BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,75
ALTIN 2.493,59
HABER /  GÜNCEL

Hac kuraları çekildi

Hacı adaylarının heyecanlı bekleyişi sona erdi. Hac kuraları çekildi.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun da katıldığı kura çekme töreni, başkanlığın Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.  Hacı adayları, adresindeki ''kura sorgulama'' bölümünden TC kimlik numaraları ile kura sonuçlarını öğrenebilecekler.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun da katıldığı kura çekme töreni, başkanlığın Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Bardakoğlu, burada yaptığı konuşmada, hac için bu yıl 772 bin başvuru yapıldığını, bunların yüzde 53'ünün kadın, yüzde 47'sinin de erkek olduğunu belirtti.

STANDART ODALARDA EN FAZLA 5-7 KİŞİ KALACAK

Standart, müstakil ve otel tipi olmak üzere 3 kategoride hac hizmeti sunduklarını kaydeden Bardakoğlu, aldıkları önemli bir kararla standart hac organizasyonunda, odalarda ''5 ya da 7 kişi'' kalacağını bildirdi. Bardakoğlu, 7 kişiden fazla hacı adayının odalarda toplanmayacağını söyledi.
Müstakil ve otel tipi kategorilerdeki adayların standart kategoriye geçişine izin verilmeyeceğine dikkati çeken Bardakoğlu, standart kategorideki adayların ise belli bir sıra dahilinde müstakil ve otel tipi kategorilere geçebileceğini bildirdi.

KESİN KAYIT 8-22 NİSAN'DA

Kurada ismi çıkan adayların, 8-22 Nisan tarihleri arasında kesin kayıt yaptırabileceğini duyuran Bardakoğlu, isteyen adayların Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu, isteyenlerin ise seyahat acenteleri ile hacca gidebileceklerini söyledi.

Hac için ayrıca 30 bin kişilik birinci yedek sırası belirleyeceklerini belirten Bardakoğlu, bu adayların herhangi bir kesin kayıt ücreti yatırmaksızın sıralarının belli olacağını söyledi. Bardakoğlu, yedek adaylar arasında hacca gidemeyecekler için gelecek yıl ayrıcalık yapılmayacağına dikkati çekti.

''KONTENJANIN ARTTIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK''

70 bin kişilik kontenjanın arttırılması için çalışmalara başladıklarını kaydeden Bardakoğlu, ''770 bin rakamı, kuvvetli bir gerekçe bizim için. Bunu değişik zeminlerde dile getirerek daha fazla hacı adayının hacca gitmesini sağlamaya çalışacağız'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu olarak hac hizmetlerinin belli bir standartta verilmesini önemsediklerini kaydeden Bardakoğlu, bu nedenle hac organizasyonunu yapan tüm acentelerin de standartlara riayet etmesi gerekeceğini söyledi.

ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİNE 600 KİŞİLİK KONTENJAN

Şehit ve gazi ailelerine bu yıl kura sıraları esas alınarak 600 kişilik kontenjan ayırdıklarını bildiren Bardakoğlu, ''Çünkü onlar bizim için, ülkemiz için, birliğimiz dirliğimiz için canlarını feda ettiler. Her türlü minnet ve şükran onlaradır. Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulumuz böyle bir jesti vazife olarak gördü'' dedi.

Bardakoğlu, şehit ve gazi ailelerinin nasıl müracaat edecekleri konusunda müftülüklerin duyuru yapacağını söyledi.

SAĞLIĞI ELVERMEYEN BAŞVURMASIN

Bir hacı adayının, yaş sınırlaması olup olmadığını sorması üzerine Bardakoğlu, böyle bir sınırlamanın olmadığını söyledi. Sağlığın hacca gitmeye engel olmaması halinde herkesin hacca gidebileceğini ifade eden Bardakoğlu, şunları kaydetti:

''Ancak şunları izliyoruz; Türkiye olarak hacılarımızın katkılarıyla ödediği parayla 700-800 sağlık personelinin çalıştığı 2 büyük hastane açıyoruz ama maalesef hastanelerimiz ilk günden diyaliz hastası, kronik böbrek hastası, astım hastalarıyla doluyor. Hacı adaylarımız sağlıkları el vermediği halde adeta oradaki bir ayları kendilerine zehir olacağını bildikleri halde 'o bereketli topraklarda bulunayım, öleceksem orada öleyim' diye yazılıyorlar. Sağlık durumu el vermeyen hacı adaylarımız müracaat etmesinler. Gönüllerinden geçen dua, niyet onlara inşallah Allah katında hac sevabı kazandırır ama çok ağır hastalığı olup da oranın tadını bereketini hikmetini kavrayamayacak hastalar sadece başkalarına yük oluyor. Zaten dinen de bu tür sağlık sorunları olan kişilerin hacca gitmesi doğru değil.''