BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,83
ALTIN 2.411,78
HABER /  DÜNYA

New York Timesten ilginç Türkiye analizi

New York Times gazetesi Batılı yetkililer Türkiye'yi sorgularken Türkiye'nin AB'yi reddetme planları yaptığını yazdı...

Abone ol

New York Times gazetesinde, Türkiye'nin AB sürecine yaklaşımla ilgili ilginç bir analiz yer aldı. İşte o yazı: 

Washington ve Brüksel’de yetkililer Türkiye’nin bir müttefik olarak güvenilirliğini sorgularken pek çok Türk de AB Türkiye’yi reddetmeden önce AB’yi reddetmenin planlarını yapıyor.

ABD Başkanı Barack Obama Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğinde bunun Türkiye’nin jeostratejik öneminin altını çizen bir sembolik jest olduğu ifade edilmişti.

Obama,Türkiye’nin Doğu ve Batı arasındaki köprü rolünün altını çizmiş, Arap-İsrail çatışmasındaki aracı rolüne vurgu yapmış ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğinin kabulü için ağırlığını koymuştu.

Altı ay sonra bugün Washington ve Brüksel’de yetkililer Türkiye’nin bir müttefik olarak güvenilirliğini sorgularken pek çok Türk de AB, Türkiye’yi reddetmeden önce AB’yi reddetmenin planlarını yapıyor.

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da yapılan Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini gündeme alan bir toplantıda ABD Temsilciler Meclisi üyesi ve Avrupa Alt komitesi Başkanı Robert Wexler, “Avrupa Türkiye’nin neden yeni yollar aradığını merak ediyorsa önce kendi tavrına bakmalı” ifadelerini kullanıyor.

Bir kısım analist de Türkiye’nin politika değişikliğinde kültürel ve ekonomik faktörlerin etkili olduğunu savunuyor.