BIST 9.807
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,97
HABER /  GÜNCEL

Peçe haberi için kapıştılar

Yeni Şafak ile NTV fena kapıştı. Nedeni de "peçeli kadın" haberi... Yeni Şafak haberi asparagas ilan etti, NTV'den yanıt geldi.

Abone ol Yeni Şafak gazetesinin ntvmsnbc.com'un asparagas haber yayınladığı yönünündeki iddiasına, site sayfalarından yanıt verdi: Hangisi asparagas?

Yeni Şafak gazetesi, NTVMSNBC’deki bir haberin “asparagas” olduğunu öne sürüp, haberi Al Riyadh gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni’ne yalanlattı. Ancak Suudi gazetesinin arşivi, hem kendi Genel Yayın Yönetmenini, hem de Yeni Şafak’ı yalanlıyor.

Yeni Şafak gazetesinin ‘asparagas’ iddiasına ve “İngiliz’in din düşmanlığına NTV de takıldı” suçlamasına konu olan haber, iki gün önce İngiliz Daily Mail gazetesinde, Suudi Arabistan’ın Al Riyadh gazetesi kaynak gösterilerek yayınlandı. Bu haberi, NTV değil, NTVMSNBC, Daily Mail’i kaynak gösterip “Yüzüne bakan kocasını boşuyor” başlığıyla yayınladı.

Habere göre, Suudi Arabistan’da bir kadın, 30 yıllık kocasını “yüzüne baktığı” için boşuyordu. Gelenekler uyarınca, adam, karısının yüzünü hiç görmemişti. 30 yıl sonra bir gece kadın uyurken, peçesini kaldırıp yüzüne bakmış, kadın durumu fark edince, gelenekleri ihlal ettiği gerekçesiyle boşanmak için mahkemeye başvurmuştu.

“BİRİNCİ KAYNAK” YALANLADI AMA

Yeni Şafak gazetesi, dünkü sayısında, bu haberin “asparagas” olduğunu iddia etti; Daily Mail’i “din düşmanlığı” ile, NTVMSNBC’yi de “yalan haberi araştırmadan yayınlamakla, saygınlığına yakışmayan asparagas haber yapmakla, İngiliz’in din düşmanlığına takılmakla” suçladı. “Yeni Şafak iddiayı birinci kaynağına ulaşarak aydınlattı” diyen gazete, Al Riyadh gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdulmuhsin Davud’a sorduğunu, Davud’un “Bizim gazetemizde böyle bir haber hiçbir zaman yer bulmamıştır. Böyle bir olay yaşanmamıştır” dediğini yazdı.

HABER ARŞİVDE DURUYOR

Yeni Şafak gazetesi, Al Riyadh’ın Genel Yayın Yönetmeni’nin sözünü “birinci kaynak” olarak yeterli bulup, iddiasını da bunun üzerine kurarak, hem gazetesinden, hem de internet sitesinden dünyaya ilan etti.

NTVMSNBC “Dünya” servisi, bu iddia üzerine, Yeni Şafak’ın yaptığını değil, dediğini yaptı, haberi “birinci kaynak”tan araştırdı. Al Riyadh’ın internetteki arşivini taradı ve haberi buldu, Arapça orijinalinden çevirtti. Yeni Şafak’ın “birinci kaynağı” onları yanıltmış.

Çünkü, Al Riyadh Genel Yayın Yönetmeni’nin “asla” gibi kesin bir ifadeyle reddettiği haber, gazetenin internet arşivinde, üstelik yayınlandığı sayının PDF formatıyla duruyor.

Al Riyad'ın internet arşivi için tıklayın!