BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  DÜNYA

New York Times'tan Türklere skandal sansür

1915 olaylarıyla ilgili Türklerin New York Times'ta yayınlatmak istediği, barış ve uzlaşma çağrısı içeren ilan gazete tarafından sansürlendi. Sansürlenen bölümler ise oldukça ilginç

Abone ol

ABD'deki 145'ten fazla Türk-Amerikan kuruluşunun bir çatı altında toplandığı Yönlendirme Komitesi'nin barış ve uzlaşma çağrısında bulunan reklamı New York Times tarafından sansürlendi.

Yazışmalara göre ABD Başkanı Barack Obama'ya ve Kongre üyelerine yönelik yazılmış açık mektup, içerisinde 24 Nisan 1915'te ölenlerin her biri için yas tutulduğunu içeren uzlaşmacı bir ton bulunduğu halde gazete tarafından yayınlanmak istenmedi.

Gazetenin STK'lara ait reklamlarıyla ilgilenen sorumlusu Michael Hayden Yönlendirme Komitesi'ne yazdığı elektronik posta mesajında 5 paragraflık açık mektubun 3 paragrafının da silinmesini istiyor. Bu paragraflarda "soykırım" adlandırmasının pek çok tarihçi tarafından kabul edilmediği bilgisi yer alırken, Ermenilere on yıllardır süren nefret dolu çabaların ASALA gibi bir terör örgütünün kurulmasına yol açtığı uyarısı yapılıyor ve asıl hedefin uzlaşma olması gerektiği bilgisi veriliyor.

"BU CÜMLELERİ ÇIKARTIN" DEDİLER

Hayden aynı zamanda beşinci paragrafta yer alan şu cümlenin hukuk departmanı tarafından çıkarılmasının istendiğini söylüyor: "100 yıl önce ne Türkler, ne Ermeniler tarafından başlatılmayan bir savaş Osmanlı Ermenileri, Türkleri ve pek çok diğer gruba büyük şeylere mal oldu."

"BİZİ BİRLEŞTİRİN, AYIRMAYIN" ÇAĞRISI SAKINCALI BULUNDU

Hayden söz konusu elektronik yazışmalarda gazetenin hukuk departmanının aynı zamanda reklamın alt bölümünde yer alan ve ABD'li siyasetçilere "Bizi birleştirin, Ayırmayın" çağrısının yapıldığı kısmın da kaldırılmasını istediğini belirtiyor.

"SOYKIRIM TARİHİ GERÇEK"

New York Times hukuk departmanından konuyla ilgili Yönlendirme Komitesi'ne gönderilen açıklamada ise "gerçek" olarak kabul edilen tarihi olaylarla çelişen yayınların ilke gereği basılmadığı belirtiliyor. Yazışmada, "Bu tarihi gerçekler arasında Ermeni soykırımı, Holokost, Dünya Ticaret Merkezi bombalaması gibi olaylar yer alıyor. Mektupta değişiklik yaparsanız yayınlayabiliriz" deniyor.

WASHINGTON POST YAYINLADI

New York Times'ın yayınlamak istemediği mektubu ise Washington Post gazetesi yayınlamayı kabul etti. Söz konusu açık mektup Washington Post gazetesinin dünkü nüshasında tam sayfa olarak yayınlandı.