BIST 9.459
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.497,98
HABER /  GÜNCEL

CHPden türbanlı afiş

Örtünme konusundaki katı tutumuyla dikkat çeken CHP, türbanlı afişler kullanmaya başladı.

Abone ol

Örtünme konusundaki katı tutumuyla dikkat çeken CHP, türbanlı afişler kullanmaya başladı.

CHP kurmayları, bu yüzden başörtülü öğrencilere özgürlük getiren düzenlemeyi Meclis'ten geçirmemek için sert muhalefet yaptı. Anamuhalefet partisi, düzenlemenin yasalaşmasına engel olamayınca da Meclis'in rekor bir oyla (411) kabul ettiği anayasa değişikliğini yargıya taşıdı.

CHP TAKTİK Mİ DEĞİŞTİRİYOR?

Başörtüsünü normal dönemlerde "laikliğe tehdit" olarak gören CHP, seçim dönemlerinde taktik değiştiriyor. 22 Temmuz'daki genel seçimler öncesinde Yozgat'ta başörtüsü dağıtan, Sakarya'da afişlerde başörtülü kadın fotoğrafı kullanan parti yönetimi, son günlerde bozulan imajını düzeltmek için yeniden aynı yola başvurdu.

AFİŞTE BAŞÖRTÜLÜ KADIN

Mart 2009'daki yerel seçim çalışmalarını başlatan CHP İstanbul il örgütü, propaganda amaçlı 5 farklı afiş hazırladı. Billboardlarda arz-ı endam eden reklamlar içinde, en çok CHP'nin simgesi altı oktan birini elinde tutan başörtülü kadın fotoğrafının yer aldığı afiş dikkat çekiyor. 'CHP'ye üye ol! Çözümün bir parçası ol!' sloganı taşıyan afişlerdeki tesettürlü kadın, "Bu şehir benim! Su sorununa ben 'dur' diyeceğim." ifadelerini kullanıyor.

İLGİNÇ SAVUNMA 

CHP'nin bu çelişkisi gözlerden kaçmazken, İl Başkanı Gürsel Tekin'den konuyla ilgili savunma geldi. Tekin, reklamlarda kullanılan kadının başındakinin 'türban' değil 'başörtüsü' olduğunu ileri sürüyor. Tekin, "Türkiye'deki temel sıkıntı sapla samanın birbirine karıştırılması. Benim annem ve dört kız kardeşim de başörtüsü takıyor. CHP'nin de örtünmeyle ilgili hiçbir problemi yok." diyor.

REKLAMIN SİYASİ ÖZELLİĞİ YOK

Reklamın siyasi bir özelliği olmadığını iddia eden Gürsel Tekin, amacın yaklaşan yerel seçimlere hazırlık olduğunu kaydediyor. İstanbul'un su sorununu en iyi kadınların anlayacağını ifade eden Tekin, şöyle devam ediyor: "Burada CHP üyesi başörtülü bir kadın kullandık. Partimizin binlerce kadın üyesinin başı örtülü. Biz kimseyi ayırt etmiyoruz. Hepimiz bu vatanın bir parçasıyız. Korku siyaseti bizi bu noktaya getirdi. Asıl önemli olan çözümün bir parçası olmak. Bir taşın üzerine taş koymak çok önemli."

BAŞÖRTÜSÜ EŞLERİN AYIBINI ÖRTMEZ

CHP lideri Deniz Baykal, son dönemlerde başörtüsü konusundaki açıklamalarıyla gündemden düşmedi. Baykal, 25 Aralık 2006'da Meclis Genel Kurulu'nda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın neden cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini anlatırken, "Başörtüsü eşlerin ayıbını örtmez." dedi. CHP lideri, başörtüsü yasağını kaldıran düzenlemenin Meclis'ten geçmesinden sonra da "Türban Kur'an-ı Kerim'in emri değil. 1400 yıllık İslam tarihinde türbanın yeri yok. Yerli değil, dışarıdan ithal." yorumunu yaptı.