BIST 9.801
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,67
HABER /  POLİTİKA

Gül kendini savunamayacak!

AK Parti ve DTP'ye kapatma davası açıldı. Bazı isimlerin siyasi yasak isteniyor. Ancak mahkeme bakın nasıl karar aldı.

Abone ol

DTP ve AK Partiye açılan kapatma davalarının ardından, iddianamelerde ismi geçenlerin, bireysel savunma yapıp yapamayacağı tartışılırken Anayasa Mahkemesi emsal bir karara imza attı. DTP’li İbrahim Binici’nin bu yöndeki talebini reddetti...
Binici’ye gönderilen yanıtta, kapatma davalarında “bireysel savunma”nın mümkün olamayacağı belirtildi.

DTP Urfa Milletvekili İbrahim Binici’nin ismi, partisine açılan kapatma davasının iddianamesinde yer alıyor.

Binici, bir süre önce Anayasa Mahkemesi’ne dilekçe ile başvurarak, davaya müdahil olarak katılmak ve kendi savunmasını yapmak istediğini iletti.

BİREYSEL SAVUNMA MÜMKÜN DEĞİL

Binici’ye gönderilen yanıtta ise, kapatma davalarında “bireysel savunma”nın mümkün olamayacağı belirtildi.

ntvmsnbc'nin haberine göre yazıda, “Davanın, parti tüzel kişiliğine karşı açılmış olması nedeniyle, iddianame ve eklerinin, ayrıca tarafınıza tebliğ edilmesi mümkün bulunmamaktadır” denildi.

DTP ise, “bireysel savunma” ısrarını sürdürerek, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımayı planlıyor.

GÜL VE DİĞER 70 İSİM DE KENDİNİ SAVUNAMAYACAK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti’ye 14 Mart 2008 tarihinde kapatma davası açmış ve 71 AK Parti’liye siyaset yasağı istemişti. Başsavcı, eski başbakan ve parti yöneticisi olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de siyasi yasak istediği listeye dahil etmişti.

Siyaset yasağı istenen isimler arasında başta Başbakan Erdoğan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç gibi 71 politikacı bulunuyor. Bu emsal karar gereği hiçbiri bireysel savunma yapamayacak.

ZAFER ÜSKÜL BİREYSEL SAVUNMA YAPMAK İSTİYOR

AKP'ye açılan kapatma davasında beş yıllık siyaset yasağı istenenler arasında yer alan Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül, kişisel savunma isteyecek.

Yüksek Mahkeme Üskül'ün talebini yerinde bulursa siyasi yasak istenen 71 AKP'linin ayrı ayrı savunma yapmasının önü açılacak.

Aynı talebin DTP davasında da gelmesi durumundaysa siyasi yasak istenen 221 kişi bireysel savunma yapabilecek.

Ancak Fazilet Partisi (FP) davasında da Nazlı Ilıcak'ın aynı yöndeki talebi Yüksek Mahkeme tarafından geri çevrilmişti.

YASAK KİŞİYE GELİYOR, SAVUNMA YAPILABİLMELİ

Anayasa hukukçusu olan Prof. Zafer Üskül hakkında Kasım 2007'de Mersin'de üniversitelerdeki türban sorununa ilişkin yaptığı bir açıklaması nedeniyle siyaset yasağı isteniyor. Üskül, davanın Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesi halinde kişisel savunma yapmak için başvuracağını açıkladı. Savunma hakkının adil yargılama için şart olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de savunmanın temel bir hak olarak belirtildiğini anımsatan Üskül, "Dava tüzelkişiliğe açılmış olabilir, ancak siyaset yasağı kişilere geliyor. Bu nedenle suçlanan, savunmasını yapabilmeli" dedi.

HUKUKÇULAR İKİYE AYRILDI

Bugüne kadar parti kapatma davalarında siyaset yasağı istenenler hiç bireysel savunma yapmadı. Suçlama parti tüzelkişiliğine yöneltildiği için, savunmalar partinin yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılıyor. Ancak, bazı hukukçular bireysel savunma yapılabileceği görüşünü dile getirirken, bazıları mevcut anayasaya göre Anayasa Mahkemesi'nin bireysel yargılama yapma yetkisinin olmadığını, bireysel savunmanın da bu anlama geleceğini ifade ediyor.

AİHM DE YAPTIRIM KARARI ALMADI

Fazilet Partisi davasında siyasi yasak getirilen dönemin milletvekili Nazlı Ilıcak, savunma talebi reddedilince konuyu 2001'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımıştı. Ancak AİHM, Türkiye'ye herhangi bir yaptırım kararı almamıştı.