BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93
HABER /  GÜNCEL

Ardahanda donduran yaz

Ardahan yaz ortasında kış yaşıyor... Yanlış duymadınız, Haziran ayında evlerde sobalar yakılıyor. Kışlıklar da dolaplarda...

Abone ol

Geçen hafta ceviz büyüklüğünde dolunun vurduğu Ardahan’da, önceki gece hava sıcaklığının sıfırın altında 4 dereceye kadar düşmesi üzerine sular dondu.

Apartmanlarda kaloriferler yakılırken, evlerden kaldırılan sobalar yeniden kuruldu, Kışlık giyecekler gardroplardan çıkarıldı. Haziran ayında kışın tüm şiddetiyle yaşandığı Ardahan’ın bazı ilçelerinde ekili alanların büyük zarar gördüğü bildirildi.

BU MEVSİMDE DON OLAYI

Ardahan Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç, geçen hafta yağan dolunun bazı ilçelerde büyük tahribat yaptığını söyledi. Bu mevsimde don olayının görülmesinin çok ender olduğunu belirten Karakoç şöyle konuştu:

SOĞUKLAR EKİLİ ALANLARA ZARAR VERİYOR

“Soğukların ekili alanlara büyük zararı var. Ancak yağmur yağar, havalar da ısınırsa, ekinlerde biraz düzelme görülebilir. Vatandaşlar zarar- ziyan tespiti yapmamızı istiyor. Ama bu kanun tamamıyla değişti. Artık devlet zarar ziyan tespit ederek yardım telafisi yönüne gitmiyor. Vatandaşlar, mutlaka Tarım Sigortası yaptırmalı. Tarım sigortası yaptıran vatandaşlar, böyle durumlarda sigortadan zarar tespitini yaptırarak parasını alabiliyor.”

KALORİFER VE SOBALAR YANIYOR

Özellikle geceleri soğuklar nedeniyle kışı yaşadıklarını belirten Ardahanlılar ise şunları söyledi:

“Yılın büyük bir bölümünü zaten kış mevsimi olarak yaşıyoruz. Haziran ayı gelmesine rağmen hala evimizde kalorifer ya da soba yanıyor. ‘Yaz geldi’ diyerek kaldırdığımız kışlık giysilerimizi yeniden çıkardık. Birçok kişi hasta oldu. Hayvanlarımızın içmesi için dışarıya bıraktığımız sular dondu. Sabah uyandığımızda her taraf kırağı tutmuş. Ne zaman Şubat 29 çekse, o yıl aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Büyük bir kuraklığın bizi beklediğini biliyoruz. Umarız bunu az bir zararla alatırız" diye konuştular.

Öte yandan Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bugünden itibaren Doğu’da havaların giderek ısınmaya başladığını, sıcaklıkların sıfırın altına düşmeyeceğini açıkladı. (Hürriyet)