak geliştirme projesi olma özelliğini taşıyor.

Dünyanın en büyük 100 inşaat şirketi arasında yer alan iki Türk müetahhit grubunun şirketleri olan Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezleri işbirliğiyle, İzmir’de yeni bir emlak projesine imza atılıyor. Konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşacak, tek proje altında yapılan çok fonksiyonlu (mixed-used) yapısı ve 200 bin metrekarelik inşaat alanıyla İzmir’in en kapsamlı emlak geliştirme projesi özelliğini taşıyacak kompleks, İzmir Konak Limanı arkasında, 54 bin metrekarelik arazi üzerine kurulacak. 2010 yılında tamamlanması planlanan projenin bitiminde, toplam maliyetin 250 milyon Doları bulması bekleniyor.

Tekfen-OZ Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. ve Rönesans Alışveriş Merkezleri ortaklığında gerçekleştirilecek yatırımla, alışveriş merkezi potansiyeli en yüksek şehirlerden biri olmasına rağmen bugüne kadar emlak yatırımlarından yeterince pay almayan İzmir, kendisine yakışır yeni bir yaşam alanına kavuşacak. Proje, 140 bin metrekare büyüklüğündeki alışveriş merkezi, deniz manzaralı ve toplam 60 bin metrekarelik rezidans ve ofis bloklarıyla bölgenin en önemli yatırımı olacak. Modern İzmir’in sembolü olmaya aday niteliklere sahip proje, hem sosyal yaşama; hem de ticaret hayatına değer katmayı hedefliyor.

Yeni proje; Karşıyaka, Konak ve Bornova çevre yollarının kesiştiği kavşakta yer alacak. Ege mimarisine yakışacak tasarımıyla fark yaratacak ve A+ dizayn, inşaat ve işletme kalitesine sahip olacak proje, klasik kapalı alışveriş merkezi anlayışı yerine, Ege’nin yaşam kültürüne ve iklimine uygun, ferah ve geniş açık alanlar sunacak. İzmir Bayraklı’da yer alacak projenin inşaatının 2009’un ilk çeyreğinde başlaması ve 2010 yılının son çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.

İki dünya devinin güçbirliği
Büyüklüğü ve tek proje altında yapılan çok fonksiyonlu (mixed-used) özelliğiyle İzmir için “İlk” teşkil edecek proje, Akmerkez’in kurucularından Tekfen ile Türkiye ve Rusya’da birçok çağdaş alışveriş merkezine imza atan Rönesans Alışveriş Merkezleri’nin işbirliği ile hayata geçecek.

GYODER 2008 Raporu’na göre; 2011 itibariyle alışveriş merkezi potansiyeli en yüksek şehir olması beklenen İzmir’de, halihazırda A+ sınıfı konut, ofis ve alışveriş merkezi eksikliği bulunuyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda, alışveriş merkezi potansiyeli ve İstanbul’dan sonra nitelikli ofis ihtiyacı en fazla olan şehrin İzmir olduğunu gören Tekfen-OZ ve Rönesans Alışveriş Merkezleri, İzmir’in ihtiyaç duyduğu bu proje için güçlerini birleştirme kararı aldı.

Bölgenin en büyük alışveriş merkezi olmaya aday proje kapsamında İzmirliler alışverişin dışında ofisten eve, sinema ve kültür-sanat etkinliklerinden cafe ve restoranlara kadar tüm aradıklarını tek çatı altında bulabilecek. Mimari yapısı Ege’nin yaşam kültürüne uygun olarak kurgulanan AVM projesinde açık hava mekanları etkin bir şekilde kullanılırken, geniş terasları ve deniz manzaralı alanları ile İzmir halkına Kordon’a alternatif ferah bir yaşam alanı sunacak.

İzmir’e yakışır bir proje geliyor, iki “yaka” birleşiyor
Proje tamamlandığında, Türkiye’nin 3. büyük şehri ve Ege Bölgesi’nin kalbi olan İzmir, hak ettiği yatırıma kavuşmuş olacak. İzmir’in kalbinde yer alacak kompleks, hem Ankara çevre yolunun cephesinde oluşu; hem de Karşıyaka, Konak ve Bornova’ya 5-10 dakika kadar kısa mesafesi ve deniz yolu ile raylı sistem gibi alternatif ulaşım imkanlarıyla, şehrin en cazip noktalarından biri haline gelecek.

Toplam 5000 kişiye istihdam sağlanacak

Açılışıyla birlikte alışveriş merkezini yıllık ortalama 12 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Proje sağlayacağı istihdamla da dikkat çekiyor. İnşaat süresince 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak yatırım, hizmete açıldığında da yaklaşık 2 bin 500 kişiye iş imkanı sunacak. 2009 yılının ilkbaharında temelleri atılacak olan proje, 2010 yılı sonbaharında tamamlanıp, kapılarını İzmirlilere açacak.

Tekfen-OZ’un üyesi olduğu ve 1956’dan bu yana ülkemize hizmet eden Tekfen Grubu, dünyanın en büyük 100 inşaat şirketi olan Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.’nin de sahibidir. Tekfen Grubu, Akmerkez’in yanı sıra, Tekfen Tower ve Taksim Residences gibi fark yaratan projelerin geliştiricisi unvanını taşıyor.

15 yılı aşkın süredir Rusya, Ukrayna ve Türkiye’de faaliyet gösteren Rönesans İnşaat yine dünyanın 100 inşaat şirketi arasında yer alıyor. Rusya’nın ve Türkiye’nin en büyük 2. inşaat şirketi olan Rönesans İnşaat, iştirakı olan Rönesans Alışveriş Merkezleri ile 2010 yılına kadar 3 milyar Avroluk yatırımla Türkiye’nin 22 ilinde toplam 25 adet AVM’yi hayata geçirmeyi hedefliyor.