BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

Sarıyerde intihar azaldı

Sarıyer'de hizmete giren SADEM etkisini kısa sürede gösterdi.

Abone ol

Günümüz insanının şehir hayatında yaşadığı ruhsal zorlukları aşmasında yardımcı olmak amacıyla Sarıyer Belediyesi tarafından kısa zaman önce hizmete sokulan Sarıyer Aile Danışma Ve Eğitim Merkezi (SADEM), büyük bir başarıya imza attı. Şu ana kadar verilen 1480 adet terapi ve danışmanlık hizmeti sonucunda eşlerinden boşanmayı düşünen çiftlerin oranında yarı yarıya bir azalma görülürken, daha önce intiharı denemiş ya da intihara meyilli kişilerde ise yüzde yüze yakın bir başarı sağlandığı saptandı. Terapiler sonucu elde edilen diğer veriler ise çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Sağlıklı bir ruhsal ve zihinsel yaşamı özlenir hale getiren şehir hayatının getirdiği maddi ve manevi zorlukları aşma konusunda devreye giren Sarıyer Belediyesi, yaklaşık 2,5 ay önce Sarıyer Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’ni (SADEM) hizmete soktu. Sarıyerlilerin ücretsiz olarak yararlandığı, 2 psikolog ve 2 çocuk gelişim uzmanının görev yaptığı SADEM, kısa zaman içerisinde uzun bir yol kat etti. Psikolog Dr. Davut İbrahimoğlu’nun genel koordinatörlüğünü yaptığı SADEM’de verilen 1480 terapi ve danışmanlık hizmetinin en çarpıcı sonuçları, intihar vakaları ve aile içi iletişimsizlik nedeniyle boşanmayı düşünen çiftlerin başvurularında yaşandı. Aldıkları terapiler sonucunda daha önce intiharı denemiş ya da intihara meyilli kişilerde intihar düşüncesinin ortadan kalktığı saptandı. İntihar vakalarında yüzde yüze yakın bir başarının yakalandığı SADEM’de, terapiler sonucunda boşanmayı düşünen çiftlerin yüzde elli oranında bu kararlarından vazgeçtiği tespit edildi.

EV HANIMLARININ ORANI YÜKSEK

SADEM’e yapılan başvurular ve terapiler sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda ortaya çıkan diğer sonuçlarda kadınlardan gelen başvuruların erkeklere oranla iki katından fazla olduğu; kadınların büyük çoğunluğunun ev hanımları olduğu belirlendi. Bu durum gündelik sıkıntıları tolere etmekte daha çok zorlandığı belirlenen ev hanımlarının daha fazla yardıma ve desteğe ihtiyacı olduğu sonucu ortaya çıkardı. Evlilik süresi dikkate alındığında ise evliliğin 11-20 yılları arasında başvuranların doruk noktasına ulaştığı saptandı.
ÖĞRENCİLER İLK SIRALARDA

Ruhsal ve davranışsal problemler yaşayan çocukların oranının oldukça fazla olduğu verilerde, psikolojik desteğe ihtiyacı olan grupların başında bulunan öğrencilerde en çok problem yaşayanların ise 8. sınıfların olması dikkat çekti. Çocukların ruh sağlığını sınav stresi, aile hayatındaki sıkıntılar, anne-baba tartışmaları ve iletişim bozukluklarının olumsuz yönde etkilediği belirlenirken; çocuklarda duygularını ifade edememe ve özgüven eksikliğinin ön plana çıktığı görüldü.

982 KİŞİYE SEMİNER

SADEM’de kişisel terapilerin yanı sıra kişiler ve kurumlar bazında pozitif düşünce başlıklı konferanslar da düzenleniyor. Bugüne kadar 982 kişi katıldığı konferanslarda; hamile bayanlar ve eşlerine ruh sağlığı, çocuk yetiştirmede anne-baba tutumu, pozitif düşünce ve beyin gücü gibi konularda eğitimler veriliyor. Polislere verilen mesleki motivasyon seminerlerinin ardından son olarak Sarıyer'de görev yapan öğretmenlere pozitif düşünce, öğrenci-öğretmen ilişkileri vb.. konularda seminerler verilmeye başlandı.

BAŞKAN TÜLÜN: “AİLE YAPISI KORUNMALI”

Ailelere ve aile yapısının korunmasına çok önem verdiğini her fırsatta dile getiren Başkan Yusuf Tülün; “ İstiyoruz ki annelerimiz, babalarımız çocuklarımız rahat ve huzurlu bir şekilde hayatlarını devam ettirsinler. Ancak günümüz şartlarında bunun gerçekleşmesi biraz zor. İşte bu nedenle ailelerimize, çocuklarımıza yardımcı olabilmek amacıyla SADEM’i Sarıyerlilerin hizmetine soktuk. Tüm vatandaşlarımız merkezlerimizden ücretsiz olarak yararlanabilir. Uzman doktorlarımız sayesinde Sarıyer’de olumlu gelişmeler yaşanmaya başlanmıştır. Bunun sevincini yaşıyoruz” dedi.

SADEMLER ÇOĞALACAK

Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, bir ilke imza atarak hizmete soktuğu SADEM'in yoğun ilgi görmesi üzerine çok yakın zamanda yerleri belirlenen iki ayrı merkez daha açılması yönünde bir karar aldı. Tülün, SADEM’leri mümkün olduğunca çoğaltıp Sarıyer geneline yayacağını belrterek, İstinye ve Cumhuriyet Mahallesi’nde yerleri belerlenen merkezlerin yakın zamanda hizmete gireceğinin müjdesini verdi.

SARIYERLİLER BİZİ BENİMSEDİ

SADEM’in yöneticiliğini yapan Psikolog Dr. Davut İbrahimoğlu, SADEM gibi merkezin Sarıyer’de bir ihtiyaç geldiğinin altını çizerek, “ Sarıyer’de 2 yıl boyunca ruh sağlığı günleri gerçekleştirdik. Bunun sonucunda fark ettik ki Sarıyer’de ruh sağlığı merkezine ihtiyaç var. Belediye Başkanımız Yusuf Tülün bu konuda çok destek oldu ve Sarıyerlilere böyle hizmeti sağladı. Burada en önemli olan SADEM’in güvenilir bir yer olması. Ayrıca vatandaşların ücretsiz bir şekilde yararlanabilmeleri de mükemmel bir uygulama. Bizim insanlarımız psikologlara ve psikolojik desteğe biraz mesafeli dururlar. Ancak Sarıyer’de böyle bir durum yaşamadık. Bizi benimsediler. Bize gelen vatandaşlarımızın sıkıntılarını çok rahatça tespit edip, bitirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.