BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.423,96
HABER /  GÜNCEL

Akdenizde tsunami uyarısı!

Cambridge Üniversitesi uyardı: Tehlikeli döneme girdik, büyük deprem olabilir. Dalga boyu 10 metreyi bulabilir.

Abone ol

İngiltere’nin saygın üniversitelerinden Cambridge tarafından yapılan ve Nature Geoscience dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Akdeniz için tehlikeli bir döneme girildi.

Araştırmada Yunanistan’ın Girit Adası yakınlarında meydana gelen iki büyük tsunami incelendi. 21 Temmuz 365’teki ve büyüklüğü 8’in üzerinde olan depremde boyu üç metreyi bulan dalgalar Türkiye kıyıları dahil Doğu Akdeniz’den Mısır’daki İskenderiye’ye kadar olan bölgeye büyük zarar vermişti. 8 Ağustos 1304’te de yine aynı bölgede meydana gelen bir diğer depremde de yine 3 metrelik dev dalgalar Doğu Akdeniz, Rodos ve Girit adalarını vurmuştu.

800 YILDA BİR

Araştırmayı yürüten Prof. Beth Shaw, bilgisayar simülasyonuyla yaptığı deneyler sonucunda bölgedeki tektonik yapının ortalama 800 yılda bir büyük tsunamiye yol açacak deprem ürettiği sonucuna vardı. Tehlikeli bir döneme girildiğine dikkat çeken Shaw, “365’teki depremin ardından fayın yaklaşık 5 bin yıl kadar sessiz kalacağı tahmin ediliyordu. Ancak bu fayın bölgedeki diğer faylarla benzer özellikler taşıması nedeniyle 800 yılda bir büyük deprem üretme riskinin gözden kaçırılmaması gerekli” dedi.

10 METRELİK DALGALAR

Prof. Shaw’ın bilgisayar simülasyonuyla yaptığı denemeye göre, Girit’te meydana gelebilecek benzer bir deprem yüksekliği 10 metreye ulaşan dalgalarla Akdeniz kıyılarını vurabilir. Depremin büyüklüğü ise 8.3-8.5 olabilir. Uzmanlar, bunun Akdeniz kıyılarında büyük bir yıkıma yol açabileceğine dikkat çekti.