BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  DÜNYA

New York Times'tan şok Türkiye çağrısı

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’ya ‘Ermeni soykırımı’ konusunda Avrupa Parlamentosu (AP) ve Papa’yı örnek almaya çağırdı.

Abone ol

New York Times gazetesinden 1915 olaylarıyla ilgili Ankara'yı çok kızdıracak bir çağrı yapıldı. ABD en etkili gazetelerinden New York Times, Barack Obama'yı 24 Nisan'da 'Ermeni Soykırımı'nı tanıma çağrısı yaptı. Gazetenin Obama'ya Papa'yı örnek göstermesi dikkat çekti.

ABD HEP 'BÜYÜK FELAKET' DEDİ

Papa, Osmanlı devletinin son yıllarında Ermenilerin maruz kaldığı katliamları “20’nci yüzyılın ilk soykırımı” olarak nitelemiş, AP de hem AB ülkelerini hem de Türkiye’yi ‘Ermeni soykırımı’nı tanımaya çağırmıştı.

Bu gelişmelerin ardından ‘Ermeni soykırımı’nın 100’üncü yıldönümü olarak anılan 24 Nisan’da Obama’nın ne diyeceği merak konusu. ABD lideri bugüne kadar ‘soykırım’ yerine ‘Büyük Felaket’ demeyi tercih etmişti.

OBAMA'YA SOYKIRIMI TANI ÇAĞRISI

Tam da bugünlerde The New York Times bir başyazıyla Obama’yı artık tavır almaya çağırdı. Yazıda AP ve Papa’nın çağrısı hatırlatıldıktan sonra Türkiye’den bu çağrılara verilen yanıtlar eleştirel bir dille aktarıldı.

Yazının son satırlarında ise Obama’ya dolaylı olarak ‘soykırım’ı tanıma çağrısı yapıldı:

“ABD bu inkarcı tavrı tasvip etmemeli. Obama 2008’deki başkanlık kampanyası sırasında, “Başkan olarak soykırımı tanıyacağım” demişti. Ancak selefleri gibi o da önemli bir NATO müttefikini öfkelendirmeyi göze alamadı.

Türkiye’yi iyi ilişkileri korumak önemli. Ama ABD hiç olmazsa Avrupa ve Papa gibi yapıp Erdoğan’a şunu açıkça belirtmeli: Türkiye’ye yönelik en önemli tehlike 100 yıl önce olup bitenleri kabul etmeye yanaşmaması, birinin ‘soykırım’ kelimesini telaffuz etmesi değil.”