BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.298,20
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! Susuz yaz kapıda

Yine suya hasret kalacağız... Bahar yağmurlarının etkili olmadığı İstanbul’u bu yaz da kurak ve sıcak bir hava bekliyor.

Abone ol

Bahar yağmurlarının etkili olmadığı İstanbul’u bu yaz da kurak ve sıcak bir hava bekliyor.

Ankara'da Kızılırmak’tan su getirme çalışmaları henüz tamamlanmazken Çamlıdere Barajı’ndaki seviye bir türlü yukarıya çıkmıyor.

GEÇEN YAZA ORANLA DAHA KURAK 

İstanbul’da kurak geçen 2007 yılının mayıs ayında barajların doluluk oranı yüzde 48.54 iken bu yıl oran yüzde 41.47’ye kadar düştü. Meterolojik tahminlere göre geçen yaza oranla daha kurak ve sıcak bir havanın yaşanacağı İstanbul’da su sorunu artık daha kritik bir seviyede.

ÖNÜMÜZDE DAHA KRİTİK BİR TABLO VAR

İSKİ’nin verilerine göre geçen mayıs ayında 402 milyon metreküp olan su miktarı şu an 360 milyon metreküp civarında bulunuyor. İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Avcı, geçen yıl haziran ayına girilirken barajların doluluk oranının yüzde 50 civarında olduğunu anımsatarak, “Geçen yıl bu oranlarla ipten dönmüştük. Bu yıl da talepte bir değişiklik yok. Daha kritik bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.

Avcı, İstanbul’un barajlarına gelecek tek artının Melen olduğunu ancak oradan gelecek suyun da günlük kişi başına bir kova kadar olduğunu söyledi. Melen Projesi’nde yapılması gereken barajın ve ikinci boru hattının yapılmadığına dikkat çeken Avcı, “İstanbul’un kurak döneminde Melen’de de su olmuyor. Melen kış döneminde zengin su potansiyeline sahip. Ancak burada baraj yapılmadığı için kışın bu su stoklanmıyor. İstanbul’un su stok alanı yok.

Terkos Barajı kullanılıyor stok yapmak için ama artık onun da kapasitesi yetmiyor. Terkos’un kapasitesinin arttırılması için bir çalışma var ancak henüz bitirilemedi” diye konuştu.